Förstärkt digital myndighetssamverkan genom enklare, säkrare och mer systematisk datadelning
Hem DISTRIBUTÖRTECH DATA Förstärkt digital myndighetssamverkan genom enklare, säkrare och systematisk datadelning

Förstärkt digital myndighetssamverkan genom enklare, säkrare och systematisk datadelning

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen tillsätter en utredning som ska titta på hur myndigheter, regioner, kommuner och andra aktörer enklare, säkrare och mer systematiskt kan dela data.

Syftet är att offentliga aktörer bättre ska kunna samverka digitalt kring olika samhällsutmaningar som brottslighet, sjukvård och klimatomställning.

Till utredare utses Erik Janzon, rättschef på Bolagsverket.

– För att myndigheter och andra aktörer bättre ska kunna samverka digitalt kring de olika samhällsutmaningarna behöver det bli enklare att dela data, samtidigt som säkerhet och den personliga integriteten värnas. En särskild utredare får nu i uppdrag att föreslå hur data ska kunna delas för att öka den offentliga sektorns förmåga att samverka digitalt, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Förstärkt digital myndighetssamverkan genom enklare, säkrare och mer systematisk datadelningSyftet med utredningen är bland annat att främja utvecklingen av en effektiv och säker digital förvaltning och den digitala ekonomin i Sverige.

Analysen ska avgränsas till hur data kan delas inom den offentliga förvaltningen och från den offentliga förvaltningen till externa aktörer.

Utredaren ska utifrån analysen föreslå om och hur styrning och reglering av så kallad interoperabilitet bör och kan utvecklas.

Till särskild utredare har Erik Janzon, rättschef på Bolagsverket utsetts. Han har tidigare bland annat haft motsvarande roll på E-hälsomyndigheten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00