Viktiga attitydförändringar på ledningsnivå krävs för ny svensk topplacering inom IT
Hem TEKNIK Viktiga attitydförändringar på ledningsnivå krävs för ny svensk topplacering inom IT

Viktiga attitydförändringar på ledningsnivå krävs för ny svensk topplacering inom IT

Publicerat av: Redaktionen

Allt som kan kopplas upp kommer att kopplas upp.

Det funkar inte längre att delegera bort frågor som rör digitalisering, säkerhet och hållbarhet.

En styrelse som inte förstår vad som förändrar affären kan inte vara strategiska i förhållande till ledningsgruppen. I avsnitt #3 av Affärsarkitektens dilemma gästar Jerker Lindsten från Vinngroup Henrik Ljungdahls Vlogg.

– Det finns flera aspekter till att Sverige rasar i den internationella IT-rankingen. Ett av de viktigaste är cybersäkerheten där Sverige ligger långt efter. Det stoppar upp utvecklingen framåt. För utan trygghet med systemen kan man inte göra någonting, säger Jerker Lindsten, vice vd på Vinngroup.

Sverige har världens mest utvecklade 5G-nät samt ligger långt fram i att utveckla datorspel, men klarar inte att som samhälle och företag i övrigt använda tekniken i samma utsträckning.

Viktiga attitydförändringar på ledningsnivå krävs för ny svensk topplacering inom ITMånga verksamheter pekar ut en enda person som ansvarig för digitaliseringen, men borde se det som en fråga för hela ledningsgruppen.

– De flesta vet och förstår att sin bransch kommer att påverkas av digitalisering. Det är helt säkert. Men det går inte att ”lösa” digitalisering genom att utse en digitaliseringsexpert. Det krävs att varje styrelse och ledningsgrupp förstår vad digitaliseringen av just sin bransch innebär, fastslår Jerker Lindsten.

Han menar samtidigt att det också är en utbildningsfråga.

– Vi som är experter inom vårt område har ett ansvar för att utbilda och lära ut. Exempelvis genom att konkret påvisa vad som kan åstadkommas med digitalisering. Då ökar förståelsen vart vi är på väg och Sverige kommer åter att ta kliv uppåt på internationella IT-rankinglistor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00