Vätskekylning av elektronik viktigt hållbarhetstänk för datacenterbranschen
Hem NyheterHållbarhet/Miljö Vätskebaserad kylning av elektronik viktigt hållbarhetstänk för datacenterbranschen

Vätskebaserad kylning av elektronik viktigt hållbarhetstänk för datacenterbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Vissa datacenteroperatörer är fortfarande skeptiska till om vätskebaserad kylning kommer att göra en betydande skillnad i ett datacenterekosystem som domineras av luftkylningssystem.

Varför har marknaden inte velat göra de förändringar som krävs för att få fler att använda vätskekylning av sin elektronik frågar Nigel Gore från Vertiv i denna krönika.

Det korta svaret är att användningen av ​​high-performance computing (HPC) och AI har ökat markant i takt med att affärer digitaliseras. Liksom nuvarande HPC-implementeringar kräver dessa affärsförändrande tjänster möjligheten att bearbeta stora mängder data med extremt låg latens.

Men till skillnad från HPC kommer denna data inte bara i form av text och siffror. AI-applikationer behandlar ofta data från så kallade heterogena källor i flera former, inklusive stora bild-, ljud- och videofiler. År 2020 arbetade 73 procent av AI -applikationerna med bild-, video-, ljud- eller sensordata.

Chiptillverkare har svarat på den växande efterfrågan på AI-applikationer med kraftfullare chip. Värmeeffekten (värmeavledning) hos ledande processorer och GPU:er har ökat kraftigt under de senaste två åren efter relativt måttlig tillväxt de senaste fem åren – och Intels kommande Ponte Vecchio-grafikkort kräver vätskekylning.

Nu är det datacenterindustrins tur att reagera. För att göra detta måste man acceptera de fysiska begränsningarna för luftkylning – tekniken har inte den värmeöverföringskapacitet som krävs för att kyla högdensitetsställ, oavsett optimering. Det bästa scenariot är att energikostnaderna stiger kraftigt medan processorer och grafikkort sänker deras hastigheter för att förhindra överhettning och äventyra programmets prestanda. Det värsta scenariot är utrustningsfel.

Vätskekylning av elektronik viktigt hållbarhetstänk för datacenterbranschenDäremot har den tillgängliga vätskekylningstekniken kapacitet att effektivt kyla rack med energikrav på 50 kW och högre. Det har länge varit på gång, men vätskekylning är äntligen redo att göra sitt intåg i det större ekosystemet, som vissa förutspådde att det skulle göra redan för 15 år sedan.

Medan speciella vätskekylanläggningar utvecklas, erbjuder de flesta flytande kylanläggningar idag möjligheten att konvertera befintliga luftkylda anläggningar till hybridluft- och vätskekylda anläggningar.

Expertis, teknik och bästa praxis finns tillgängliga idag och kan stödja ett framgångsrikt och smidigt genomförande. Och fördelarna – förutom att stödja applikationer som företag blir mer och mer beroende av – inkluderar möjligheten att trycka in mer kapacitet på ett ställe, dramatiska effektivitetsförbättringar och lägre totala kostnader.

Av: Nigel Gore, Vertiv

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>