Hem Nyheter Hur teknologi och digitaliseringen ändrar sponsorlandskapet inom idrott

Hur teknologi och digitaliseringen ändrar sponsorlandskapet inom idrott

Publicerat av: Redaktionen

Att idrottens värld är en av de effektivaste marknaderna ett företag kan marknadsföra sig på är ingen hemlighet. Idrott är någonting som engagerar och drar blickarna till sig på allt från lokal till global nivå, vilket gör det till det ultimata sammanhanget för att synas. I dagens digitala era har ett och annat ändrats på fronten för sponsring inom idrott. I den här artikeln ska vi titta närmare på några av anledningarna bakom förändringen, samt de nya sponsormetoderna som utnyttjas av företag.

Metoder för att nå nya generationer

En av de större anledningarna till att företag har tvingats att tänka om gällande sponsring är att de yngre generationerna inte konsumerar idrott på samma sätt som man gjorde förr. De flesta yngre tittar exempelvis inte på sin favoritsport via traditionell tv, utan tenderar att föredra streams via exempelvis Unibet TV eller andra sportleverantörer.Hur teknologi och digitaliseringen ändrar sponsorlandskapet inom idrott 3

Förflyttningen över till streaming, och digitaliseringen överlag, har bland annat bidragit till kortare reklamsnuttar. Detta för att de inte längre är anpassade till en TV-publik som är fast i soffan, utan snarare till en yngre och multitaskande publik med ett kortare uppmärksamhetsspann. 

Av förklarliga skäl har vi dessutom fått se en rejäl ökning av sponsorer från IT och den digitala sektorn. Det tydligaste exemplet är sannolikt olika spelsajter, men det finns även en hel del andra företag, helt baserade online, som tar allt mer plats bland sponsorerna inom idrotten. 

Sociala medier och samarbeten med den enskilda atleten

Få saker har påverkat sponsorlandskapet på samma sätt som inträdet av sociala medier. För många företag är sociala medier den viktigaste kanalen de har för att marknadsföra sig själva. Med tanke på hur stora följarskaror enskilda idrottare har så har det dessutom blivit allt viktigare för företag att ingå avtal med enskilda idrottare. 

En fotbollsspelare som Cristiano Ronaldo har exempelvis över 240 miljoner följare på Instagram, vilket är långt mycket fler än vad något enskilt företag har på sitt eget konto. Avtal med enskilda individerna kan därför, med hjälp av sociala medier, möjliggöra för företag att nå ut till miljontals människor över hela världen.

Den globala marknaden har tagit över

Globaliseringen av de stora idrottevenemangen och sportligorna har pågått i årtionden, men processen har påskyndats ordentligt de senaste åren, mycket tack vare digitaliseringen och teknologiska innovationer.

Ett resultat av att fotbollsligor som brittiska Premier League får en ständigt växande skara följare utanför Storbritanniens gränser är att all marknadsföring i samband med matcher inte enbart sker till en lokal publik utan en global sådan. Detta har i sin tur lett till att allt fler globala jättar väljer att sponsra idrottare och klubbar i andra länder. 

 Tiden då vi kunde se fotbollslag med en tröjsponsor i form av ett lokalt företag är därför sedan länge förbi.

Klubbar och utövares metoder för att marknadsföra sig

Även idrottsutövarna, klubbar och föreningar har vidgat sina metoder för hur det marknadsför sig själva. Så gott som alla stora fotbollslag har exempelvis sina egna mobilappar och precis som företagen använder de flitigt sociala medier i marknadsföringssyfte. För utövare och klubbar är sociala medier en utmärkt kanal för att interagera med sina fans.

 I grunden så handlar sponsring om att synas och för att lyckas med det så har företag varit tvungna att anpassa sig till det föränderliga sponsorlandskapet inom idrottens värld. Till följd av detta har vi bland annat fått se ett växande antal sponsorer från runt om hela världen och fler avtal med enskilda individer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>