Är Microsoft mobila äventyr över?
Hem NYHETER Är Microsoft mobila äventyr över?

Är Microsoft mobila äventyr över?

Publicerat av: Redaktionen

Nu kommer nyheten som flera av oss har väntat på. Microsoft har inte lyckats ta sig in på den mobila marknaden. Köpet av ett nedgånget Nokia var inte så lysande som man ville göra gällande.

rvcwps32ald0ldk6utfu

Jukka Ristijärvi, VD, Telemanagement Sverige AB

– Microsoft har nu gett upp sin satsning på egna mobiler och operativ system. Att marknaden har varit tuff har vi kunnat följa under flera år där tidigare drakar som Ericsson och Nokia har fått lämna in. Disruptionen som inträffade när Apple lanserade iPhone och Android tog fart ställde hela den gamla världen på ända. Enligt mitt förmenande missade Microsoft tåget då. Hade de haft ett operativsystem som fungerade och gjort analysen på rätt sätt hade de kunnat sopa banan och kopplat ihop desktop och mobilitet framför allt för företagsmarknaden säger Jukka Ristijärvi, VD på Telemanagement.

Vad vann Microsoft på Nokia äventyret?

– Att Microsoft inte kunde erövra marknaden kan vi konstatera vare sig för privatmarknaden eller för företagsmarknaden, trots att tex TelekomIdag och en del IT-avdelningar fortfarande hoppas på underverk.

Det Microsoft vann på affären (på ca 5 miljarder Euro) var ett stort kunnande inom mobilområdet som de naturligtvis kommer att utnyttja men inte för att försöka konkurrera ut IOS eller Android. Däremot finns det en hel annat som är kanske ännu viktigare. Framför allt handlar det om applikationer och administrativa funktioner som device, application och software management verktyg.

Sen var det ju så att Nokia satt på en hel del patent som kommer att vara viktiga framåt även de kopplade till ovanstående funktioner framför allt kopplat till företagsmarknaden.

Jag förutsätter att vi framåt kommer att se ”Microsoft Inside” på samma sätt som vi dag har Intel Inside. Det blir ett gyllene läge att få betalt från alla fortsätter Jukka Ristijärvi.

Varför gick det som det gick med Nokia?

– Strategerna på Nokia tänkte både rätt och fel. De missade eller kanske snarare var för tidigt ute med sina ”smarta” devices för datakommunikation. Enda felet var att det var för krångligt att använda och för dyrt. Det de tänkte rätt men för sent var att världen behöver ha ”enkla” telefoner och att det finns en stor marknad, men där var de för sena och kunde inte ställa om tillräckligt snabbt säger Jukka Ristijärvi.

Vad händer med Nokia nu?

– I förra veckan annonserades att Nokia mobilen skulle återuppstå eller i alla fall varumärket men med Foxconn i bakgrunden och ett nystartat finskt bolag HMD. Nu när Microsoft släpper mobilmarknaden släpper de även ut en stor mängd know-how och kompetenta människor i Finland som kan ta upp spåret. Att nästan 2 000 mycket skickliga utvecklare och ingenjörer blir av med jobbet på en redan hårt utsatt arbetsmarknad i Finland är besvärande men samtidigt så finns det en stor innovationskraft som släpps loss. Det ska bli spännande att se utvecklingen och jag tror att vi kommer att få se en hel del nya spännande saker komma så småningom avslutar Jukkar Ristijärvi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00