Framtidens städer kryllar av drönare – akut behov av regler
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ Framtidens städer kryllar av drönare – akut behov med regler

Framtidens städer kryllar av drönare – akut behov med regler

Publicerat av: Redaktionen

– Drönarna har blivit större, snabbare och starkare och det är hög tid för beslutsfattare och forskare att anpassa regler för hållbara transporter med dem, säger Aishwarya Raghunatha, doktorand vid Högskolan i Gävle.

Hittills har drönare använts för övervakning eller fotografering och som underhållning, men i och med att de blivit mer effektiva kan de nu även användas som transportmedel för resenärer och gods.

– Vi behöver göra dessa transporter hållbara så att de påskyndar klimatomställningen, men också socialt hållbara, säger Aishwarya Raghunatha, doktorand i forskarskolan Future-proof cities.

Nu testas drönare som bär 1000 kilo

Drönare som kan bära upp till 1000 kilo testas nu för att leverera varor. De utvecklas ständigt och vissa har en räckvidd på upp till 250 km per laddning. I en nära framtid kommer vi förmodligen att se transportdrönare flyga in i bostadsområden och över affärslokaler.

– Men för att vara ett genomförbart alternativ måste drönarna bli avancerade nog att kunna integreras i samhället.

Utryckningsdrönare inom fem år

Drönare tillräckligt stora att transportera bilar eller människor kan tyckas för kostsamma idag, men som med all ny teknik kommer kostnaderna att minska med tiden. Redan inom fem år, med offentliga investeringar, ser Aishwarya Raghunatha tekniken bli billigare och ambulans- och utryckningsdrönare möjliga.

Samtidigt finns en allmän oro för att drönare också kan komma att användas av kriminella och som ett lyxigt transportsätt i framtiden.

– Så innan vi har dem i luftrummet måste lagar och riktlinjer ses över. För att skydda människors integritet och ägande, samt drönarnas påverkan på naturliga ekosystem.

Hjärtstartare till dörren redan idag

Framtidens städer kryllar av drönare – akut behov av reglerDen positiva sidan, som potentialen att minska markanvändningen, förbättra samhällsnyttan och bli till ett hållbart transportsystem, är dock anledningen till att Aishwarya Raghunatha utforskar dem.

– En av de främsta fördelarna med drönare är att de kan användas för all slags räddningsverksamhet, polis, ambulans eller brandförsvar. Redan idag kan drönare skicka hjärtstartare till din dörr.

Bekämpar klimatkrisen på flera sätt

Då drönarna bara använder luftrummet är de snabbare och mer flexibla än konventionella transportmedel, som använder vägar eller vatten. De kan också på flera sätt bekämpa klimatkrisen.

– Vi undersöker fortfarande de olika användningsområdena, men konstaterar att drönare helt klart är mer fördelaktiga för miljön då de ger en minskning av koldioxidutsläppen.

Hon ser dock ett stort bekymmer för framtidens elnät med den ökande användningen av drönare.

– En balans måste nås där vi kan använda drönare och andra elektriska transportsätt, men inte överskrida de begränsade resurser vi har, säger Aishwarya Raghunatha.

Forskning om framtidssäkra städer

Forskarskolan Future-Proof Cities fokuserar på hållbar stadsutveckling och prioriterar medelstora städer och allt sker i dialog mellan akademi, näringsliv och samhällsplanering. Forskarskolan har tio aktiva doktorander i olika projekt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00