Hem PÅ STAN MED Han räddar liv, på riktigt!

Han räddar liv, på riktigt!

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Richard Kullenberg är ny Nordenchef på Link11. Vi stämde träff med honom för att lära känna honom och hans visioner.

Han räddar liv, på riktigt! 2

Richard Kullenberg är ny Nordenchef på Link11

Han började den 1 oktober i år och när vi träffar honom har han varit på Link11 i drygt en månad. Vi frågar honom om han har hunnit ”bli varm i kläderna” än.

”Ja, det har jag faktiskt hunnit bli. Det har varit en intensiv start men jag hade haft Link11 i mitt huvud redan innan jag började. Jag känner några av medarbetarna sedan tidigare och jag hade även en god uppfattning om företaget och dess verksamhet som jag bedömde som seriöst och välskött. Den bilden har jag fått bekräftad nu när jag har börjat arbeta här”, svarar Richard.

Island är en del av Norden

En intressant detalj när det gäller hans verksamhetsområde är att Link11 har kunder på Island, det är det inte alla Nordenchefer som kan skryta med. I hans ansvarsområde ingår även Baltikum.

”På Island är bland annat hosting stort. De har bra förutsättningar för serverhallar eftersom det finns gott om mark att bygga på och de har tillgång till både kyla och värme som i princip är gratis. Dessutom är det ett fantastiskt land med underbar natur och vänliga människor. Jag gillar verkligen Island”, säger han.

Richard växte upp i Haninge söder om Stockholm. Det var här han gick i grundskolan innan hans stora passion Judo skulle ta honom ut i världen. Den första delen av resan tog honom inte mer än drygt 20 mil hemifrån men var ändå som att flyga till månen. Som 15-åring tog han och hans familj det stora beslutet att Richard skulle flytta själv till Lindesberg för att börja på Judo-gymnasiet som ligger där.

”Först bodde jag på ett elevhem och senare flyttade jag till ett eget boende. Det var givetvis nervöst och jobbigt i början men det fanns ett fantastiskt bra skyddsnät i och runt Judo-gymnasiet. Allt från lärare till tränare och lagkamrater gjorde att jag snabbt kände mig trygg och hemma i den nya miljön”, minns Richard.

Från militär till nanny på 3 veckor!

Efter gymnasiet blev det dags för militärtjänstgöring och han kände sig hemma även i den miljön. Det var på vippen att han skulle bli kvar inom det militära och göra en karriär precis som hans bror. Ödet ville dock något annat och bara 3 veckor efter att han tagit beslutet att inte satsa vidare på den militära banan började han att arbeta som nanny i en familj i Boston, USA. Där jobbade han i drygt ett år och studerade parallellt ekonomi och marknadsföring på Boston University.

Under vistelsen i USA tog han det tunga beslutet att sluta med Judon som hade varit en mycket stor del av hans liv. Han konkurrerade om en plats i det svenska landslaget och OS i Sydney var endast tre år bort.

”Det fanns två anledningar till att jag tog det beslutet. Dels så fanns det inga pengar i sporten och det var svårt att få ihop ekonomin i vardagen. Dels insåg jag att jag inte skulle nå mina högt uppsatta mål om att ta en medalj på OS. Den nivån fanns inte i mig och jag ville mer än så. Jag är en tävlingsmänniska och det har jag alltid varit”, berättar han.

Dags för ett nytt bananskal

Richard är nu i 25-årsåldern när hans karriär så smått börjar röra sig i den riktning där han befinner sig idag. Han börjar sitt första jobb inom försäljning.

”Jag jobbade med att sälja annonser via telefon. Det gick bra och jag insåg att jag hade rätt mentalitet och fick nytta av min tävlingsinstinkt. Telefonförsäljning är en utmaning och jag gjorde 100 lyft om dagen”, säger han.

Efter ett par år var det dags att röra på sig och han tog sina första steg i IT-branschen när han började som säljare på Expertsystem. De hade utvecklat en klienttjänst inom bokföring och han berättar att säkerhet och integritet fanns på agendan redan då. Kanske var det nu som hans gedigna och breda intresse för säkerhet växte fram. Det tog han med sig när han senare började på Combitech, ett bolag inom försvarskoncernen SAAB. Där stannade han i 6-7 år och han skaffade sig en mycket god kunskap om, och erfarenhet av, IT-säkerhetslösningar. Han yrkeskarriär fortsatte sedan till ett par olika stora amerikanska IT-bolag såsom Symantec, Trend Micro, McAfee och F5.

”Jag jobbade mycket med kanalen och produkter. Jag vill ha tydliga mål och det fick jag också, dessutom gillar jag när det rör på sig. Jag är inte någon förvaltare”, förklarar Richard.

Närmast kommer han ifrån tre år på Autodesk, ett av världens största företag inom CAD/CAM. Här arbetade han mycket med tillverkande industri, byggindustrin samt Media & Entertainment-branschen.

”Även om IT-säkerhet är mitt huvudområde tror jag att det är viktigt att ibland flytta fokus till andra områden. Det fick jag chansen att göra på Autodesk. Speciellt intressant var det att jobba med kunder i byggbranschen. Det händer otroligt mycket där och de är inne i samma digitaliseringsresa som bankerna gjort tidigare. Snart är det ett minne blott att du ser någon gå runt på en byggarbetsplats med en utskriven ritning och dela ut direktiv”, berättar Richard.

Rescue Rebecka af Odd Fellow

I och med att han nu har börjat på Link11 är han tillbaka i IT-säkerhetsbranschen.

”Jag känner en stolthet över vår bransch. IT-säkerhet är otroligt viktigt och vi kan hjälpa våra kunder att flytta ut sin digitalisering. Sverige och övriga Norden ligger väldigt långt framme och nu går vi in i en ny fas som jag brukar benämna; IT, version 2.0. Vårt sätt att konsumera IT har ändrat sig radikalt de senaste åren. Nu är utmaningen att se till att säkerheten hänger med i utvecklingen så att vi även kan se en motsvarande; IT-säkerhet, version 2.0. Det är en av anledningarna till att jag vill arbeta på Link11. Vi har innovativa lösningar och min vision är att många kunder kommer att skydda sig med hjälp av dem inom de närmaste åren. Vårt fokus kommer att vara på finansbranschen, ehandel och gaming, men vi kommer även att arbeta mycket med byggbranschen”, förklarar han.

Richard avslöjar att han även på sin fritid arbetar med säkerhet men ur ett helt annat perspektiv. Han är en båtmänniska och för 10 år sedan engagerade han sig i Sjöräddningssällskapet (SSRS). Idag är han Ställföreträdande Stationschef på deras station i Stockholm och sedan fem år tillbaka befälhavare på räddningskryssaren Rescue Rebecka af Odd Fellow.

Det är ofta som han får rycka ut i alla möjliga sammanhang och tider på dygnet. Richard berättar att han har en överenskommelse med sin arbetsgivare för att detta ska vara möjligt. När han har jour ska han kunna rycka ut inom en kvart och vid sin sida har han alltid Salt, som är en av sex sjöräddningshundar i Sverige. Richard och Salt har en mycket tight relation och de jobbar alltid tillsammans.

Vi avslutar med att konstatera att det är ett fantastiskt arbete som SSRS och deras frivilliga gör samt att Richards genuina intresse för säkerhet har flera dimensioner.

Privat:
Namn:                                        Richard Kullenberg
Ålder:                                         46 år
Bor:                                             Vidja (På landet i närheten av Farsta utanför Stockholm)
Familj:                                        4-årig son och sjöräddningshunden Salt
Intressen:                                  Sjöräddningen SSRS, Skärgården, Långfärdsskridsko, Paddling, Naturen Senaste bok:                             Höstregn av Lars Wilderäng
Senaste film:                             Rocket Man
Antal devices:                           4

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>