Frågan om den svenska 5G-utrullningen långt ifrån avgjord

Publicerat av: Redaktionen

Post- och telestyrelsen (PTS) inleder idag den 19 januari 2021 auktionen av svenska 5G-licenser, men frågan om auktionens villkor och ett förbud mot vissa leverantörer av nätverksutrustning och tjänster är ännu inte avgjord.

Frågan om den svenska 5G-utrullningen långt ifrån avgjord

Den svenska 5G-utbyggnaden kommer att försvåras, fördyras och försenas genom PTS hantering av processen. Nu väntar ytterligare juridiska avgöranden.

– Att vi är ett kinesiskt företag är den enda anledningen till att PTS utestänger oss från den svenska marknaden – där vi har funnits i 20 år, har 600 anställda och varje år investerar miljardbelopp i forskning och utveckling. Vi är övertygade om att frågan inte är avgjord och ser fram emot den detaljerade prövning som Förvaltningsrätten nu gör av ärendet. Med tanke på hur integrerade både de svenska och europeiska ekonomierna är med den kinesiska går det inte inom EU:s inre marknad att i Sverige beröva de svenska kunderna rätten att använda Huaweis teknologi och tjänster med nationalitet som enda grund, säger Kenneth Fredriksen, EVP, Huawei Central East Europe & Nordic Region.

PTS meddelade i oktober 2020 att produkter och tjänster från Huawei inte får användas i de framtida 5G-näten. Efter att Huawei och operatören Hi3G överklagade PTS auktionsvillkor sköts auktionen fram, men i december meddelade myndigheten att den skulle inleda 5G-auktionen redan den 19 januari.

PTS inleder idag auktionen trots att det rättsliga läget för auktionsvillkoren är mycket osäkert och föremål för flera pågående processer:

  • Själva grundfrågan är huruvida de auktionsvillkor som förbjuder Huaweis utrustning och tjänster i det svenska 5G-nätverket är rättsvidriga eller inte. Detta är – efter de båda överklagandena av Huawei och Hi3G – föremål för prövning i Förvaltningsrätten i Stockholm. Prövningen avslutas sannolikt i april 2021. I en dom i december 2020 konstaterade Kammarrätten i Stockholm att utgången i denna prövning är oviss.
  • Huawei begärde den 31 december 2020 omedelbara förhandlingar med den svenska regeringen för att försöka hitta en lösning på den situation som har uppstått. Detta i enlighet med ett bilateralt avtal om investeringsskydd mellan Sverige och Kina. Huawei menar att svenska staten – genom PTS skadliga, diskriminerande och icke-transparenta hantering – har brutit mot åtagandena i avtalet.
  • Hos operatörerna råder – vilket företrädare för dessa bland annat har uttryckt i en artikel i Dagens Nyheter den 16 januari – stor osäkerhet angående de rättsliga förutsättningarna för auktionen och PTS hantering. Operatörerna förväntas lägga bud om miljardtals kronor samtidigt som det råder total ovisshet om villkor och investeringsbehov. Eftersom parterna nu tvingas ”visa sina kort” genom sina bud kan en genomförd auktion – om rätten efteråt kommer fram till att auktionsvillkoren var rättsvidriga – i praktiken vara mycket svår att göra om.

–Att PTS i detta juridiska kaos väljer att sätta igång auktionen är kulmen på en särdeles nonchalant hantering som redan har blivit och kommer att bli ytterst kostsam för Huawei och hota hela bolagets existens i Sverige. Vad värre är kommer det också bli mycket kostsamt för svenska konsumenter, företag och samhället i stort. Det juridiska kaoset är illa nog, men det är detta grundproblem som måste lösas, fortsätter Kenneth Fredriksen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00