Låt AI backa in bilen till släpet – möjligt med nya Ford F-150
Hem NYHETERAI Låt AI backa in bilen till släpet – nya Ford F-150

Låt AI backa in bilen till släpet – nya Ford F-150

Publicerat av: Redaktionen

När Ford F-150 nu börjar säljas i Europa innebär det också att en helt unik AI-funktion gör entré på den svenska bilmarknaden.

F-150 använder nämligen AI och bilens många inbyggda sensorer till att automatiskt kunna backa och positionera bilen exakt rätt för att koppla på en släpvagn, något som annars ofta är förknippat med mycket rattande fram och tillbaka och en ordentlig dos frustration.

Fords unika funktion Pro Trailer Hitch Assist använder backkameran och radarsensorerna i den ikoniska pickupen F-150 för att hitta och läsa av exakt var bakom bilen släpets draghandske befinner sig. Systemet kontrollerar bilens gas, styrning och broms för att stanna bilen på exakt rätt ställe för att koppla på släpet. Allting övervakas av föraren på den stora infotainmentskärmen i kupén.

Låt AI backa in bilen till släpet – möjligt med nya Ford F-150Resultatet blir att det går åt betydligt mindre tid för att backa upp bilen mot släpet. För den som bara kör med släp någon gång ibland gör det naturligtvis stor skillnad, men även för den som drar släp professionellt kan den sparade tiden vara mycket värd.

Pro Trailer Hitch Assist använder avancerad maskininlärning för att upptäcka dragkulan, släpvagnen och draghandsken på upp till runt sex meters håll.

Med hjälp av datorseende räknar systemet själv ut och beslutar om den bästa vägen för att komma rätt positionerad till släpet.

Byggs upp av 60 nya patent
För att utveckla maskininlärningsalgoritmerna i Pro Trailer Hitch Assist samlade Fords ingenjörer in en stor mängd data, för att systemet ska kunna upptäcka släpvagnar oavsett storlek och modell, i olika terräng och under olika väderförhållanden. Att det är en komplex och nyskapande teknik märks inte minst genom att Ford har tagit 60 nya patent under utvecklingen.

Pro Trailer Hitch Assist är en av en lång rad förarassistansfunktioner som finns i F-150 när den nu börjar säljas i Europa. Bland annat hjälper tekniken föraren att backa med släp och kontrollera lastningen både på flaket och på släpet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00