[KRÖNIKA] I en tid där handsprit och avstånd är avgörande är det viktigt att du inte glömmer din dator, telefon och andra smarta enheter – de är bakteriebomber och eventuella källor till smitta.
Året 2020 blir förmodligen ett år vi aldrig kommer att glömma. Den världsomspännande pandemin har visat sig från sin värsta sida, och även om vi i Norden är relativt skonade jämfört med andra länder i världen har det lämnat ett stort avtryck på vår vardag.
Inte minst i hur vi rör oss i samhället och i förhållande till varandra. Vi håller avstånd och försöker röra oss på så få ytor som möjligt, i hopp om att bromsa smittspridningen och undvika att själva bli sjuka.
De flesta av oss går i dag runt med handsprit i väskan eller använder de stationer som erbjuds offentligt när det är möjligt. Men det finns andra smittfaror som du bör vara uppmärksam på. Vi blir ofta påminda om att göra rent de mest utsatta ytorna i hemmet, och städpersonal har fullt upp med att följa de senaste reglerna för rengöring på arbetsplatsen, men tänker du på din dator, surfplatta och smartphone?
Din smartphone är värre än toalettstolen
Enligt en undersökning utförd 2019 av rengöringskoncernen Initial är antalet mikroorganismer på en genomsnittlig brittisk smartphone 6,5 gånger högre än på en toalettstol. Vi trycker konstant på datorns tangentbord och drar fingrarna över styrplattan eller pekskärmen. Visste du till exempel att vi tar i våra smartphones 100–150 gånger varje dag för att titta, svepa och lägga tillbaka den i fickan? Använder du ett mobilskal i läder lever dessutom bakterierna ännu längre.
Forskare har redan fastställt att coronaviruset kan överleva på metall och plast i upp till tre dygn. Och smittspridningen kommer inte bara från dig själv – om du sitter på ett delat kontor och en kollega skriver på ditt tangentbord bör du rengöra det efteråt, men många glömmer det då det aldrig tidigare varit nödvändigt.
Hur håller du din dator och smartphone rena på bästa sätt?
Smittrisken gäller dock inte för medicinsk utrustning som används på till exempel sjukhus. Här använder man datorer och enheter i bakteriedödande och resistenta materiel av en helt annan kaliber än vad de flesta företag- och privatdatorer är byggda i. Men i hemmet och på din arbetsplats är det viktigt att du håller dina enheter rena.
Samtidigt måste du vara säker på att din dator överhuvudtaget klarar att regelbundet rengöras med olika rengöringsmedel. Om du använder starka rengöringsmedel med syra på en dator i aluminium kan det skada datorn. Och om du rengör skärmen på din bärbara dator bör du vara uppmärksam på att skärmen kan ha ett skyddande lager som också kan ta skada av för starka rengöringsmedel – för att inte nämna den fysiska friktionen som uppstår när du gnider en duk över datorn.
Panasonics robusta bärbara datorer (TOUGHBOOKs) är utvecklade för att hantera tuffa arbetsmiljöer och testade för att säkerställa att de klarar grundliga rengöringar med de vanligaste rengöringsmedlen. Om du är osäker på om din dator klarar ett visst rengöringsmedel kan du kontakta tillverkaren eller din it-chef.
Så desinfekterar du dina datorenheter
- Se om tillverkaren har en rengöringsguide för din produkt. På det sättet säkerställer du att du gör det rätt från första gången.
- Stäng alltid av enheten och ta ut strömkontakten, oavsett om det är en bärbar dator, smartphone, ett tangentbord eller en surfplatta.
- Använd helst rengöringsservetter. De har ofta den rätta mängden rengörings- och desinfektionsmedel för rengöringen. Var säker på att du väljer ett märke som dödar virus och bakterier. En glasögonduk är till exempel inte tillräcklig (den tar bara bort fettfläckar).
- Använder en mikrofiberduk för att undvika repor – särskilt på skärmen.
- Var försiktig med att använda för starka tvålblandningar och undersök noga om tvålen kan användas på metall- och plastytor. Undvik också att spruta rengöringsmedel direkt på enheten, gör det istället rakt ned i rengöringsduken.
- Undvik att trycka för hårt när du rengör din skärm. Det kan ge permanenta märken.
- Om du ska rensa och rengöra ett tangentbord kan du med fördel vända tangentbordet upp och ned och skaka det över bordet. På det sättet lösgör du snabbt damm och smuts. Här bör du också använda desinfekterade rengöringsservetter.
- Om det gäller en bärbar dator ska du vara försiktig med att inte få in vätska mellan tangenterna, då det räknas som en vätskeskada.
- Tangentbord, styrplatta, eventuellt touchskärm och området under Windows-tangenten, där man ofta vilar handflatan, är de mest utsatta områdena.
- Starta datorn först när den är helt torr. Du kan med fördel rengöra dina enheter som det sista du gör under dagen, så att du säkert kan starta dem igen när arbetet börjar dagen efter.
- Med smartphones är det okej att vara mer tuff. Använd en desinfekterad rengöringsservett och rengör grundligt vid den undre delen av telefonen samt skärmen. Det är här du oftast rör telefonen.
En krönika av Stefan Lindau, Nordic Country Manager på Panasonic Computer Products Solutions