Ett slimmat, sundare HP med stora framtidsvisioner
Hem Nyheter Ett slimmat, sundare HP med stora framtidsvisioner

Ett slimmat, sundare HP med stora framtidsvisioner

Publicerat av: Redaktionen

Tisdagen den 7:e maj höll nya HP en mindre pressinbjudan i sina nya lokaler i Solna för att prata lite om den nya organisationen, framtiden samt nya produkter och lösningar.

Vi var självklart på plats lyssnade till vad vi kan komma att förvänta oss av nya HP.

Först ut var Stefan Bergdahl som är VD för det nya HP, det vill säga den del som hanterar datorer och skrivare som gav en kort återblick och jämförelse på det som var, det vill säga det
20160607_105548 gamla HP som har sin grund tillbaka ända till 1939 när företaget etablerades utifrån en tanke och en vision av Bill och Dave i ett garage i Palo Alto.

Stefan berättar även om delning mellan HPE och HP där den senare har gått från att vara ett företag med 300 tusen anställda till cirka 50 tusen på global nivå och att man i Sverige krympt till cirka en tiondel jämfört med gamla HP eller 140 personer uppdelade på 40 procent kvinnor och 60 procent män.

  • Enkelt uttryckt kan vi säga att jag efter förra semestern kom tillbaka till ett nytt företag och ett nytt jobb. Detta har dock så här långt enbart varit en positiv erfarenhet. Numera är vi av den storleken att man kan känna igen alla och vi har en otrolig framtidstro, berättar Stefan. Tidigare har det varit svårt att kunna fokusera riktigt på våra kärnområden då samma säljare skulle kunna lite om allt från printers och PC till servrar och nätverk. Dessutom var det många gånger som så att de intäkter som genererades från exempelvis print återinvesterades någon helt annanstans vilket så klart ledde till viss frustration. Nu har vi rätt focus på rätt produkter och alla processer anpassas för vårt fokus. och en mycket viktig del i detta är att vi, HP, vill profilera oss som ett innovativt företag inom PC och print, vi ska inte följa utvecklingen utan leda den.

Flera sub-delar

I dag så skeppar HP i snitt cirka 490 printers och 1380 datorer om dagen men trots att vi utåt sett ser två områden så finns betydligt flera underkategorier. I grova drag så handlar detta om notebooks, desktop-enheter, mobila lösningar, grafisk utskrift, bläck- och laser skrivare, hantering av utskrifter samt PC as a service.

Tittar vi först till printersidan så kommer flera intressanta nyheter så kommer HP inom den närmaste tiden att lansera sina första 3D skrivare, vilka dock initialt kommer att vara direkt riktade mot företags- och konstruktionsmarknaden. Här finns lösningar för bil- och flygindustrin men även skotillverkaren Nike har ett sort intresse och troligen så kommer vi inom kort att kunna gå in i en butik, köpa ramen till en sko, skanna in foten och sedan skriva ut en exakt fotsula. En intressant bi-effekt av detta är enligt HP att man tror att mycket av den produktionsindustri som idag flyttas från länderna kan behållas.

  • Vi ser även en stor utvecklingspotential i storformatsskrivare och pressar som ger företag helt nya möjligheter. För att ta ett exempel så hade Coca-Cola tidigare stora problem med att den röda färgen på loggan hade olika nyans i olika länder. Tack vare HPs lösningar så är detta nu avhjälpt. Dessutom har man kunnat maximera försäljningen genom att använda digitala anpassade tryck. För alla kommer väl ihåg kampanjen där du kunde köpa en Cola flaska med ditt namn på. Här handlade det om hela system som analyserade vilka namn som sålde mest i respektive land som då direkt kunde printa ut flera etiketter av just dessa, berättar Stefan.
  • Ett annat intressant exempel är den klassiska boktryckarkonsten som har förändrats radikalt. Numera kan vi printa ut böcker baserat på faktiskt sålda exemplar. Tänk dig att gå in på en bokrea, välja bok, och du får den utskriven direkt.
  • Vi har även planer på och samarbeten med olika medicinska partners där visionen är att kunna skriva ut tabletter på beställning. Tänk er här att kunna ersätta flera olika mediciner med en specialtablett, direktordinerad av din doktor.

Skolan en viktig del

Skolan har alltid varit en viktig del för HP och Stefan berättar att vi i Sverige både är bra och mindre bra på detta område. Den positiva är att vi har kommit mycket långt i våra mål med en enhet per elev målet men att vi samtidigt är betydligt sämre på att använda dem. Vi saknar till stora delar den pedagogiska utbildningen för att dra nytta av de tekniska hjälpmedlen på rätt sätt. Mycket av denna inlärning sätter vi dock grunden till redan på förskolenivå och genom diskussion med våra föräldrar.

För att skapa bättre förutsättningar för våra barn har HP tagit fram en mycket intressant lösning i form av nyheten kallad Sprout. Detta är en allt i ett dator med en integrerad 3D kamera och en 20 punkters tryckkänslig projektionsmatta. Genom denna enhet, som i grunden är en normalt Windows 10 dator men med tilläggskoncepter Sprout, så kan elever skanna in objekt som de jobbar med och sedan jobba vidare med dessa i 3D skepnad på ett enkelt, lekfullt men ändå oerhört lärofyllt sätt.

  • Tanken med Sprout är så klart flerfaldig. Dels så stimulerar den inlärningen för barnen, dels får de en naturlig ingång och kontakt med tekniken och inte minst kan lösningen användas för att skapa en återkoppling till barnens föräldrar som direkt kan se vad deras barn jobbar med och på detta sätt skapa ett ökat gemensamt intresse, vilket i förlängningen kommer att ge bättre resultat, säger Stefan.

Andra saker som HP jobbar med på samma område är en typ av handskanner som kan användas på förskolor för att på detta sätt hålla koll på vem som ska hämta vilket barn. Detta ger både en säkrare miljö samtligt som det kommer att frigöra tid för personalen.

Nya områden

Som nämnt vill HP profilera sig som ett innovativt företag och vi fick under förmiddagen verkligen se flera bevis på detta. En av de mest geniala lösningarna var ett affärssystem eller butik i en tunnelbana. Då utrymmet, som alltid i tunnelbanor, var begränsat och en normal butik inte rymdes så skapade HP en lösning där alla produkter visades med bild på en vägg. När du sedan ville handla något så tog du fram din mobila enhet och med hjälp av NFC rörde vid de olika varorna. Dessa placerades i en varukorg och efter betalning så skickades dessa direkt hem till dig från en riktig affär.

En annan del är den kommande 4D tekniken som enkelt uttryckt är 3D objekt med inbyggs intelligens. Det kan vara en flygplansvinge som själv känner av när den ska böja sig för att optimera flygegenskaper eller andra objekt med integrerade blåtandssändare.

Göran Åsén, GM inom personal systems fortsatte sedan på samma bana och började även han med att hylla uppdelningen av HP som lett till en otrolig nytändning vilket även återspeglats på marknaden där HP under Q1 i år står för 45,3 procent av den totala marknaden för företagsdatorer i Sverige, den högsta siffran någonsin. Dessutom har HP vunnit hela 23 best in show belöningar i år vilket även detta är ett rekord.

  • Vi jobbar mycket hårt med att lansera innovativa produkter och lösningar som ger våra kunder mycket värde för pengarna. Ett tydligt exempel på detta är vår nya mobil Elite X3 som enkelt utryckt ersätter 3 produkter i form av mobil, stationär dator och en laptop. Enheten som sådan är en IP67 klassificerad Windows 10 mobil med dubbla biometriska inloggningar där vi som första tillverkare erbjuder både Iris och fingerprint läsare, berättar Göran.

Miljövänlig utskrift

Mötet avslutades med ett kort framförande av Stefan Berglund som är GM för HP print i Sverige som berättade att HP varit marknadsledande inom print i över 35 år och att det till om med funnits otaliga fall där man hos gemene man pratat om HPs LaserJet som om denna var synonym med laserskrivare i stort. Vidare fortsatte Stefan med att prata om skrivarens utveckling i stort och att dessa enheter som tidigare var mer av det dumma slaget numera är i det närmaste kompletta datorer och därför även måste skyddas som sådana.

  • HP lägger ner stora resurser på att se till att all kommunikation i ett nätverk och på enskilda enheter är säker. En annan viktig del som vi jobbar hårt med är att effektivisera våra lösningar för att värna om miljön. Två exempel på detta är dels våra PageWideskrivare som har minimalt med rörliga delar och ett otroligt effektivt bläck system som minskar miljöpåverkan. På lasersidan har vi även nyligen lanserat ett helt nytt tonerpulver som smälter vid lägre temperatur vilket även detta ger en lägre driftskostnad och minskat avstamp på miljön.
  • Nästa steg som vi jobbar med är en ny typ av intelligens, en sorts lärande skrivare som dessutom kan prata med andra skrivare för att både optimera och känna igen utskriftsmönster men även för att skapa ett högre skydd, avslutar Stefan.

För att kort sammanfatta dagen kan vi konstatera att HP, återigen, är på helt rätt spår och att företaget har visioner som sträcker sig långt in i framtiden och med en ny produktportfölj som lovar fantastik mycket, för alla områden och användare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>