Så undviker du konflikter i en multicloudmiljö
Hem Nyheter Bättre samarbete löser problem i hybridmoln

Bättre samarbete löser problem i hybridmoln

Publicerat av: Redaktionen

Att molnet nu förändrar hur företag använder IT visas tydligt i en färsk rapport som Nutanix beställt av undersökningsföretaget Vanson Bourne – som sammanställt uppgifter från över 2 300 företag i hela världen.

Bättre samarbete löser problem i hybridmoln

Peter Källkvist, Nordenchef Nutanix

Den visar exempelvis att hela 36 procent av alla datakörningar nu görs i molnet och att majoriteten av svarspersonerna bedömer den andelen blir gott och väl över hälften 2020.

Nu väljer också företag i allt högre grad att använda såväl private som publika moln. Hela 18 procent gör det redan, en siffra som väntas fördubblas på två år. Då blir hybridmoln det klart populäraste tillvägagångssättet att implementera IT.

Orsakerna är ganska uppenbara. Företagen lockas av de publika molnens fördelar, som skalbarhet on-demand eller att man betalar för precis det man använder. Samtidigt står det alltmer klart för företagen att alla moln är olika. Det är lätt att bli inlåst om man använder en enda leverantör av molntjänster. Därför väljer nu också många att fokusera på de applikationer de behöver och sedan köra dem i de miljöer som passar dem bäst, vare sig det är publika eller privata moln.

Många företag vill också kunna flytta sina datakörningar mellan olika moln av såväl tekniska som ekonomiska skäl. Denna frihet rankas som betydligt viktigare än kostnader och säkerhet, enligt Vanson Bourne-undersökningen.

Dessvärre är det lättare sagt än gjort. Moln är som sagt olika och dessutom, som undersökningen också visar, råder det stor brist på personal med den molnkompetens som krävs för att förverkliga denna frihet. Även om ny teknik som containers, mikrotjänster och API:er gör apparna mer portabla, släpar funktioner som distribution, övervakning och management efter, vilket ytterligare understryker underskottet på know-how.

Visserligen pågår en snabb utveckling av verktyg och teknik som kan lösa de tekniska aspekterna av detta. Dessvärre fungerar många av dem endast på specifika plattformar och med vissa andra produkter. Resultatet är att ett företags appar lätt försvinner bland hybridmolnen. När många företag dessutom använder även sina egna datoranläggningar blir det än svårare att se hur olika appar och andra funktioner egentligen levererar. Det blir nästan omöjligt att bedöma hur väl systemen fungerar, hur tillgängliga och säkra de är eller hur de klarar efterlevnaden av gällande regelverk.

Något måste göras och de lösningar som nu tas fram bör innehålla åtminstone dessa tre funktioner:

  1. Analysverktyg som förstår de tekniska, finansiella administrativa aspekterna av publika moln och därmed kan hjälpa IT-avdelningar att välja de bästa miljöerna för sina appar. Verktygen bör också kunna utvärdera investeringen och datakörningarnas effektivitet så det är lätt att förstå när det är dags att flytta till ett annat moln eller en annan produkt, helt efter företagets behov.
  2. Tjänster för molnbaserad återställning när något gått fel (DR, Disaster Recovery) som skyddar kritiska affärsapplikationer och data. Återställning hör till det krångligaste inom IT och DR mellan olika moln är än svårare. Men, utfört på rätt sätt kan det lösa många olika problem.
  3. Nätverksverktyg och tekniker som låter appar kommunicera mellan olika typer av moln och tjänster och dessutom identifierar flaskhalsar och skaderisker – och initierar lösningar på sådana problem.

Att ta fram sådana här verktyg för hybridmoln är långtifrån enkelt, och kräver mycket mer samarbete mellan molnoperatörer och tjänsteleverantörer än vi ser idag. Men med allt fler kunder som flyttar till hybridmoln ligger det i allas intresse att samarbeta.

Peter Källkvist, Nordenchef Nutanix

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>