Det är dags att stilla oron över säkerheten i OT-miljöer
Hem SÄKERHET Det är dags att stilla oron över säkerheten i OT-miljöer

Det är dags att stilla oron över säkerheten i OT-miljöer

Publicerat av: Redaktionen

Just nu går det snabbt i den tekniska utvecklingen. Företag blir mer och mer uppkopplade och de försöker ta vara på alla möjligheter de kan för att utvecklas.

Att implementera ny teknik och uppkoppling i sin infrastruktur gör dock att man gör sig själv till en större måltavla för att bli drabbad av cyberattacker.

I en undersökning vi gjort tillsammans med Novus visar resultaten att 6 av 10 svenska företag känner stor eller väldigt stor oro över att drabbas av en cyberattack. Därför är det hög tid för företag att rusta upp och arbeta proaktivt för att både sänka sin oro, men framför allt för att inte skadas av en potentiell attack.

Företag sitter på teknik de ofta inte vet behöver skyddas

Det är dags att stilla oron över säkerheten i OT-miljöer

Carl-Johan Dahlgren, OT-säkerhetsexpert, TXOne Networks

Den tekniska utvecklingen i dagens samhälle gör att företag vill och måste anpassa sig mer och mer utefter det rådande tekniska landskapet. Även om

det är bra, just för att det skapar mycket möjligheter för företagen att utveckla och effektivisera sig, kommer det också med en nedsida. Nedsidan är att företagen idag är beroende av sin teknik för att verksamheten ska kunna gå runt.

Och det är framför allt de företag som sitter på en stor och komplicerad OT-infrastruktur, med uppkopplade fysiska enheter – exempelvis röntgenmaskiner på sjukhus eller maskiner som används till tillverkning på en fabrik, som nu behöver se över sin säkerhet. Detta då digitaliseringen har lett till att det som vi inte behövde skydda tidigare nu också måste skyddas. Denna typ av enheter är nämligen inte de mest självklara objekten att skydda, då de flesta fortfarande tror att cyberattacker främst sker via företags IT-system. Och mängden cyberattacker ökar – undersökningen visar att 61 procent av respondenterna redan haft 2-3 cybersäkerhetshot under de senaste tolv månaderna. Så hur lugnar vi denna oro och hanterar den digitala transformationens effekter på säkerheten?

Personalen måste utbildas

Inom tillverkningsindustrin, offentlig sektor, sjukvården och industrier utbildar majoriteten av företagen, 86 procent, sin personal i säkerhetsfrågor. Detta sker oftast genom interna och externa utbildningar och kurser. Att utbilda sin personal gällande säkerhet blir allt viktigare eftersom cyberkriminella hela tiden hittar nya sätt för att ta sig in i företags nätverk. Kunskap om säkerhet är därför en färskvara som behöver uppdateras regelbundet. Men dessvärre är det företag i undersökningen, 14 procent, som svarar att de inte utbildar sin personal i säkerhetsfrågor. Anledningarna bakom detta är oförståelse hos ledningen, tidsbrist eller otillräckligt med pengar. I dessa fall bör företag tänka om, och ledningen på företagen måste ta nya grepp.

Många företag ser idag över sina tekniska plattformar för att effektivisera och dra ner på kostnader. Detta samtidigt som många företag växer och därmed sprider verksamhetskritisk information till fler plattformar och kopplar upp fler enheter. Detta gör att företag hela tiden blir större måltavlor för cyberkriminella. Och om man då samtidigt inte utbildar sina anställda så är man ute på hal is. En utbildning i säkerhet kan vara väldigt grundläggande men samtidigt effektiv för att förhindra att anställda oavsiktligt komprometterar sin arbetsplats säkerhet.

Ett OT-landskap under förändring

Majoriteten av företagen som deltog i vår undersökning, 72 procent, tror att OT-landskapet kommer förändras och utvecklas framöver. Företagen tror att man kommer kunna dra nytta av ny teknik på flera sätt. De tror på förbättrad säkerhet genom stabilare mjukvara och system, vilket möjliggör en ostörd och säker arbetsmiljö. De ser också fördelar i teknologiska framsteg, särskilt genom att olika tekniklösningar blir allt fler och mer tillgängliga, vilket gynnar även mindre företag som med hjälp av ny teknik kan konkurrera med större företag. Att följa trender och dra fördelar av IT-lösningar är i fokus, liksom att använda AI och automatisering för att öka effektiviteten och generera ökad efterfrågan och vinst.

Men om företag utnyttjar den tekniska utvecklingen utan att utbilda personalen och förbereda sig på de säkerhetsmässiga utmaningar som den nya tekniken innebär, så kommer den nya tekniken snarare stjälpa än hjälpa. Därför är det viktigt att inte glömma att sätta säkerhetsutbildningarna för personalen i fokus då man arbetar på ett företag med en avancerad OT-miljö. Därefter kan man anamma den nya tekniken till fullo, utan att behöva oroa sig över att OT-miljön drabbas av säkerhetsintrång.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00