Forrester förutspår att AI-program kommer att växa 50 procent snabbare än den totala programvarumarknaden
Hem NYHETERAI Analysföretaget Forrester förutspår att AI-program kommer att växa 50 procent snabbare än den totala programvarumarknaden

Analysföretaget Forrester förutspår att AI-program kommer att växa 50 procent snabbare än den totala programvarumarknaden

Publicerat av: Redaktionen

Analysföretaget Forrester förutspår att AI-program kommer att växa 50 procent snabbare än den totala programvarumarknaden under de kommande två åren med en årlig tillväxttakt på 18 procent.

Investeringarna i program med artificiell intelligens kommer att fördubblas från 33 miljarder dollar år 2021 till 64 miljarder dollar år 2025.

Anledningen är inte minst den ökade satsningen på AI under pandemin och att det har tillkommit ett stort antal nya företag som erbjuder AI-program.

Enligt Forresters nya rapport Global AI Software Forecast 2022 växer AI-användningen allra snabbast inom cybersäkerhet. Där görs nu betydande investeringar i realtidsövervakning och åtgärder för att hantera de växande cyberhoten. Marknaden för AI-stödd programvara beräknas växa årligen med 22 procent fram till 2025. AI-utvecklingsverktyg bedöms växa med 18 procent per år och programvara som körs på AI-komponenter med 14 procent per år.

Forrester förutspår att AI-program kommer att växa 50 procent snabbare än den totala programvarumarknaden– I Norden finns många privata företag som tillämpar AI vilket stimulerar och inspirerar andra länder i Europa att satsa ännu mer på AI. I det globala indexet för statliga myndigheters AI-beredskap under 2021 ligger Sverige, Norge, Danmark och Finland bland de 15 länder som har högst beredskap att använda AI inom offentliga tjänster, säger William Dahlgren, analytiker på Forrester i Sverige.

I åtta av de länder som ingår i den nya rapporten (USA, Kina, Japan, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien) beräknas de årliga investeringarna i AI-programvara öka från 4,3 procent år 2021 till 6 procent år 2025.

USA och Kina kommer att fortsätta dominera med 72 procent av de globala investeringarna i AI. Dessutom kommer mer än 80 procent av de årliga investeringarna i AI- och blockkedjeteknik att komma från dessa två länder.

Viktiga geografiska höjdpunkter

  • Asien och Stillahavsområdet: Kina är ledande inom AI-program med 24 procent av investeringarna – totalt 9,6 miljarder dollar – under 2022. Kina bedöms också överträffa resten av världen genom att investera 16,6 miljarder dollar i AI fram till 2025 – vilket står för 21 procent av deras totala investeringar i programvara. Japan förväntas lägga 4,1 miljarder dollar på AI-program under 2022, vilket till stor del beror på landets stora investeringar i samarbetsrobotar.
  • Europa: Jämfört med storleken på sina ekonomier ligger Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien efter USA och Kina när det gäller investeringar i AI-program med en förväntad nivå på 7,3 miljarder dollar under 2022. Tyskland leder de europeiska AI-satsningarna med 2,4 miljarder dollar under 2022. Storbritannien och Frankrike förväntas investera 2,3 miljarder dollar respektive 1,4 miljarder dollar i år.
  • USA: Företag i USA är ledande inom AI-användning och där har också de största privata AI-investeringarna gjorts på 23,6 miljarder dollar under 2020. I år kommer 47 procent av de globala AI-investeringarna att komma från USA. Amerikanska företag har den största portföljen av AI-patentansökningar och det högsta antalet AI-patent.

– AI har stor potential inom olika områden som cybersäkerhet, processoptimering och automatisering, hälsa och personalhantering. Men i takt med att artificiell intelligens blir en del av vardagen kommer företagen att behöva hantera att tekniken också är komplex, vilket inbegriper att följa en ansvarsfull AI-praxis, hantera en växande skara AI-experter och att fortsatta utveckla nya affärsmodeller, säger Michael O’Grady, prognosanalytiker på Forrester.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00