Ta inte semester från säkerhetstänket!

Säkerhetsföretaget Intel Security har i en ny internationell undersökning kartlagt vårt digitala beteende under semestern.

Undersökningen som fått namnet “Digital Detox: Unplugging on Summer Vacation” tittar närmare på en rad riskfaktorer som dyker upp när vi är uppkopplade på semestern, och visar hur vi ovetandes sätter vår säkerhet på spel.

Sommaren är full av möjligheter och distraktioner och det är något som kriminella satt i system att dra nytta av. Särskilt utsatta är vi när vi är ute och reser – och det är inte bara ficktjuvar vi ska akta oss för. Att vi är uppkoppladesommarläsning på semestern ökar nämligen också chanserna för nätbrottslingar att hitta en väg in till våra enheter och på så vis få tillgång till känslig information via osäkra smartphones, laptops och andra enheter, samtidigt som de samlar in data från sociala kanaler.

Intel Securitys undersökning visar att majoriteten av de som är ute och reser under sommaren håller sig uppkopplade. Det visar sig också att ungefär 55% av de tillfrågade som faktiskt planerade att koppla från under semestern inte klarade av att göra det när det väl kom till kritan. Undersökningen visar också, till skillnad från hur det brukar låta, att personer födda på 00-talet är mer villiga att lämna sin smartphone hemma under semestern än personer i 40- och 50-årsåldern.

Intel Securitys kartläggning efter 2015 års semesterperiod visade att fler än varannan svensk kopplar upp sig via öppna, oskyddade wifi-nätverk under utlandssemestern, och att färre än 15% av svenskarna har en säkerhetslösning för mobilen som kan upptäcka och försvara mot intrång.

”Inte sällan är det en ren nödvändighet att ha våra personuppgifter och identitetshandlingar nära till hands när vi är ute och reser – numera även digitalt. Och det gäller att inte slappna av för mycket när semesterkänslan väl har infunnit sig. Ett riskbeteende vi kunnat se sedan tidigare är att många på grund av de höga kostnaderna för mobil datatrafik utomlands väljer att koppla upp sig mot en WiFi-hotspot för att hålla kontakten med vänner, ladda upp bilder i sociala medier och så vidare. Det här är ett beteende som många kriminella utnyttjar för att komma över privat information. Ibland kan det faktiskt vara sunt att överväga att helt koppla ur. Det är ju trots allt semester”, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security i Sverige.

Fyra tips för att minimera säkerhetsriskerna under semestern:

1. Distansera dig från dina sociala kanaler: Det kan vara svårt att klippa tråden till våra sociala nätverk när mobiltelefonen har blivit den naturliga pausunderhållningen i våra liv – lägg där till sådant som flygplatstristess och långa väntetider vid gaten och det finns ännu fler anledningar att koppla upp sig. Men brottslingarna bryr sig inte om att selfieljuset i vänthallen är helt perfekt, tvärtom utnyttjar de det faktum att du är på en plats som för dig är okänd när det kommer till anslutningspunkter och drar nytta av att ditt beteende där skyddet är som svagast.

2. Begränsa din Wi-Fi och Bluetooth-användning: Data kan bli dyrt, men att slå på Bluetooth och Wi-Fi när du är ute och reser kan vara ett recept på ren katastrof. Om kopplar upp dig via oskyddade Wi-Fi och Bluetooth-anslutningar kan det exponera din personliga information och göra den tillgänglig för nätbrottslingar. Särskilt försiktig bör du vara när det kommer till betalningsinformation. Med detta i åtanke, se till att uppdatera din Bluetooth- och Wi-Fi-historik genom att ta bort tidigare ihågkomna trådlösa nätverk, t.ex. “cafe-wifi.”

3. Var försiktig med vad du delar – och till vem: Vi älskar att dela våra upplevelser med vänner och familj via sociala medier, men det är viktigt att inte öppet deklarera var eller när du ska ta den där veckan avkopplande semester. Se över dina profilinställningar i sociala medier så att bara dina vänner kan se vad du delar. Vänta tills du kommer hem innan du delar dina upplevelser med hela världen – annars kan du lämna den digitala dörren vidöppen för tjuvar som vill veta när ditt hem kommer att vara ledig.

4. När du väl är säkert ansluten – kontrollera dina konton: Håll utkik efter misstänkt aktivitet på ditt bankkonto. Att slappna av och inte kolla kontodetaljerna under semestern gör att kriminella kan ha fått tillgång till dessa långt innan du själv upptäcker det.

Post Comment