Med sammankopplade IoT-plattformar kan företag samarbeta och hjälpas åt.
Alla blir vinnare. Sådana lösningar börjar med de enskilda IoT-enheterna och slutar i globalt sammankopplade partner som delar på IoT-data.
Här beskriver Ramchandra Koty, teknikchef för globala IT-lösningar på Equinix, alla delar som behövs.
Företag som är anslutna till många ekosystem har ökat användningen av digitala lösningar mer under de senaste fem kvartalen, än under de föregående fem åren. Det visar Equinix undersökning The Global Interconnection Index 2023. Det här är tydligt för IoT-lösningar. Företag som har nått olika mognadsgrader tjänar på att samarbeta i ekosystem, för att dela på arbetssätt och utveckla innovativa nya tjänster och produkter tillsammans.
Men vad är ett IoT-ekosystem och vilka delar består det av? Låt oss undersöka det, genom att börja längst ner i teknikstacken.
Samlar in data
IoT-enheter (devices) är de enheter som övervakar, och samlar in och sänder data, som sensorer och kameror. IoT-bryggor (gateways) fungerar som länkar mellan IoT-enheterna och resten av en IoT-lösning (plattform, ekosystem). Förutom att vidarebefordra data så kan de även filtrera och göra bearbetningar baserade på data, innan data skickas vidare.
En IoT-plattform tillhandahåller den infrastruktur som behövs för att hantera och analysera data. En plattform möjliggör installation, administration och användning av IoT-lösningar, samt utveckling av applikationer baserade på IoT-lösningar. En plattform innehåller den utrustning och de mjukvaror som krävs för att lagra och analysera data som genereras av IoT-enheter.
Nätverk, inklusive användning av de protokoll och standarder som behövs, är centrala delar av IoT-plattformar. Det gäller till exempel de nätverk som krävs för att koppla upp IoT-enheter mot internet.
Applikationer som använder data som genereras av IoT-enheter kallas ofta IoT-tjänster. Bland tillämpningar märks prediktivt underhåll, övervakning i realtid och positionsbaserade tjänster.
Snabb dataöverföring
När flera företag eller organisationer tillsammans använder en IoT-plattform, eller flera IoT-plattformar som kopplas samman, har vi ett IoT-ekosystem. Ett sådant gör det möjligt för alla inblandade att sjösätta skalbara IoT-lösningar snabbt och säkert. Ett IoT-ekosystem gör det möjligt dela på eftersträvansvärda arbetssätt (best practices), att skapa innovationer tillsammans och att samarbeta på andra sätt.
Ett exempel på vad som är möjligt är att Tele IoT byggt en lösning som heter Private Interconnect för snabba förbindelser mellan partner, så att de kan överföra IoT-data via privata anslutningar. Tele2 IoT baserar sin tjänst på Equinix lösning för mjukvarudefinierade förbindelser. Equinix sammankopplade datacenter över hela världen ger möjligheter för globala samarbeten.
Det finns fler leverantörer än Equinix som jobbar med den här typen av lösningar. Men vilken lösning som än väljs, så börjar den med att bygga IoT-ekosystem som innefattar alla delar i den teknikstack som behövs, från de enskilda IoT-enheterna, till hela IoT-plattformar som kopplas samman.