[PÅ STAN MED] Han har möblerat om i integratörsbranschen förr. Nu gör han det igen i ett bolag med kraftig tillväxt.
Vi bestämde träff med Conscia Netsafes VD Bengt Lundgren.
Det blev ett frukostmöte på Söder i Stockholm i ett fantastiskt försommarväder.
Han var VD:n som vände Cygate från en nära förestående konkurs 2003. Under hans ledning gick de till att vara ett mycket lönsamt bolag. En årlig tillväxt på 20 procent under sex år i rad innebar att de landade på 2,5 miljarder i omsättning. I december 2013 slutade han i samband med att Telia tog ett fastare grepp om bolaget.
Innan vi träffar honom har vi ryktesvägen fått höra att han är väldigt omtyckt av sina medarbetare. Goda ledaregenskaper såsom att se alla i organisationen och bjuda på sig själv är en del av bilden av honom som en bra ledare. Egenskapen att engagera sin omgivning samt hans förmåga att komma ihåg människor och namn bidrar också till de positiva omdömena om Bengt.
”Om jag sitter på ett möte och jag hör att någon säger att något är självklart, frågar jag alltid – Men är det vi-klart? Ordet finns inte i svenska språket, men när någon svarar att det är självklart så är det många gånger inte det. Självklart betyder att jag själv har förstått något eller i värsta fall tror att jag har förstått. När något är vi-klart har alla förstått och gjort samma tolkning. Risken för missförstånd minskar rejält och ingen behöver gå runt med en olustkänsla i magen och undra om de har förstått det hela på rätt sätt”, förklarar han.
Företagets filmstjärna
Bengt berättar att ett verktyg som han använder för att nå samtliga anställda med information är hans uppskattade fredagsfilmer. Med hjälp av marknadschefen Erik Arnberg gör han en ny film om vad som händer i bolaget och enskildas insatser varje vecka. Han låter inte egna resor stoppa hans bana som ”filmstjärna”, då sköter han själv inspelningen. Vi får tillfälle att se ett avsnitt och förstår då varför filmerna har gjort succé.
”För mig är det oerhört viktigt att vår personal vågar fråga om det är något de inte förstår eller är osäkra på. Jag tror och hoppas att filmerna, där jag bjuder på mig själv, bidrar till en företagskultur där det är ok att söka hjälp hos varandra. Det omvända är givetvis lika viktigt nämligen att vi hjälper till om någon ber oss om det. Kunskap och kunskapsdelning är viktigare än någonsin och vi har egna utbildningar nästan varje månad”, berättar Bengt engagerat.
Cisco för hela slanten
Vi frågar honom om det inte finns en risk i att vara så nischat mot Cisco?
”Rent teoretiskt är det kanske så men i praktiken är det annorlunda. Cisco är den dominerande IT-infrastrukturleverantören med ett oerhört brett och starkt erbjudande och en god efterfrågan inte bara inom Nätverk utan även Datacenter, IT-säkerhet och Analys. Digitaliseringsrevolutionen bygger på virtualisering – omvandling till mjukvara av nät och datacenter – och då är rätt design, teknik och spetskompetens helt avgörande.
Inom Cisco design finns det endast två personer i Sverige som är certifierade på Expertnivå – de arbetar båda hos oss. Det tycker jag visar att ska man bli bra på det här så måste man gå ”All-in” och det har vi gjort. I förlängningen kommer det våra kunder till godo eftersom våra medarbetare vet vad de håller på med. Vår löpande satsning på att personalen certifierar sig samt kulturen som gör att de vågar fråga när de inte förstår borgar för att jag vågar påstå att vår tydliga inriktning på Cisco vinner i längden”, säger han övertygat.
Conscia Netsafes konsulter har närmare 120 certifieringar inom Cisco-området vilket gör bolaget till Nordens mest certifierade systemintegratör i antal per konsult.
Varför Conscia Netsafe?
För drygt tre år sedan började Bengt som VD i samband med att danska Conscia blev huvudägare i svenska Cisco-specialisten Netsafe. Då hade de 17 anställda och omsatte 27 miljoner. Målet sattes till att omsätta en halv miljard kronor år 2020. Idag, tre år senare, har Conscia Netsafe växt till 40 anställda och de omsatte förra bokslutsåret närmare 200 miljoner.
”När jag blev kontaktad av danskarna kändes det som att frågan kom i precis rätt tid. Min tid på Cygate ser jag som en fantastiskt rolig och givande resa. Efter ett år med bl.a. olika styrelseuppdrag var jag åter hungrig på en ny större utmaning. Jag såg också att Conscia hade ett fantastiskt bra verktyg för Asset Management, en serviceportal och ett koncept som heter CNS.
Idag är det viktigare än någonsin att IT-infrastrukturen alltid fungerar, men väldigt få stora verksamheter har full koll på statusen för samtliga sina enheter i IT-infrastrukturen. Är samtliga alltid rätt patchade och uppdaterade, har de rätt support och när och hur kan de ersättas? Dessa frågor är det enbart CNS som besvarar för Cisco IT-infrastruktur. Våra experters snabba svar till kunderna är verkligen uppskattade och CNS bidrar starkt till detta”, berättar Bengt.
”Nu får jag chansen att vara med på ännu en resa i framgångens tecken. Dessutom älskar jag att vara omgiven av duktiga människor. Man blir ännu bättre av att arbeta tillsammans med de bästa, så enkelt är det”, skrattar Bengt. Han har för övrigt nära till skratt och det smittar av sig.
Conscia Netsafe valdes 2017 till årets Cisco Enterprise-partner i Nordeuropa bland annat på grund av att företagets Cisco-affär (Service och hårdvara) hade ökat med över 400 procent. De fick även priser nationellt för den första nordiska implementationen av analysverktyget Tetration och globalt för den unika serviceportalen CNS.
Bestämde sig som 9-åring
Bengt är född i Rossvik, som ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Han berättar att en dag när han var nio år stod han och tittade på det vägbygge som genomfördes vid barndomshemmet. Plötsligt fick han se en ingenjör som uppenbarligen ledde arbetet och med pondus såg till att allt fungerade enligt plan. Då lät han omgivningen få veta att han minsann skulle bli ingenjör när han blev stor.
Sagt och gjort. Som 20-åring flyttade han till Stockholm och studerade till ingenjör. Efter studierna började hans yrkesliv inom teknik på Asea Skandia. År 1990 blev han för första gången anställd som VD. Det var på ett teknikbolag. År 1996 var han med och grundade Retea och där blev han kvar till år 2002. Därefter påbörjade han sin långa och framgångsrika karriär på Cygate.
Avslutningsvis avslöjar Bengt en helt annan sträng på sin lyra. Han är delägare i en liten restaurang med medelhavskök vid namn Styrelsen Bar & Bistro i Stockholm. Att han har lyckats med ”kombon” VD och restaurangägare beror nog delvis på hans förmåga att hantera och umgås med människor oavsett om det rör sig om kunder, medarbetare eller matgäster. Hans positiva och engagerade förhållningssätt gör inte det hela sämre. Vi önskar honom lycka till på den fortsatta resan.
Privat
Namn: Bengt Lundgren
Ålder: 60 år
Bor: Viggbyholm
Familj: Fru Karin samt en dotter på 25 år och två söner på 27 respektive 29 år och
sist men inte minst två jakthundar, Iris och Rosette
Intressen: Jakt, Båtliv (motorbåt), Friluftsliv, Skidor (alpint och längd)
Senast lästa bok: Boris Jeltsin: Reformatorn som inte nådde ända fram av Stig Fredrikson
Favoriträtt: Biff Rydberg, på kronhjortsinnanlår
Antal devices: 14 st, inklusive GPS:er till Iris och Rosette
”Conscia är en svensk systemintegratör och Cisco Gold Partner.”