Hem NYHETER Exclusive Networks: Om du inte kan se, har du inte koll!

Exclusive Networks: Om du inte kan se, har du inte koll!

Publicerat av: Redaktionen

Det finns många tjänster och verktyg inom IT-säkerhet.

En sak som utmärker de allra bästa lösningarna är genomtänkt visibilitet.

För att kunna göra de rätta analyserna måste det tydligt synas vad som pågår.

Det kan tyckas som den självklaraste sak i världen att man måste kunna se vad som händer i sin IT-miljö för att sätta in rätt åtgärd. I takt med att lösningarna för att upptäcka och stoppa dataintrång har blivit kraftfullare, levererar de mer och mer information. Det gamla ordspråket – Man ser inte skogen för alla träden – gör sig påmint. Mängden information kan helt enkelt bli så omfattande att det blir svårt, eller omöjligt, att faktiskt tolka vad det är som händer i det egna nätverket.

Som att titta rakt in i solen

Automatiskt utkast

Ola Andersson

Ola Andersson och Marcus Fredlund, som båda är Sales Engineer på Exclusive Networks, förklarar varför visibilitet är en mycket viktig del av en modern säkerhetslösning.

”När vi är ute och pratar om våra lösningar, inom bland annat EDR och NDR, lyfter vi alltid fram vikten av en bra och genomtänkt visibilitet. Ibland kan det nästan kännas lite fånigt att prata om det eftersom det är så självklart att det är bra att man kan se vad som händer eller har hänt. Vår poäng är inte bara att man kan se nätverkstrafiken utan det viktiga är hur informationen presenteras”, förklarar Ola.

”Idag är det möjligt att få ut analyser och rapporter med i princip hur mycket information som helst. Desto mer information, desto större risk att de viktigaste signalerna försvinner i mängden. Vi vill vara tydliga med att vi nu pratar om analyser och rapporter som ska granskas av ett mänskligt öga”, fortsätter Marcus.

”I den löpande maskinella övervakningen blir automation vanligare. Allt oftare att det är AI- och ML-lösningar som håller koll. Det är när något upptäcks som det blir extra viktigt att visibiliteten är genomtänkt. Annars blir det som att titta rakt in i solen. Du blir blind”, fyller Ola i.

Flera dåliga beteenden ger rött kort

En av flera saker som övervakas är hur olika användare och enheter beter sig. Det handlar mycket om att analysera beteenden som till exempel vilken data man vill komma åt. Om någon gör flera konstiga saker kan den användaren stoppas automatiskt och sättas i karantän i nätverket.

En annan sak som Ola & Marcus lyfter fram är behovet av att kunna se var ditt data befinner sig och vem som hanterar det, så kallad datavisibilitet. Därför finns det en annan mycket viktig funktion. Det är möjligheten att kunna spela in vad som händer i ett nätverk och uppkopplade enheter. Det gör att man kan hitta tidpunkten för när ett dåligt beteende uppträdde för första gången. Om man behöver använda en backup för att återställa sin IT-miljö är det en ovärderlig information att veta hur långt tillbaka man behöver gå när det gäller att bestämma vilken backup som ska användas.

Tillsammans blir vi starkare!

Exclusive Networks: Om du inte kan se, har du inte koll! 2

Marcus Fredlund

Marcus och Ola berättar att det finns ett intressant samarbete mellan olika aktörer inom IT-säkerhet. Syftet är att hjälpa varandra att upptäcka intrångsförsök och nya hotbilder. Det innebär i praktiken att olika system håller varandra informerade när nya dåliga beteenden upptäcks.

”Alla tjänar på det här utbytet av information. Jag tycker att det är ett sundhetstecken att branschens aktörer, även om de är konkurrenter, samarbetar för att bemöta den gemensamma fienden; cyberkriminaliteten”, säger Marcus.

”En kundgrupp som får extra fördelar är de mindre företagen som kanske inte har möjlighet att investera i de största och dyraste lösningarna. Det här gör att även de mindre leverantörernas lösningar får ta del av den information som de stora aktörerna delar med sig av”, förklarar Ola.

Mötet med Marcus Fredlund och Ola Andersson påminner oss om den breda och djupa kompetens som Exclusive Networks har byggt upp tillsammans med sina partners och leverantörer. Det skapar en trygghet för deras kunder.

 

För mer information kontakta Exclusive Networks.

Låt oss vara din startpunkt – vi hjälper dig!

https://www.exclusive-networks.com/se/

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00