Hem NYHETER Tele2 väljer Nokia som partner för utbyggnad av 5G-corenät i Sverige och Baltikum

Tele2 väljer Nokia som partner för utbyggnad av 5G-corenät i Sverige och Baltikum

Publicerat av: Redaktionen

Tele2 AB  har valt Nokia som leverantörspartner för bolagets 5G-corenät (kärnan i 5G-nätet).

Tele2 väljer Nokia som partner för utbyggnad av 5G-corenät i Sverige och Baltikum 3Nokias molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer möjliggöra den fulla potentialen i 5G för Tele2s kunder framöver.

Det innebär bättre uppkoppling för både röst- och dataöverföring, samt framtidens företagstjänster som ”network slicing” och ”edge computing”. Utbyggnaden av corenätet förväntas inledas under 2021.

– Vi sökte en partner som framgångsrikt och effektivt kan hantera utbyggnaden av vårt 5G-corenät på ett driftsäkert sätt och Nokia erbjöd just det. Med deras mångåriga erfarenhet kan de tryggt hantera integreringen, vilket innebär att Tele2s team kan fokusera på att möjliggöra nya tjänster för våra kunder samtidigt som vi upprätthåller Sveriges smartaste och mest pålitligaste nät, säger Thomas Helbo, EVP Technology, Tele2.

Nokias corenät erbjuder både automatisering och kapacitet som möjliggör större skala och högre driftsäkerhet. Det kommer lägga grunden för Tele2s 5G-nät, vilket medför snabbare utrullning av nya tjänster till slutkund. Nokias öppna arkitektur skapar flexibilitet som gör det möjligt att snabbt svara på kundernas efterfrågan och samtidigt kontrollera kostnader i en tid då näten blir mer komplexa. Uppgraderingen av Tele2s corenät innebär att Nokias molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer stödja corenät-funktioner för både 4G och 5G, vilket resulterar i ökad skala, bättre prestanda samt högre drift- och nätsäkerhet för båda teknologierna.

– Vi stolta att kunna utöka vårt långa samarbete med Tele2 samtidigt som vi nu går in i 5G-eran. Vår relation sträcker sig tillbaka till utbyggnaden av mobilnäten på 1990-talet och vi ser fram emot att samarbeta med Tele2 för att leverera framtidens digitala tjänster och möjliggöra bättre och tryggare uppkoppling, säger Raghav Sahgal, President of Nokia Cloud and Network Services.

Tidigare i år lanserade Tele2 Sveriges första 5G-nät, som nu har byggts ut i mer än trettio städer. Tele2s nätbolag är fortfarande ensamt om att kunna erbjuda 5G på riktigt, med riktiga 5G-hastigheter. Tele2 var även först att lansera 5G i Lettland.

Utbyggnaden av Tele2s nya 5G-corenät förväntas inledas under 2021 och kommer att pågå under flera år. Den nya corenät-infrastrukturen kommer att stödja och förbättra både 4G- och 5G-uppkoppling, vilket ger högre hastigheter och lägre svarstider för konsumenter och företag. Det nya corenätet kommer dessutom möjliggöra framtidens företagstjänster, exempelvis ”network slicing” som säkerställer kapacitet för specifika trafikströmmar och kunder, extremt många uppkopplade IoT-enheter samtidigt, samt ”edge computing” som möjliggör lokal automatisering på helt nya nivåer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00