Integrationsförvaltning grunden för investeringar i digitalisering
Hem SPONSOR Integrationsförvaltning grunden för investeringar i digitalisering

Integrationsförvaltning grunden för investeringar i digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Att prata innovationer, nya kundlösningar och heta digitaliseringsinitiativ är något som alltid är spännande.

Det vi däremot aldrig får glömma är vad som skapar kundvärde och ROI, och det är här som integrationsförvaltning kommer in.

Jonatan Wirdegård var för nio år sedan med och startade upp iBiz Solutions förvaltningstjänst. Idag leder han affärsområdet som förvaltar integrationer åt många av Nordens största bolag. När vi träffar Jonatan tillsammans med kollegan Jennie Moberg, teamchef och integrationsspecialist, slås man direkt av deras engagemang för området systemintegration.

– Integration och digitalisering går hand i hand, men också med oss som nischad specialist är det lätt att kunderna initialt vill fokusera på utveckling av nya integrationer och projekt, säger Jonatan.

– Där är det viktigt att tänka rätt från början. Etablera en tydlig integrationsstrategi där förvaltning ingår redan från start. Då skapas förutsättningar för att investeringarna i integration betalar sig och blir värdeskapande, fortsätter Jennie.

Begreppet ”förvaltningsbar integration” är något som ligger starkt rotat i iBiz DNA. Genom åren har företaget investerat stort i processer och ramverk för att kunna jobba enhetligt och personoberoende. Inom förvaltningsteamet har man, med lite inspiration från Trafikverket, strävat efter en nollvision när det kommer till incidenter på integrationsplattformen.

– Från början såg vi det som en inspirerande vision men efter att ha jobbet hårt och långsiktigt i nära samarbete med våra kunder ser vi idag hur vi faktiskt lyckats nå fram hos vissa och om inte annat kommit väldigt nära hos de andra, säger Jonatan.

Just strävan framåt verkar vara signifikant för iBiz. En reaktiv supportfunktion blir snabbt en utbytbar kostnad hos kund. Företaget tror istället på ständig förbättring i nära dialog med kunderna. Visst kan man agera på larm men det riktiga kundvärdet skapas genom att jobba nära och analysera kundernas miljöer, plattformar och integrationer.

Integrationsförvaltning grunden för investeringar i digitalisering

Jennie Moberg och Jonatan Wirdegård, på iBiz Solutions.

– Från det reaktiva har vi sen gjort en förflyttning till proaktiv och slutligen prediktiv förvaltning. En prediktiv integrationsförvaltning linjerar med den övergripande integrationsstrategin som i sin tur skapar förutsättningar för att kunna jobba med, och förstå, kundens behov samt framtida mål. Detta lägger grunden för att kunna visualisera, förutse och åtgärda problemen innan de ens hinner uppstå. Det skapar kundvärde och ROI på riktigt, säger Jennie.

Hos flera av de kunder som för några år sedan var iBiz största ser företaget idag hur antalet timmar och incidenter gått ner betydligt.

– Visst, vi fakturerar färre timmar och tjänar därmed mindre pengar på kunden idag, men däremot genererar vi en större och mer långsiktig kundnytta vilket vi anser bör kunna förväntas av en förvaltningspartner år 2022. Vi kan dessutom ta oss an fler nya kunder samtidigt som våra befintliga sänker sina förvaltningskostnader och istället kan investera de slantarna i nya digitaliseringsprojekt, hur många ”win” blir inte det, avslutar Jonatan.

Fakta om iBiz Solutions:
iBiz Solutions är ett nischat konsultbolag inom systemintegration som grundades 2008. Har huvudkontor i Karlstad med lokalkontor i Stockholm, Oslo, Gävle och Göteborg. Bolaget har idag nära 80 anställda och omsatte 2021 +100 mkr. Sedan augusti 2021 ingår företaget i Advania-koncernen. Kundlistan består mestadels av storföretag som exempelvis Sandvik, LKAB, Scandic Hotels, Löfbergs och Capio.

IT-kanalen, av Håkan Ogelid

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00