AI-verktyg kan spara revisionsbranschen 3 miljoner arbetstimmar
Hem NYHETERAI AI-verktyg sparar revisionsbranschen 3 miljoner arbetstimmar

AI-verktyg sparar revisionsbranschen 3 miljoner arbetstimmar

Publicerat av: Redaktionen

Umeåbolaget Senseworks har en lösning på ett stort och utbrett problem inom revisionsbranschen.

Forskning vittnar om en alarmerande hög personalomsättning, och att av alla hundratals nyutexaminerade som anställs årligen finns det inte många kvar bara ett par år senare.

Skrämmande många upplever arbetet för slitsamt och inte tillräckligt meningsfullt, så man söker sig till andra karriärbanor helt enkelt.

– Tyvärr slutar många, både nya och erfarna, och ofta på grund av kombinationen att många arbetsuppgifter inte känns meningsfulla, man har långa högsäsonger och jobbar mycket övertid, säger vd Alexander Ögren som precis som de andra i grundarteamet själv arbetat i branschen.

Automatiserar handpåläggningen

Uppstickaren Senseworks utvecklar en SaaS-lösning som ger revisorerna både mer data än någonsin och ett AI- och databaserat verktyg som gör det möjligt att arbeta smartare och snabbare.

AI-verktyg kan spara revisionsbranschen 3 miljoner arbetstimmar

Johan Jonsson (medgrundare och back-end), Robert Winter (medgrundare och CTO) , Alexander Ögren (grundare och vd), Hedvig Björklund (front-end och UX) och Isak Forslund (statistiker) är team Senseworks.

– Verktyget automatiserar delar av det som idag kräver handpåläggning och petande vilket frigör mer tid för analys vilket gynnar medarbetarna och kunderna.

-Revisorernas arbetsmängd blir inte bara mer rimlig, själva jobbet blir roligare och mer meningsfullt. Man får förutsättningar att arbeta närmare kunderna, säger Alexander Ögren.

Senseworks har tillsammans med affärsutvecklare hos Uminova Innovation gjort ett arbete för att utveckla produkten så att den ger så stor positiv effekt som möjligt på individ, bransch och samhälle, plus landat ett sätt att mäta den positiva effekten i siffror.

Spara 30 min per dag och person

Senseworks första mål är att deras verktyg ska spara in 30 minuters arbete per dag för alla de 29 000 personer som arbetar inom svensk revisions- och redovisningsbransch. Det skulle innebära nära 3 miljoner arbetstimmar per år för hela branschen.

– Bara inom revision ser vi att vi kan minska tiden per uppdrag med en timme, och flytta en timme per granskat bolag från högsäsong till lågsäsong. Vi tror att vår lösning kan göra revisionsbranschen både mer attraktiv och hållbar, men också mer jämställd. Mycket övertid och hög arbetsbelastning slår hårt mot kvinnor som tar stort ansvar för hem och familj. Enligt Revisorsinspektionen lämnar kvinnor yrket mycket tidigare än män. Vid 40 respektive 60 års ålder, säger Alexander.

En färdig produkt används idag av kunder, och nu är Senseworks redo för att ta sig an fler.

– Kunderna kan välja att köpa programmet rakt av till fullt pris, eller bli en samarbetspartner med rabatterat pris. Som samarbetspartner kommer du med feedback på funktioner och lösningar, och så utvecklar vi produkten vidare utifrån den. Med vår expertis får du konkret hjälp med hur du drar fördel av smart dataanalys.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00