Studie: Nästan vart femte svenskt företag skyddar inte data som delas under digitala möten
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Studie: Nästan vart femte svenskt företag skyddar inte data som delas under digitala möten

Studie: Nästan vart femte svenskt företag skyddar inte data som delas under digitala möten

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning fokuserar på säkerhet i samband med onlinemöten – och resultaten är nedslående.

17 procent av de tillfrågade i en ny studie om cybersäkerhet säger att de inte har vidtagit några åtgärder för att skydda data som delas under onlinemöten.

Dessutom svarar 21 procent att de inte visste att det var möjligt att hacka ett företag genom ett trådlöst mötesverktyg.

Det är siffror som oroar Bo Cramér, VD för BenQ Nordic, som är initiativtagare till undersökningen. Framför allt eftersom de tillfrågade är IT-chefer på små, medelstora och stora svenska företag.

”Siffrorna är inte överraskande, men de är mycket oroande. Tyvärr är min erfarenhet att svenska företag i allmänhet har dålig kunskap om säkerheten vid onlinemöten. Här finns det stort utrymme för förbättringar – i synnerhet som Sverige just nu har stor uppmärksamhet bland internationella cyberbrottslingar”, säger Bo Cramér.

Studie: Nästan vart femte svenskt företag skyddar inte data som delas under digitala mötenHan påpekar att trådlösa presentationslösningar måste betraktas som intelligenta enheter som är uppkopplade till internet och därför utgör ett potentiellt säkerhetshot. Särskilt om enheterna använder en app eller annan programvara som kan attackeras eller på annat sätt förknippas med sårbarheter.

Bo Cramér rekommenderar därför att företag bör titta närmare på säkerhetsprotokollet WPA2 och tvåfaktorsautentisering, och av säkerhetsskäl rekommenderar han att enbart använda hårdvarubaserade mötesverktyg som inte kräver någon installerad programvara.

”I dag delar vi extremt mycket data på onlinemöten varje dag. Om dessa data inte är skyddade är det bara en tidsfråga innan företagen får ett mycket stort problem. Just nu finns det ett stort behov av att företagen tar hand om detta”, säger Bo Cramér.

Så här svarar de tillfrågade på frågan: ”Gör du/ditt företag något för att skydda data som delas under ditt företags trådlösa onlinemöten?”

Ja 67 procent
Nej 17 procent
Vet inte 16 procent

Så här svarar de tillfrågade på frågan: ”Visste du att det är möjligt att hacka ett företag via trådlösa mötesverktyg om dessa enheter inte använder säkerhetsprotokollet WPA2, tvåfaktorsautentisering eller annan kryptering?”

Ja 73 procent
Nej 21 procent
Vet inte 6 procent

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00