En man som sätter säkerheten i första rummet
Hem PÅ STAN MED En man som sätter säkerheten i första rummet

En man som sätter säkerheten i första rummet

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi mötte Ola Björling som precis har börjat på Sophos, med ansvar för Norden och Baltikum.

ola-bjorling

Ola Björling, Sophos med ansvar för Norden och Baltikum

Det blev ett möte med såväl personliga beröringspunkter som reflektioner över vad som är viktigt i livet.

Mötet med Ola sker på Bianchi Café i Stockholm. Hans val av mötesplats blir uppenbart senare i intervjun. Tidigt i samtalet säger Ola att säkerhet är något som ligger honom varmt om hjärtat i såväl yrkesliv som privatliv. Säkerhet är viktigt. Och enkelhet. Det två parametrarna går inte alltid hand i hand. Lägger vi till den mänskliga faktorn blir det plötsligt komplicerat.

Vi kan inte bygga bort Ransomware, nämner Ola som ett exempel. Även om han gärna ser en automatisering där olika säkerhetsprodukter kommunicerar med varandra för att upptäcka eventuella attacker.

Efter bl.a. 8 år på Cisco känner Ola igen sig hos Sophos. Mycket frihet under ansvar. Företagskulturen är en viktig ingrediens för ett framgångsrikt företag. Unga människor idag byter arbetsgivare om de inte trivs, påpekar han.

Den egna resan

Ola började sin resa i branschen på tidigt 1990-tal. Den inleddes som tekniker på dåvarande Televerket, numera Telia. Teknikerbanan byttes tidigt mot säljkarriären. Nästa steg blev att sälja routrar på Måldata. Därefter landade han hos Cisco som blev en lärorik tid. Det blev en 8 år lång och givande tid som bl.a. innefattade roller som Channel Account Manager, Distribution Account Manager, SMB-ansvarig samt Affärsutvecklare. Här började Olas ”Kanalfärd”.

På Sophos är det 100 % kanal under parollen ”the Channel First”, flikar Ola in.

Efter en anställning på Juniper kom Ola därefter till Edgeware där han blev ansvarig för marknader ”Lång bort”. Här lärde sig Ola oerhört mycket om kulturella skillnader och att det är kul och berikande med mångfald. Efter denna erfarenhet och två övriga anställningar på Trend Micro och Antoma har vi kommit fram till Olas nya roll på Sophos.

Kort och lång ruska

När vi pratar om Olas nya roll på Sophos. där han har varit i en dryg månad, återkommer vi till säkerhetstänket som inledde vårt samtal. Ola nämner som ett exempel att när han och ett par kompisar var på resa för att bestiga Kebnekaise fick han i samband med en paus vid en lägereld användning av det, för honom välkända uttrycket, ”ruska Kort och lång” vilket syftar på att man har olika långa blötlagda granruskor till hands för att snabbt kunna släcka uppkomna brandhärdar. Du lämnar inte en eld obevakad så enkelt är det, säger Ola. Uttrycket fungerar som en metafor för Olas egen syn på säkerhetsrelaterade frågor i såväl yrkesliv som privatliv. Vi enas om att ett allmänt ”Säkerhetstänk aldrig är fel”.

I Kikaren

Trots att han precis har börjat på Sophos ber vi Ola att redogöra för vad han ser som det viktigaste för företaget i närtid. Vi ska växa med minst 30 % och vi måste göra varumärket mer känt. I Gartners rapporter ligger vi i den översta högra kvadranten inom End point, UTM och Mobile data protection men i Norden är Sophos inte så kända inom alla dessa områden. Det ska vi ändra på, säger Ola. Vi har även samarbete med Microsoft och AWS för att hjälpa användarna att ha en säker plattform oavsett vart den ligger. Det som jag själv ”brinner för” är att bygga team. Jag vill jobba nära teamen och stötta dem i deras viktiga arbete med kanalen. Vi har lösningar inom ”End-to-End Security” där våra kunder kan hålla koll på helheten via ett gränssnitt. Genom att jobba nära och tillsammans i teamet och synas på mässor ska vi lyckas med att öka kunskapen och kännedomen om Sophos.

Ola ansvarar för Norden, Färöarna och Baltikum (Estland, Lettland, Litauen) och vi förutspår ett intensivt 2017 för en man som hyllar säkerhet och enkelhet.

Privat

Namn:                                        Ola Björling

Ålder:                                         48 år

Familj:                                        Gift sedan länge och har 2 barn. 18-årig son och 22-årig dotter.

Bor:                                            Nacka

Intressen:                                  Entusiastisk cykelnörd som just nu ”bara” äger 4 cyklar. Har ägt 7 st. samtidigt tidigare. Därav valet att träffas på Bianchi Café.

Båtlivet

Antal devices i familjen:         28 st.

Planerade resor:                      Vilnius i Litauen (tjänsten)

Senast lästa bok:                     Tom Clancy, Hot över Östersjön

Julfirande:                                 Det blir hemma

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00