72 procent av svenska IT-säkerhetsteam känner sig tyngda av mängden säkerhetsvarningar
Hem Säkerhet 72 procent av svenska IT-säkerhetsteam känner sig tyngda av mängden säkerhetsvarningar

72 procent av svenska IT-säkerhetsteam känner sig tyngda av mängden säkerhetsvarningar

Publicerat av: Redaktionen

Ny rapport från Trend Micro visar att underbemannade och stressade IT-säkerhetsteam kan stå företagen dyrt

72 procent av svenska IT-säkerhetsteam känner sig tyngda av mängden säkerhetsvarningarTrend Micro presenterar idag resultaten från en ny undersökning som visar på höga stressnivåer efter arbetstid för anställda på SOC- (Security Operation Center) och IT-säkerhetsavdelningar.

Framför allt är den stora mängden varningar och larm under arbetstid en central källa till problemen.

Av de 2303 SOC- och IT-säkerhetscheferna som deltagit i undersökningen uppger 72 procent att deras liv utanför jobbet påverkas av de många varningar om IT-hot de får in under arbetstid. Detta speglas även bland de svenska respondenterna i undersökningen, där 72 procent upplever sig negativt påverkade. Rapporten visar också att 58 procent av svenskarna upplever att deras avdelningar får fler larm än vad de kan hantera och 72 procent uppger även att de inte känner sig helt trygga i sin förmåga att kunna prioritera rätt och hantera de incidenter som uppkommer. Det är därför inte heller förvånande att 26 procent av de anställdas tid går åt till att hantera falsklarm.

Dessa resultat styrks av en nyligen publicerad rapport från Forrester som säger att ”säkerhetsavdelningar är kraftigt underbemannade när det kommer till incidenthantering trots att de utsätts för allt fler attacker. Säkerhetsteam behöver mer effektiva metoder för detektering och hantering vilket ger XDR en särskild ställning på marknaden idag jämfört med liknande verktyg.”

Många ansvariga på SOC- och IT-säkerhetsteamen påverkas av sitt jobb även på fritiden, och uppger att de har svårt att koppla bort och slappna av. Överbelastningen kan dock också leda till ett mer riskfyllt beteende under arbetstid. Bland annat uppger respondenterna att de tar till metoder som att stänga av notiser (47 procent gör det ibland eller ofta), gå iväg från datorn (35 procent), avvakta när larm kommer in och hoppas att en kollega ska ta hand om det (45 procent). Hälften, 50 procent, uppger att de rentav helt ignorerar larm som kommer in.

I rapporten från Trend Micro uppger hela 84 procent att de redan har hanterat en attack eller väntar sig att det kommer behöva göra det inom ett år. Med en genomsnittlig kostnad på 350 120 USD för en sådan händelse (kan jämföras med den globala genomsnittskostnaden på 235 000 USD) kan det få katastrofala effekter för ett bolag.

– SOC- och IT-säkerhetsteamen har en helt avgörande roll på frontlinjen för att skydda företaget från kostsamma attacker, men som undersökningen visar innebär det även stora personliga investeringar för de enskilda medarbetarna, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro. För att inte riskera att förlora viktig personal på grund av stress måste företag ha mer sofistikerade plattformar för upptäckt och hantering av hot som på ett intelligent sätt kan prioritera larmen som kommer. Det är en satsning som inte bara kommer höja säkerhetsnivån, utan även stärka de anställdas produktivitet och välmående.

För mer information, se här eller ladda ner rapporten som pdf nedan. För att läsa om det globala resultatet av undersökningen, ladda ner pressmeddelande på engelska nedan.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Sapio Research på uppdrag av Trend Micro, och inkluderar svar från 2303 IT-säkerhets- och SOC-beslutsfattare på företag i alla storlekar och branscher, från ett stort antal länder världen över. Resultaten från Sverige baseras på svar från 100 IT-säkerhets- och SOC-beslutsfattare på medelstora till stora företag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>