Drönartest för tunga leveranser
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ Drönartest för tunga leveranser

Drönartest för tunga leveranser

Publicerat av: Redaktionen

Volodrone är ingen vanlig drönare. Med en maxlast på 200 kg skriver den 2,5 meter höga farkosten ny historia när det kommer till alternativa och miljövänliga transporter.

Drönaren är utvecklad av Volocopter och premiärturen i offentligt luftrum skedde i samarbetade med DB Schenker.

Kanske har du redan sett drönare för mindre försändlerser som matleveranser. Det har talats om snabbmat levererad till balkonger och liknande. I dagsläget är det en tveksam realitet med begränsad nytta då det redan finns bra infrastruktur, samtidigt som luftutrymmet är starkt reglerat.

Transporter till svåråtkomliga platser

Men transporter är idag kritiska för att vårt samhälle ska fungera. Det finns stunder då det oväntade händer eller befintlig infrastruktur inte finns på plats. Användningsområdet för en drönare som kan hantera lite större leveranser i den så kallande ”mellan-milen” är många.

Det kan handla om leveranser till öar, mitt i skogen eller på byggarbetsplatser. Eller vid olyckor och när trafiksituationen kräver brådskande leveranser. Kort sagt alla de tillfällen befintlig infrastruktur inte riktigt finns på plats eller framkomligheten är begränsad.

Drönartest för tunga leveranserVolodrone är framtagen för tyngre transporter. Med en kapacitet på upp till 200 kg och en räckvidd på 40 km är användningsområdet stort. Självklart är den 100 procent elektrisk, vilket gör den tyst och miljövänlig.

Eftersom användningsområdena är många är också själva lastanordningen flexibel. Den kan förses med olika fästanordningar eller skåp så att det passar en specifik leverans.

Skapar nya utsläppsfria logistiklösningar

Trots att det sägs att luften är fri är luftutrymmet starkt reglerat. Vad som helst kan inte flyga runt hur som helt. Speciellt inte med en last på 200 kg. Tidigare flygningar med Volodrone har därför skett inom kontrollerade områden. Men nu var det alltså dags att leverera i det offentliga luftrummet – för första gången.

– Med denna flygning har vi offentligt kunna visa upp hur samarbete och innovation kan användas för mer hållbar och miljövänlig logistik. Helt i fas med DB Schenkers ambition att tänka nytt kring leveranskedjor och skapa nya utsläppsfria lösningar för våra kunder, förklarar Erik Wirsing, globalt ansvarig för innovationer på DB Schenker.

Premiärflygningen i oktober skedde i Hamburg i samband med mässan ITS World Congress. Där visade DB Schenker hur drönarleveranser kan användas i en transportkedja tillsammans med en eldriven lastcykel för att ta sändningen i mål den sista biten. En mulitmodal lösning för stora städer.

Flygningen var ett samarbete med DB Schenker och drönartillverkaren Volocopter.

Snabbfakta om Volodrone

  • Fullt elektrisk obemannad drönare för tyngre transporter
  • Storlek: 2,5 meter hög och 9,15 meter i diameter
  • Framtagen för transportuppdrag där de vanliga transportsätten inte är tillämpbara
  • Räckvidd: 40 kilometer
  • Kan ta en last på upp till 200 kg
  • Kan ta samtliga sex standardiserade lastpallar
  • Flög för första gången 2019 och nu 2021 premiärflygning i det offentliga luftrummet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00