HPE utför ännu en omfattande avknoppning
Hem NYHETER HPE utför ännu en omfattande avknoppning

HPE utför ännu en omfattande avknoppning

Publicerat av: Redaktionen

Till allas förvåning så meddelande HPE i tisdags ett företag som redan genomgått en av de största uppdelningarna i IT-historien när HP blev just HPE som fokuserat på affärsrelaterade IT lösningar och HP Inc. som säljer datorer och skrivare nu även ska knoppa av  tjänstesidan till Computer Sciences Corp. Eller kort och gott CSC.

På kort sikt så ser detta ut att vara av godo då marknaden svarade positivt på delning både gällande HPE och CSC megsom i den sena handeln ökade sina respektive börsvärden. Däremot så var svaren från marknadsanalytiker inte lika överväldigande och Meg Whitman, CEO på HPE, fick under den efterföljande presskonferensen flera frågor om var detta skulle sluta och om flera avdelningar, typ lagring skulle knoppa av innan Meg och HPE var nöjda.

Meg svarade att hennes tro är att IT branschen kommer att konsolideras på olika sätt och att är HPEs syn att det är bättre för företaget att ligger den främre änden av denna trend. Meg förtydligade även att hon är mycket nöjd med företagets portfölj som den ser ut just nu.

HPE äger 50%

Avknoppningen är dock inte en traditionell försäljning utan ska även ses som en sammanslagning där HPEs aktieägare kommer att äga 50% av det nya bolaget. Mike Lawrie, CEO på CSC kommer att bli styreselordförande, president och CEO i det nya bolaget samtidigt som Meg Whitman kommer att återfinnas i styrelsen.

Motargument

Nu var det som sagt även flera kända röster som talade mot avknoppningen och bland annat Rob Enderle, chefsanalytiker på Enderle Group sa merparten av företagsanvändare som är vana att koppla upp, installera och underhålla företagens infrastruktur är vana att jobba mot en stabil part och denna typ av delning kan sända fel signaler.

Det finns även en klar känsla av att det är i nuläget är ekonomer som styr denna del av gamla/traditionella HP snarare än tekniker eller dataingenjörer. Fokus ligger för mycket på kortsiktiga vinster vilket i denna senare affär tillför 1,5 miljarder dollar till investerarna. Däremot har historien visat att kortsiktiga lösningar och vinstintressen mer eller mindre alltid har haft en negativ inverkan över ett längre tidsperspektiv.

Hur fallet blir med HPE och denna delning, ja det får framtiden såklart utvisa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00