Hem NyheterUndersökningar Allt fler kvinnor i konsultbolagens styrelser

Allt fler kvinnor i konsultbolagens styrelser

Publicerat av: Redaktionen

För sjätte året i rad har Cinode tagit del av de senaste årsredovisningarna för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur könsfördelningen i styrelserna ser ut.

Allt fler kvinnor i konsultbolagens styrelser 3Detta år ser vi glädjande nog framför allt stora förbättringar i styrelserummet. Fyra av tio konsultbolag har minst 40 procent kvinnor. Det är en markant förbättring jämfört med tidigare år. Även bland medarbetarna stiger andelen, dock marginellt.

På medarbetarsidan är det precis förra året fyra konsultbolag som har minst 50 procent kvinnor. Totalt har andelen kvinnor ökat marginellt till 32 procent.

Titeln ”Jämställda konsultbolag” tilldelas de konsultbolag som har 40 till 60 procent andel kvinnor. Detta år har elva konsultföretag lyckats med detta. Förra året var det nio bolag.

– Jämställdhet och att attrahera fler kvinnor står högt på agendan hos många konsultföretag. Men trots flera goda initiativ är färre än var tredje medarbetare kvinna. Positivt är dock att vi ser fler bolag som vi kan titulerar som jämställda konsultföretag, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode, vars plattform digitaliserar konsultbranschen. 

Influence, BTS Group, Frontit, PlantVision, Trivector, Curamando, Technogarden, Capacent, Tyréns, Norconsult och Beamon People får utmärkelsen ”Jämställda konsultbolag”.

Stora förbättringar i styrelserummet

Glädjande nog sker en hel del förbättringar i styrelserummen. Detta år finns cirka 32 procent kvinnor i styrelsen jämfört med 29 procent förra året.

Tolv av femtio bolag har minst hälften andel kvinnor och fyra av tio konsultbolag har minst 40 procent andel kvinnor i styrelserummet. För tre år sedan hade endast tre bolag minst hälften kvinnor och förra året sju bolag. Här syns stora förbättringar.

– Det är väldigt positivt att vi ser många fler kvinnor i styrelserummet nu. Förra året var det drygt tre av tio konsultbolag som hade minst 40 procent kvinnor i styrelsen. Årets siffra visar att branschen är på rätt väg, avslutar Mattias, som även driver Konsultpodden samt Sveriges största blogg och nyhetsbrev om konsultbranschen.

Fyra bolag har en styrelse med fler kvinnor än män, däribland giganten Sweco som har både kvinnlig koncern-vd och Sverige-vd. Här återfinns även Tyréns, HiQ och Empir.

Frontit, Capacent, Softronic, B3 Consulting, Atea, Complyit, Sylog (DataRespons) samt Cybercom har alla jämställda styrelser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>