Hem PÅ STAN MED Hon har en passion för försäljning

Hon har en passion för försäljning

Publicerat av: Redaktionen

Marie Berner Moberg är Sverigechef på VMware. Hon har alltid fullt i kalendern, men står lugnt med båda fötterna på jorden.

Hon har en passion för försäljning 2

Marie Berner Moberg, Sverigechef på VMware

Det är nu cirka ett halvår sedan Marie började som Sverigechef på VMware. Hon har ett dubbelt ansvar eftersom hennes roll innefattar både säljansvar och det övergripande ansvaret för den svenska verksamheten. Vi stämmer möte med henne för att höra om hennes resa dit.

”Försäljning är som en passion för mig och jag är jätteglad att jag får jobba med det också. Jag hade nog inte kunnat hålla fingrarna borta från den syltburken i alla fall”, säger hon och skrattar.

Ett av livets bananskal

Hon är född och uppväxt i Täby norr om Stockholm. Marie berättar att hon faktiskt är den sjätte generationen i familjen som bor där. Att det skulle bli en karriär inom IT var långt ifrån självklart. När hon var liten ville hon bli journalist. Hon gillade att skriva och det blev bland annat många dagböcker under åren. Civilingenjör var hon också intresserad av.

”Det var lite av ett bananskal att jag hamnade i den här branschen. Jag fick ett jobb som assistent till en IT-chef men jag kunde inget om teknik. Det här var runt millennieskiftet. Jag bestämde mig för att satsa vidare på IT och år 2001 gick jag en IT-utbildning. Därefter började jag som juniorsäljare på Secode, ett företag som arbetar med IT-säkerhet”, berättar Marie.

Eftersom hon älskar försäljning så trivdes hon i sin roll och lyckades bra.

”För mig handlar försäljning om att bygga och vårda relationer. Affärer görs mellan människor. Om du lyckas skapa tillit och förtroende hos dina kunder så att de känner att du är seriös får du framgång i din försäljning. Jag kan också känna att det många gånger är en fördel att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Det är lättare att bli sedd eftersom man sticker ut lite från mängden. Jag gillar IT-branschen. Jag tycker att den är mogen och följer de spelregler som finns. Däremot vill jag att fler kvinnor söker sig till vår bransch”, förklarar hon.

”När jag började på Secode var det ett ganska okänt varumärke. Vi sålde säkerhetslösningar avseende intrångsförsök och jag fick verkligen lära mig säljrollen från grunden. Jag är ingen utpräglad tekniker och jag insåg då att det många gånger är en fördel att hålla ett helikopterperspektiv när man pratar med kunderna. Jag fokuserade på vilka möjligheter och lösningar som vår teknik kunde möjliggöra för våra kunder. Därefter, i ett senare skede, kunde våra och kundens tekniker träffas och prata detaljer. Jag är oerhört tacksam för den här tiden då jag lärde mig väldigt mycket”, säger Marie.

Hon trivdes med sitt jobb men trots att hon var en framgångsrik säljare kände hon sig sällan nöjd med sin egen insats.

”Jag insåg att jag ställde orimligt höga krav på mig själv och att om jag inte ändrade på det skulle jag köra slut på mig själv. Jag hade länge varit intresserad av österländska läror och filosofier. Det ledde till att jag, parallellt med jobbet, började en 3-årig utbildning i psykosyntes. Det kan beskrivas som en form av livs- och utvecklingsprocess som hjälper oss att bättre förstå vår egen drivkraft. För att säkerställa att jag skulle få till en ändring av mina höga krav på mig själv tog jag tjänstledigt i sex månader. Jag jobbade i kassan i en ICA-affär och gav mig själv chansen att komma tillbaka till en insikt om att jag inte ska ta med mig jobbet hem varje dag utan koppla av med andra aktiviteter när arbetstiden är över. Jag är både glad och stolt över att jag lyssnade till min inre röst som sa att jag inte kunde fortsätta som jag gjort”, berättar Marie med eftertryck.

Efter tjänstledigheten började hon på nytt på Secode och därefter på Dell i två omgångar på sammanlagt tio år. Det här var en tid som innebar väldigt mycket arbete. Andra gången på Dell var 2011 och då som säljchef. Kanske var det nu som hon på allvar började att utveckla sin ledarskapsfilosofi som delvis är baserad på hennes egna erfarenheter tidigare i karriären.

Värderingsbaserat ledarskap

Ett annat ämne som hon brinner för är ledarskap. Återigen är det hennes gedigna intresse för människor som visar sig, hur vi fungerar och hur vi beter oss.

”När jag var liten var jag en blyg flicka. Det var först i tonåren när jag började med orientering som jag hittade ett socialt sammanhang. Vi har alla ett behov av att bli sedda och bekräftade. Det är något som jag har tagit till mig i mitt eget ledarskap”, förklarar hon.

”Jag har ett motto som jag följer i mitt ledarskap – jag vill få saker att hända och människor att hålla. Jag tror på att hitta bra verktyg som gör att jag kan mäta mina medarbetare på deras insatser. Det kan låta negativt men jag menar att då får de som presterar över sina mål ett kvitto på att de har gjort det de ska och de behöver inte överprestera. Det är givetvis mot bakgrund av hur jag själv mådde när jag sällan var nöjd med min egen insats. Det är också bra att fånga upp de medarbetare som inte når upp till sina mätbara mål. Då kan vi ha ett samtal om varför det har blivit så. Jag vill vara tydlig med att det inte handlar om att stå med piskan och skälla ut någon. Nej, det handlar om att förstå orsak och verkan. Kanske behöver den anställde någon kompletterande utbildning, kanske har personen det jobbigt i sitt privatliv eller kanske en bristande motivation på grund av något som jag eller någon annan har sagt eller inte sagt. Oavsett vad det beror på menar jag att genom att mäta personalens insatser ger det mig en möjlighet att i ett tidigt skede fånga upp medarbetare som av olika anledningar inte är tillfreds med sitt arbete och/eller sig själva”, säger hon engagerat.

Stolthet är viktigt

Hur ser hon då på den närmaste framtiden för VMware och sina roller som både Sverigechef och försäljningschef?

”Vi har fantastiskt duktiga medarbetare och jag vill att de ska känna en stolthet över att arbeta på VMware. Jag tänker förvalta det arv som min företrädare lämnade över till mig och fortsätta att bygga vårt varumärke. Jag ser mina två roller som en operativ roll och jag vill fortsätta att vara nära våra kunder. Det kommer jag att göra genom att följa med mina medarbetare och träffa kunderna. Den direkta kontakten med kunden är fortsatt mycket viktig för mig. Att göra det tillsammans med medarbetarna ger mig en chans att vara en närvarande ledare. Det betyder mycket för mig”, svarar Marie.

Innan vi skils åt berättar hon om ett exempel på ett lyckat samarbete som VMware har med Västra Götalands Regionen (VGR). De hade problem med att en alldeles för stor del av arbetstiden gick åt till att personalen skulle logga in sig i de många olika systemen som finns på till exempel sjukhusen. I genomsnitt gick det åt mellan 45–50 minuter per dag och anställd för olika typer av IT-administration. Situationen började bli så pass allvarlig att personal sa upp sig på grund av detta. VMware byggde då en lösning baserad på privata moln. Nu sparar VGR hela 350 000 (!) vårdtimmar per månad.

Vi förstår att Marie känner en stolthet över företaget och dess lösningar.

Privat
Namn:                                        Marie Berner Moberg
Ålder:                                         41 år
Bor:                                            Täby
Familj:                                        Kärbo, sonen Axel, 10 år, och dottern Tyra, 13 år
Intressen:                                  Yoga, Dans, Resor till nya platser, Umgänge med vänner
Senaste bok:                             Esox av Calle Höjer
Favoritmat:                                Skaldjur
Nästa resa:                                Marbella
Antal devices:                            20

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>