Topp 5 misstag vid testautomatisering

Topp 5 misstag vid testautomatisering

Publicerat av: Redaktionen
Kunskapssamarbete Sigma Software Group

Automatiserad testning är på väg på att bli en hörnsten i framgångsrik och effektiv IT-produktutveckling.

Men det finns också problem att se upp med. Här listar vi de fem vanligaste.

Snabbhet och effektivitet i testningen, repeterbarhet av kontroller, tidig upptäckt av fel och kontinuerlig integration. De är några av fördelarna med automatiserade tester vid mjukvaruutveckling. Testautomatisering påskyndar verifiering och felsökning och är dessutom en viktig del av kvalitetssäkringen, för att garantera att en produkt fungerar stabilt och uppfyller angivna krav. I en tid av snabb tillväxt och hög förändringstakt i IT-branschen är detta avgörande för konkurrenskraften.

Avancerade företag avsätter betydande resurser för att implementera testautomatisering, eftersom de inser att det annars vore omöjligt att uppnå en tillräckligt hög hastighet för nya releaser med bibehållen produktkvalitet.

Men trots de många fördelarna kan automatisering bli en källa till oväntade problem. Om införandet inte görs rätt kan kostnaderna skena iväg.

I den här artikeln går vi igenom de fem vanligaste misstagen som framtida eller nuvarande automationsproffs kan stöta på när de försöker implementera automatiserad testning – och som jag själv har stött på. Vi kommer också att ge rekommendationer för hur du undviker sådana misstag.

Misstag #1. Missförståelse av målen

En av de vanligaste orsakerna till att testautomatisering misslyckas är en snedvriden, eller ofullständig, förståelse för dess mål. Många team ser felaktigt automatisering som ett sätt att minska testtiden eller ersätta mänskligt engagemang. De påbörjar således automatiseringsprocessen utan att ha en klar uppfattning om vad de vill uppnå. Detta kan leda till felriktade insatser och ineffektivitet i hela processen.

Utan tydligt definierade mål kan du få “automatisering för automatiseringens skull”.

Till exempel såg jag en gång hur automatisering lades till i ett utvecklingsprojekt på begäran av en kund bara för att hans vän också hade automatisering. I ett annat projekt utvecklade de ett ramverk för ett mycket komplext och flexibelt användargränssnitt bara för att täcka några få alternativscenarier.

Möjliga negativa konsekvenser:

 

  • Slöseri med budget. Du kan slösa tiotals eller hundratals timmar på en produkt som inte kommer att ge någon nytta och som tar ytterligare tid att underhålla.
  • Förlorat förtroende. När automatiserade tester kontrollerar fel saker “går de ofta sönder” eller missar defekter. Det är därför utvecklingsteamet och kunden kan vara skeptiska till automatiseringsresultaten.
  • Fel täckning. Fel val av testomfång kan leda till automatisering av icke-kritiska scenarier som inte är särskilt användbara och som till och med kan tas bort från releaseomfånget. I sådana tester lönar sig automatisering inte.

Topp 5 misstag vid testautomatiseringMina rekommendationer:

  • Definiera huvudmålen med automatiseringen innan du börjar. Det kan till exempel vara att minska tiden för regressionstestning, att automatisera tidskrävande manuella testscenarier eller kritiska scenarier.
  • Diskutera med teamet och försäkra dig om att automatisering verkligen kommer att bidra till att minska kostnaderna för manuell testning.
  • Se till att din produkt är tekniskt möjlig att automatisera.
Misstag #2. Underlåtenhet att genomföra en konceptprövning (PoC)

Många team som rycks med av tanken på automatisering, försummar ett viktigt steg i processer, nämligen Proof of Concept (PoC). Detta steg är ett litet experiment som utförs i förväg för att hjälpa till att avgöra om den valda automatiseringsstrategin och de valda verktygen är genomförbara för ett visst projekt.

Om PoC-fasen försummas kan det leda till att teamet väljer olämpliga verktyg eller metoder, vilket i sin tur orsakar många problem och kan öka kostnaderna för projektet avsevärt. PoC gör det möjligt för teamet att bedöma risker i ett tidigt skede, identifiera potentiella problem och avgöra om de valda verktygen och metoderna uppfyller kraven och om det är möjligt att automatisera produkten med de verktyg som finns tillgängliga på marknaden.

Möjliga negativa konsekvenser:

  • Kostnad för att omarbeta ramverket. I avsaknad av en PoC kan teamet slösa mycket tid och resurser på verktyg eller metoder som måste ändras eller överges senare.
  • Tidsförlust. Tid som slösas bort på att försöka anpassa sig till ett olämpligt verktyg kan användas på ett mycket mer produktivt sätt.
  • Frustration i teamet. Misslyckade implementeringsförsök kan leda till frustration och demotivation i teamet.

Mina rekommendationer:

  • Definiera målbild. Innan du påbörjar en PoC bör du tydligt definiera vad du vill få ut av automatiseringen och vilka de viktigaste kraven på verktygen är.
  • Begränsa tidsramen. PoC:en bör inte vara för lång. Det är tänkt att vara en snabb utvärdering, inte en fullständig implementering.
  • Analysera resultaten. Efter PoC ska du noggrant analysera resultaten och ta hänsyn till både tekniska och affärsmässiga aspekter.

Proof of Concept är inte bara en formalitet, utan ett viktigt steg som kan spara mycket tid, pengar och arbete i framtide. Om du vill att ditt testautomatiseringsprojekt ska bli framgångsrikt och leverera de förväntade fördelarna ska du inte försumma detta steg.

Misstag #3. Automatisera för tidigt

Nästa vanliga misstag som team gör är att implementera automatiseringen för tidigt. Detta kan hända av olika skäl, till exempel affärspress, en önskan att komma före konkurrenterna eller ren entusiasm. Men att börja automatisera innan produkten eller funktionaliteten är tillräckligt stabiliserad (såvida du inte är 100% säker på dig själv) är en strategi som kan leda till många problem.

Tidiga åtgärder innebär ofta att teamet börjar automatisera testscenarier för funktionalitet som fortfarande kan förändras avsevärt. Detta medför att man ständigt måste förfina och justera de automatiserade testerna eller till och med kärnan i ramverket, vilket kan leda till betydande förluster av tid och pengar.

Möjliga negativa konsekvenser:

  • Frekvent revidering av testscenarier. En funktionalitet eller produkt som utvecklas aktivt kommer att kräva ständiga ändringar i automatiserade tester. ● Ökade kostnader. Ständiga ändringar och förbättringar av testerna kan leda till ökade kostnader för deras underhåll.
  • Instabila testresultat. Ständiga förändringar i funktionaliteten kommer att leda till testfel. Du kommer ofta att få röda rapporter som kommer att demotivera både teamet och få automatiseringen att se dålig ut för kunden.

Mina rekommendationer:

  • Utvärdera produktens stabilitet. Innan du påbörjar automatiseringen, se till att produktens eller applikationens grundläggande funktionalitet är tillräckligt stabil och inte kommer att ändras ofta.
  • Börja med kritiska scenarier. Om du bestämmer dig för att börja automatisera tidigt, fokusera på de mest kritiska och stabila scenarierna. Du kan till exempel börja med att testa API och skjuta upp UI-testningen tills användargränssnittet har stabiliserats.
  • Planera för förändringar. Om du vet att vissa delar av produkten kommer att förändras inom en snar framtid, bör du ta hänsyn till detta när du planerar.

 Att starta automatisering vid rätt tidpunkt är nyckeln till dess effektivitet och värde. Det är särskilt viktigt att väga produktens beredskap för automatisering och bara börja när det verkligen är lämpligt och kommer att ge mest värde.

Misstag #4. För komplexa testscenarier

Ett av de vanligaste misstagen inom automatisering är att skapa alltför komplexa och långa testscenarier, särskilt när det gäller end-to-end (E2E) testning av användargränssnitt. När team börjar förlita sig starkt på E2E-tester och hoppar över andra testnivåer kan ett antal problem uppstå.

E2E-tester testar systemet som helhet genom att simulera en verklig användares handlingar. De är mycket viktiga, men de är också de dyraste och mest tidskrävande. Komplexiteten i scenarierna och överanvändningen av E2E-tester kan dölja behovet av andra typer av tester, såsom enhets- eller integrationstester.

Möjliga negativa konsekvenser:

  • Lång exekveringstid: Ett stort antal långa E2E-tester ökar deras exekveringstid, vilket kan sakta ner utvecklingsprocessen.
  • Fler falska positiva resultat: E2E-tester tenderar att vara mindre stabila på grund av många externa beroenden, vilket leder till frekventa falska positiva resultat.
  • Höga supportkostnader: På grund av sin komplexitet och längd kräver E2E-tester betydande insatser för att skapa och underhålla.

Mina rekommendationer:

  • Testpyramid: Följ principen för den automatiserade testpyramiden: en stor bas av snabba enhetstester, färre integrationstester och ännu färre E2E-tester högst upp.
  • Förkorta och optimera: Överväg att dela upp långa E2E-scenarier i korta eller kombinera flera tester till ett.
  • Använd parallell exekvering: Om du fortfarande har många E2E-tester kan du överväga att köra dem parallellt för att påskynda testprocessen.

Även om E2E-tester är en viktig del av strategin bör du inte förlita dig på dem som det primära verktyget. Rätt kombination av olika testnivåer bidrar till att skapa ett övertygande och hållbart automatiserat system.

Misstag #5. Brist på mätvärden och rapportering

Enligt min erfarenhet är automatiserad testning utan ordentlig övervakning och analys som att resa genom okänt territorium utan kompass.

Även om ditt automatiseringssystem kanske utför tester framgångsrikt, kan bristen på korrekta mätvärden och rapportering göra dig blind för den verkliga prestandan och värdet av din testning.

Mätvärden och rapporter hjälper dig att spåra teststatus och resultat och ger feedback om problemområden som behöver uppmärksammas. De avslöjar mönster som är förknippade med frekventa misslyckanden och kan hjälpa teamet att fatta välgrundade beslut om var de ska förbättra sin kod eller sina tester.

Möjliga negativa konsekvenser:

  • Oförmåga att identifiera problemområden: Utan mätvärden är det svårt att avgöra vilka delar av applikationen som är mest sårbara eller kraschar ofta.
  • Svårighet att fastställa ROI: Brist på rapportering gör det svårt att bevisa

effektiviteten och återbetalningen av automatiseringsimplementeringen.

  • Försämrad produktkvalitet: Utan förståelse för hur och var fel uppstår oftast har teamet färre möjligheter att eliminera dem.

Mina rekommendationer:

  • Identifiera viktiga mätetal: Bestäm vilka mätvärden som är viktigast för ditt projekt. Det kan handla om andelen lyckade tester, ledtid och/eller antal funna fel.
  • Använd rapporteringsverktyg: Integrera rapporteringssystem i din automatiseringspipeline för att automatiskt generera rapporter efter varje körning.
  • Analysera data regelbundet: Ta dig tid att granska och analysera mätvärden för att hela tiden identifiera möjliga förbättringar.

Rätt mätvärden och ett effektivt rapporteringssystem kan vara dina milstolpar på vägen mot högkvalitativ och effektiv automatisering. De ger teamet den feedback de behöver och fokuserar insatserna på de viktigaste förbättringsområdena.

Viktiga slutsater

Testautomatisering är ett kraftfullt verktyg som, om det används på rätt sätt, kan vara nyckeln till en framgångsrik och högkvalitativ produkt. Men utan en tydlig förståelse för dina mål, val av rätt mekanismer och konstant support kan detta verktyg vända sig mot dig.

Genom att följa ovanstående rekommendationer kan du undvika de största misstagen och göra din automatiseringsprocess så effektiv som möjligt.

Av Olexiy Vovk, expert på automatisering, Sigma Software Group.

Sigma Softwares testteam utför både manuella och automatiserade tester för att förse dig med data, mätvärden och KPI:er som är nödvändiga för en djup förståelse av din produkts nuvarande tillstånd och för att utvärdera din processeffektivitet. Låt oss diskutera hur vårt team kan bidra till din framgång.

Om författaren

Olexiy Vovk  har arbetat inom IT i över 10 år, varav 7 år inom automatiserad testning. Han har deltagit i över 20 automatiseringsprojekt inom telekommunikation, sociala nätverk, molntjänster, bankverksamhet och andra domäner. Han har erfarenhet av att implementera automatisering från grunden samt att refaktorera befintliga lösningar och har omfattande erfarenhet av att skapa nyckelfärdig automatisering. Han föreläser regelbundet på Sigma Software University

 

//Artikeln är ett kunskapsamarbete mellan Sigma Software Group och IT Media Group. Sponsrade inlägg och kunskapsamarbeten är en del av IT Media Groups annonserbjudande. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@itmediagroup.se//

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00