Den håller längre och kräver mindre bekämpningsmedel.
Den är också mycket godare enligt Gustav Leonhardt, vinnare av Årets Kock 2021 och Sveriges representant i Bocuse d’Or 2024.
5G-löken är ett exempel på hur en av de vanligaste ingredienserna i det svenska köket, med hjälp av 5G-nätet och ny teknik, tas till en helt ny nivå. Den 27 oktober släpps 5G-löken i hela Sverige.
Telia presenterar nu 5G-löken. En produktuppgradering inom lökens värld har sannolikt aldrig tidigare inneburit ett sådant kliv framåt vad gäller smak och lökens hållbarhet. Från och med den 27 oktober finns ett begränsat, och gratis, antal 5G-lökar tillgängliga i alla Telias butiker.
5G-löken är nästa steg inom pilotprojektet EKOBOT som inleddes 2021 av Telia, Ekobot, RISE och Axis Communications. I grunden handlar projektet om hur en 700 kilo tung robot, tack vare mobilnätet och nya tekniker som 5G samt spetskompetens inom videoteknik, kan identifiera och med kirurgisk precision rensa ogräs på lökodlingar. Att valet föll på gul lök beror på att det är en av de grödorna som är svårast att odla utan bekämpningsmedel och en av de mest använda grödorna i de svenska hushållen – i snitt äter svenskar sex kilo lök per år.
– Gul lök spelade en central roll när jag vann årets kock 2021, och inför det letade jag länge efter en lök som höll en högre nivå. När jag nu fått testa 5G-löken känner jag att jag hittat vad jag då letade efter. Allt är bättre – smaken, konsistensen och sammansättningen. Det är häftigt att avancerad teknik kan lyfta råvarans kvalitet så mycket, säger Gustav Leonhardt.
Anledningen till kvalitetsskillnaden är att tekniken ger 5G-lökens blast möjlighet att växa fritt och lämnas kvar längre.
Det innebär i sin tur mer sol och mer näring vilket ger en godare lök som är mer hållbar.
– Med 5G-löken vill vi exemplifiera hur nutidens teknologi kan lösa en svår utmaning på ett lite oväntat sätt. Alla förstår inte farten, stabiliteten och säkerheten som kommer med 5G, men alla förstår smak och typ alla äter lök, säger Oscar Karlsson, Head of B2C på Telia.
För att rensa ogräs är jordbruket idag beroende av kemiska bekämpningsmedel. Metoden är snabb och billig, men drabbar biologisk mångfald och mängden pollinatörer negativt. Att rensa för hand, som man gjorde förr, och idag gör vid ekologisk odling, är samtidigt en tidskrävande metod som är omöjlig när tusentals lantbrukare på grund av EU-lagstiftning måste fasa ut användningen av bekämpningsmedel. Tekniken bakom 5G-löken, med Ekobots 700-kilosrobotar i spetsen, är ett exempel på hur utvecklingen av precisionsjordbruk kan realiseras på ett hållbart och lönsamt sätt.
I en EU-finansierad studie* av flera svenska gårdar slogs det fast att tekniken minskade mängden bekämpningsmedel med 70 procent, antalet varianter på medel från sex till två och CO2-utsläppen med 19 procent. En undersökning av Hushållningssällskapet visar också att skörden blir 6 procent större. Ovanpå detta är lökens hållbarhet längre vilket minskar svinnet i lagringen.
– Det är fantastiskt att vi nu skalar upp möjligheten för fler i Sverige att testa 5G-lök. Det är blod, svett och löktårar som ligger bakom denna innovation och det är kombinationen av våra spetskompetenser som gjort det möjligt att odla en bättre och mer hållbar lök, säger Jonas Eklind, VD för Ekobot.