Fler attacker mot svenska verksamheter att vänta när ryska KillNet erbjuder ny tjänst
Hem SÄKERHET Fler attacker mot svenska verksamheter att vänta när ryska KillNet erbjuder ny tjänst

Fler attacker mot svenska verksamheter att vänta när ryska KillNet erbjuder ny tjänst

Publicerat av: Redaktionen

Senast i februari riktades överbelastningsattacker (Distributed Denial of Service, DDoS) mot Bank-id, E-legitimation, Vattenfall, Kivra, SOS Alarm, Telia, Klarna, Säpo, Saab, SJ, SL, Skatteverket, MSB och Avanza och svenska bedömare var överens om att ryska KillNet, snarare än det angivna Anonymous Sudan låg bakom.

Denna vecka har KillNet på Telegram lanserat en BotNet-som-en-tjänst-plattform – DdoS-for-Hire.

Plattformen erbjuder ökad användarvänlighet och flexibla priser – den kan hyras per dag, vecka eller månad och lätt riktas mot så kallat ”ovänliga länder”. Huvudmotivationen anges vara att tillhandahålla cyberresurser för konflikten mellan Israel och Hamas. KillNets tjänst kommer samtidigt som Cloudflare den 27 oktober rapporterat att DDoS-attackerna globalt ökat med 65 procent.

Fler attacker mot svenska verksamheter att vänta när ryska KillNet erbjuder ny tjänst

Emanuel Lipschütz

– Cyberhot går ofta från en kontext till att spridas brett, exempelvis har skadlig programvara som ”Wipers” från Rysslands krig i Ukraina sedan använts av kriminella globalt. KillNets BotNet-som-tjänst plattform bör tas på största allvar för den sänker kraftigt tröskeln för cyberattacker – vem som helst med hacktivistiska avsikter kan nu med mycket lite förberedelse inleda storskaliga DDoS-attacker av den typ vi utsatts för i Sverige, säger Conscias chef för cybersäkerhet, Emanuel Lipschütz, och fortsätter:

– Det blir ännu viktigare för myndigheter och företag att ständigt utvärdera, uppdatera och öva sin förmåga inom cybersäkerhet – i synnerhet vad gäller motståndskraft och återställningsplaner. I vår digitala tidsålder kan DDoS-attacker ha förödande konsekvenser för en verksamhet.

Amerikanska cybermyndigheten CISA har publicerat en guide för respons mot DDoS-attacker här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00