Hogia först i Västsverige med egen utbildning där deltagare går direkt till anställning
Hem Nyheter Hogia först i Västsverige med egen utbildning där deltagare går direkt till anställning

Hogia först i Västsverige med egen utbildning där deltagare går direkt till anställning

Publicerat av: Redaktionen

Hogia först i Västsverige med att testa intensivutbildning i programmering.

Hogia först i Västsverige med egen utbildning där deltagare går direkt till anställning 1

Barbro Lien Rönn och Oscar Ohlsson

10 personer går nu på en intensivutbildning i systemutveckling på Hogia. Efter 12 veckor får deltagarna anställning som programmerare på Hogia. Utbildningen är ett samarbete med Academic Work.

Behov

Barbro Lien Rönn jobbar med talent management på Hogia, och är initiativtagare till samarbetet. Hon ser vilket stort behov de har av programmerare inom olika funktioner på företaget. ”Vi tror att det här är rätt väg att gå för att på kort sikt råda bot på den allt större kompetensbristen inom IT och teknik”.

De senaste 5-6 åren har Hogia investerat en halv miljard kronor i en helt ny utvecklingsplattform, Hogia Star, som samlar alla Hogias molnbaserade produkter. Det finns nu ett enhetligt sätt att arbeta med produktutveckling, vilket har underlättat arbetet med att anpassa intensivutbildningen efter Hogias behov. Efter slutförd utbildning kommer deltagarna direkt kunna börja arbeta med morgondagens molnprodukter.   

Barbro poängterar att utbildningsprogrammet är ett komplement till de traditionella sätten att rekrytera nya medarbetare. Eftersom det är en intensivutbildning i enbart programmering är det ingen konkurrens till utbildningar på högskole- eller universitetsnivå. Istället för att byta medarbetare med våra konkurrenter utbildar vi personer som har siktet inställt på att arbeta på Hogia efter avslutad kurs.

Rekrytering

700 personer anmälde intresse för utbildningen. Första steget i ansökningsprocessen var ett antal tester i numerisk, logisk och verbal förmåga. Nära 100 kandidater klarade samtliga tester och skickade in sitt CV.  Då började det traditionella intervjuarbetet.  

Utbildning

Utbildningen är baserad på metoden ”Accelerated Learning” vilket är en ny utbildningsmetod i Sverige och innebär praktiskt lärande i högt tempo. Fokus är på praktisk tillämpning och ständig utveckling. Utbildningen är öppen för alla att söka oavsett bakgrund. Academic Accelerated Learning innebär i praktiken, korta genomgångar och kodning i 50 minuter som följs av en ny kort genomgång. Deltagarna får 500 kodtimmar på 12 veckor, vilket är lika mycket som på systemvetarlinjen. Utbildningen har köpts in från företaget Academy, som finns inom Academic Work.

Hogias utbildning är skräddarsydd för plattformen i Hogia Star.

Oscar Olsson systemutvecklare är lärare på utbildningen. Han har arbetat som lärare i ett par år på bl.a. Lernia.

Utgångsläget var det bästa tänkbara då testerna på de 10 deltagarna hade visat att de hade kapacitet att lära sig programmering under 12 veckor.

När vi ställde frågan om vad som är den stora skillnaden mellan traditionell undervisning mot en intensivkurs som den här, svarade han, jag har eleverna fem dagar i veckan sju timmar om dagen. Det är intensivt och långa dagar både för lärare och för elever. Det är lätt att uppleva stress då det är mycket som ska tas in varje dag och det är lätt att jämföra sig med de som jobbar snabbare i gruppen.

En utmaning för Oscar var att göra en planering varje dag i 12 veckor. Det gällde att hitta en balans i hur lägga upp korta genomgångar med relevanta kodningsuppgifter, som är anpassade till de 50 minuters kodning man har.

Arbetstakten är oerhört hög, man jobbar stenhårt 50 minuter och tar 10 minuters paus. Då måste alla lämna rummet och gå ifrån datorn. Det ska bli stor skillnad mellan jobb och paus. Oscar har sprängt in repetitionsdagar lite då och då så att de deltagare som behöver kan komma ifatt eller behöver repetera vissa moment.

En stor fördel med att jobba i en relativt liten grupp under en intensiv period är att deltagarna upplever en stor teamkänsla och de kommer varandra mycket nära i gruppen. Det är så de jobbar på Hogia i team med snabb feedback så de får en naturlig träning i det redan under utbildningen.

Vi frågade slutligen om det finns något åtgärdsprogram om någon inte är klar vecka 12. Oscar svarade; ”det får inte hända”.

Målsättning

Efter 12 veckors utbildning hyrs deltagarna in som konsulter via Academic Work under ett års tid. Därefter går anställningen över till Hogia.

Barbro ser framför sig att de 10 deltagarna snart kommer att jobba i team i Hogia Star och att de kommer att vara en viktig del i sina respektive team tack vare deras tidigare kompetenser. De ska bli en bra resurs till Hogia från dag ett.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>