Vad har bly från 1400-talet med dagens datorer att göra?
Hem KRÖNIKA Vad har bly från 1400-talet med dagens datorer att göra?

Vad har bly från 1400-talet med dagens datorer att göra?

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Pennor av gjutna blystavar tillverkades i Italien redan på 1400-talet. Den första grafiten upptäcktes i norra England i mitten av 1500-talet. Där började pennor produceras av skurna grafitstavar.

Dagens blyertspennor består av grafit som blandats upp med kaolinlera och pressats till en stiftform. Blyertspennan är världens kanske billigaste och bästa skriv- och teckningsredskap, och har troligtvis varit en förutsättning för att kunna främja läs- och skrivkunskaper över hela världen. Vad har nu detta med dator att göra, tänker ni kanske?Vad har bly från 1400-talet med dagens datorer att göra?

Även vi inbitna datoranvändare kan ha nytta av penna och papper. Därför ville vi på Lenovo överföra penna- och papperupplevelsen till våra ThinkPad-användare. Vi utvecklade därför pennan Active Capacitive. Den använder kapacitiv teknik och med hjälp av avancerade algoritmer har vi lyckats utveckla en pennteknik som inte gör att själva datorn blir tjockare eller tyngre. I X1 Yoga är pennan dessutom uppladdningsbar och integrerad i systemet, vilket gör att den är svår att tappa bort.

Denna teknik har gjort det enkelt att skissa, rita, eller att ta snabba anteckningar och har visats sig uppskattat av många användare.

Pasi Välimaa, Client Technologist och ansvarig för företagsprodukter på Lenovo Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>