Virtual Reality för utbildning av personal hos VoO
Hem TEKNIK Virtual Reality för utbildning inom vård och omsorg

Virtual Reality för utbildning inom vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Personal inom LSS och äldrevården möter dagligen vårdtagare som genom sina funktionsnedsättningar upplever världen på ett annorlunda sätt.

ViroteaED är en virtual reality-baserad lösning för utbildning inom vård och omsorg där vårdpersonal får testa på hur det är att leva med kognitiv funktionsnedsättning som autism och demens.

Vi har nu köpt in 4 VR-set där personalen ska kunna lära sig och förstå vikten av ett bra och genomtänkt bemötande.

Utbildningar

Virtual Reality för utbildning av personal hos VoO

Arbetsterapeut Helen Svensson får lära sig hur den nya utrustningen från Virtoea fungerar.

ViroteaED utbildar personal i hur de kan använda pedagogiska hjälpmedel inom LSS, t.ex. social berättelse, välja-tavla etc. Personal inom äldreomsorg lär sig bemöta bl.a. ensamhet, vanföreställningar och hur man bäst anpassar en levnadsmiljö.

VR kommer inte ersätta andra utbildningar vi har men kommer att vara ett komplement och ett förtydligande till de utbildningar vi redan idag har på plats.

Men med hjälp av VR kan man obegränsat antal gånger repetera och uppleva arbetssituationer och sociala interaktioner utan involvering från kunden och övning ger färdighet.


Förståelse och empati

För att personal inom vård och omsorg ska kunna assistera vårdtagare på bästa sätt så måste de kunna förstå hur en person med funktionsvariation upplever sin vardag. VR låter personalen leva sig in i rollen som vårdtagare i en uppslukande VR-upplevelse i 360 graders vy. Ökad empati och förståelse ger personalen nya förutsättningar för att förbättra sitt bemötande. Ett bättre bemötande innebär i förlängningen bättre vård för kunden och bättre arbetsmiljö för personalen.

Inom LSS är det arbetsterapeuterna Helen Svensson och Anna-Lena Christoffersson som håller i utbildningarna

Inom demens är det Demenssjuksköterska Ida Bengtsson och Silviasyster Barbro Hansson som håller i utbildningarna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00