6 av 10 kollar upp en vara på nätet innan de köper den i butik – Webbinfluerad handel allt vanligare

Betallösningsföretaget Verifone kan konstatera att det blir allt vanligare att svenskarna kollar upp en vara på nätet innan de går till sin butik för att inhandla den. Sex av tio säger i en undersökning att det är vanligt att de gör på detta sätt. Det är även ganska vanligt att de gör det omvända, kollar en vara i en butik innan de köper den på nätet. Fyra av tio säger detta.

verifon
Jonas Rörsgård, vd, Verifone Sweden AB

Verifone, Sveriges ledande leverantör av betalningslösningar, har låtit intervjua drygt 1000 svenskar och frågat om det är vanligt att de kollar upp en vara på nätet innan de köper den i en fysisk butik. Sex av tio av de intervjuade säger att det är vanligt. Webbinfluerad handel verkar till viss del vara åldersrelaterad, den sker oftast i gruppen 30-39 år, här säger hela 84,5 procent att det är vanligt att göra på detta sätt. I gruppen på +60 säger endast 41,5 procent att det är vanligt att göra på detta sätt.

– I ett läge där de flesta handlare arbetar både via fysiska butiker och webben får vi konsumenter en ökad möjliget att jämföra utbudet hos olika handlare, säger Jonas Rörsgård, vd på Verifone Sverige. Det här gör att den webbinfluerade handeln blir allt viktigare men också att konsumenterna får möjlighet att känna på en vara innan de köper den på nätet.

Verifone har även frågat om det är vanligt att människor kollar upp en vara i en fysisk butik innan de köper den på nätet. Detta är inte lika vanligt som den webbinfluerade handeln men fyra av tio berättar ändå att de brukar göra så. Precis som med den webbinfluerade handeln är det i gruppen 30-39 det är vanligast, här säger varannan person att de gör så. I gruppen +60 säger endast 29,8 procent samma sak.

Här finns också geografiska skillnader. Bland göteborgare och skåningar säger 44 procent att det är vanligt att de kollar upp en vara i en fysisk butik innan de köper den på nätet. Detta till skillnad från smålänningar där endast 33 procent säger samma sak. Stockholmarna ligger nästan på samma nivå som göteborgarna och skåningarna.

– Möjligheten att kolla upp en vara i en butik innan en köper den på nätet är förstås större om du bor i en större stad, kanske är det därför stockholmare, skåningar och göteborgare utmärker sig i statistiken, säger Jonas Rörsgård.

Post Comment