[KANALPARTNER] Enklare och automatiserad hantering. Och möjligheten att administrera de olika ledande databaserna med ett verktyg, både i molnet och i egna datacenter.
Det är argumenten för Nutanix plattform Era 2.0.
Molnet och moderna IT-verktyg har inneburit ökad flexibilitet och skalbarhet, och enklare hantering, inom många områden. Men det handlar för det mesta antingen om riktigt grundläggande tekniklösningar som lagring och serverkapacitet, eller om mer användarnära tjänster som kundvård och samarbetsverktyg.
Däremellan finns en stor gråzon, som bland annat innefattar databaser, som inte har åtnjutit samma uppmärksamhet vad gäller modernisering. Databaser, som fortfarande utgör bottenplattan i snart sagt alla IT-lösningar för företag, kräver än så länge en hög grad av handpåläggning och uppvisar brister vad gäller driftsmässig flexibilitet.
Det saknas inte minst enhetlig hantering för olika leverantörers databaser. Det här gäller både för molnbaserade databaser och för sådana som körs i kundföretagens egna datacenter.
Det här vill Nutanix ändra på, med lanseringen av Era 2.0. Tanken är att göra samma sak för databaser som man gjort med sin plattform för grundläggande IT-resurser, som servrar och lagring.
Det ska gå att hantera olika databashanterare i ett administrationsverktyg, oberoende av om de finns på olika publika molnplattformar, eller i kundernas egna datacenter. Det ska framför allt gå att använda både publika och privata IT-resurser för att köra databaser på ett företag. Både multimoln och hybridmoln, med andra ord.
– Vi erbjuder ett användargränssnitt för att hantera Oracles databas, Microsofts SQL Server, PostgreSQL, MariaDB, MySQL och SAPs Hana. Det innefattar allt från design och provisionering, till att definiera SLAer, förutom den dagliga driften, och det fungerar på virtuella maskiner, säger Joel Lindberg, teknikchef på Nutanix i Sverige.
Än så länge kan Nutanix visa upp ett samarbetsavtal med Amazon för att köra databaserna på det företagets ledande publika molnplattform. Samarbeten med de andra stora molnleverantörerna är rimligtvis på gång, men Nutanix har inte offentliggjort några lanseringsdatum. Det går att blanda de olika olika typerna av resurser i en IT-miljö. Era i sig kan köras både på en publik molnplattform och lokalt, beroende på vad som passar bäst för ett företag.
Vad bjuder Era på, förutom multi- och hybridmoln?
– Funktionerna i Era är baserade på best practice och hanteringen är automatiserad i hög grad. Även prestanda för databaserna som används är optimerad, säger Joel Lindberg.
När han ska sammanfatta tanken bakom Era säger han att det handlar om att ”ta bort silos och komplexitet” för användning av databaser.
Ytterligare en möjlighet som är viktig för många företag är att användningen av en plattform som Era som hanterar olika leverantörers databaser under ett paraply gör det enklare att byta databasleverantör. Det är till exempel önskvärt för företag som har problem med de ledande kommersiella databasleverantörernas prisnivåer och licensbestämmelser.
För kanalen kan en plattform som Era innebära möjligheter att bredda utbudet av tjänster och produkter. Steget från att ha varit specialiserad på en leverantörs databas, till att kunna jobba med flera leverantörers produkter och tjänster, blir enklare.
Magin med Era sträcker sig ännu inte hur långt som helst. Det är till exempel inte möjligt att hantera databaskluster som innefattar olika leverantörers databashanterare. Framtiden får utvisa när en sådan grad av flexibilitet blir möjlig.