I samband med att Lenovo Imagine ’24 hölls i Stockholm fick vi chansen till ett möte på tu man hand med Mary Jacques som är globalt ansvarig för hållbarhetsfrågor på Lenovo.
Trots att hon precis innan vårt möte har stått på scenen och levererat dagens första Keynote på Lenovo Imagine ’24 ger hon ett lugnt intryck när vi slår oss ner i ett avskilt utrymme på den stora biografen Filmstaden Sergel, vid Hötorget mitt i Stockholm city.
Hennes titel är Executive Director, Global ESG and Regulatory Compliance.
Eftersom vi precis har hört henne inledningstala förstår vi att hon är rätt person att prata med om man vill höra lite mer om Lenovos globala arbete inom hållbarhet. ESG är för övrigt en förkortning av ”environmental, social and governance”.
En rättvisare värld?
Vår första fråga spinner vidare på ett spännande Lenovo-projekt som hon berättade om i sin Keynote. Det handlade om ett AI-baserat språkverktyg som till exempel möjliggjorde att en folkminoritet i Brasilien kunde kommunicera med omvärlden på sitt eget unika teckenspråk. Vi frågar Mary om hon tror att världen blir mer rättvis med AI?
”Självklart hoppas jag det! Vårt projekt i Brasilien skapar förutsättningar för en dialog där olika grupper får komma till tals. Det är en form av rättvisa. Däremot finns det nog fortfarande ett par områden som gör att det kommer att dröja ett tag till innan vi når en, generellt sett, rättvisare värld. Jag tänker till exempel på tillgången till AI-tekniken samt närheten till datacenter som i sin tur bidrar till ökad IT-kompetens i regionen”, svarar Mary samtidigt som vi tillsammans konstaterar att vår första fråga inte är helt lätt att svara på.
Vilka saker vill hon själv lyfta fram när det gäller Lenovos arbete inom hållbarhet? Hon säger att det pågår flera projekt som alla syftar till att minska deras, och andras, klimatpåverkan på olika sätt. Mary börjar med att berätta om Neptune som är Lenovos koncept inom kylning av servrar och annan datautrustning. Det som gör konceptet extra intressant är att det handlar om vatten-/vätskekylning och att det inte behöver vara iskallt vatten för att kylningen ska fungera. Luftkylning kräver ofta kraftfulla fläktar som drar mycket energi. Det slipper man med Neptune-konceptet. Dessutom kan man klara av kylningen med vatten som inte är kallt. Det viktiga är att det är kallare än det som ska kylas. Sammantaget gör detta att det går åt betydligt mindre med vatten än det annars skulle göra. Det här möjliggör även att det går att använda till exempel regnvatten. Problem med droppande kondensvatten minskas också till ett minimum. Dessutom kan kylanläggningen monteras så att den kyler, till exempel en serverrack, vertikalt. Det varma vattnet som sen kommer ut efter kylningen av servrarna kan dessutom återanvändas för att värma upp närliggande faciliteter, vilket gör kyllösningen ännu mer cirkulär.
I vårt samtal konstaterar vi att Neptune också kan sägas leda till en mer rättvis värld i den meningen att regioner som saknar ett kallt klimat, eller gott om svalt havsvatten, ändå kan få fungerande kylanläggningar till sina datacenter för en rimlig kostnad och insats.
Mary berättar också om Lenovos fabrik i Budapest som från grunden är byggd för att klara sig på förnybar energi i olika former. Det synligaste tecknet på det är de stora solcellsanläggningarna som fabriken har men den innehåller många olika genomtänkta lösningar, inte bara tekniska. En praktisk lösning är att medarbetarna erbjuds gratis bussresor till arbetet för att minska den totala biltrafiken till och från fabriken. Arbetet med lödning av kretskort med mera genomförs med den patenterade LTS-tekniken (Low Temperature Solder). Det innebär att man har sänkt lödvärmen till max 180 grader, en minskning med 70 grader. Det i sin tur innebär minskade utsläpp av koldioxid.
”När det gäller energiförbrukningen är vårt mål att cirka 90 % ska utgöras av återvinningsbar energi, i första hand solenergi. Vi har satt upp en tuff målsättning att nå det målet i slutet av år 2026. Idag ligger vi långt fram med egna energianläggningar i Ungern, Brasilien, Mexico och Kina. Vi utvecklar även olika batterilösningar för att kunna lagra energi”, förklarar Mary och fortsätter.
Vi är beroende av varandra
”Ett annat mål som vi har är Net Zero 2050. Det handlar om att vi ska ha ett nära-noll-avtryck på klimatet år 2050. Även det är ett tufft mål men det är nödvändigt för oss alla att vi anstränger oss till det yttersta. Det som skiljer Net Zero 2050 från våra andra mål är att här är vi beroende av att andra branscher lyckas med sina målsättningar”.
Vi ber henne att utveckla det beroendeförhållandet.
”Jag tänker bland annat på transport & logistik-branschen. Varje steg som de tar mot klimatsmartare lösningar underlättar för oss att effektivisera våra leveranser både av nya, reparerade och förbrukade produkter. Ett av våra fokus är att våra produkter ska vara enkla att reparera vilket förhoppningsvis gör att deras livslängd förlängs. Då är det viktigt att transporterna av produkter som repareras inte blir en klimatbelastning. Självklart sitter vi inte bara och väntar på deras nya lösningar utan vi gör vad vi kan för att till exempel få ett produktflöde med så lite klimatpåverkan som möjligt. En annan bransch som vi är beroende av är självklart energibranschen. De har satt sitt motsvarande mål till år 2040 och det är en av anledningarna till att vi har satt vårt mål till år 2050. Vi är beroende av varandra och vi gör vad vi kan för att de ska lyckas med sina utmaningar”, avslutar hon.
Hållbarhet och rättvisa kan mätas på många sätt. I Lenovos senaste årliga ESG-rapport kan vi läsa att kvinnor står för uppemot en tredjedel av de tekniska rollerna. Enligt rapporten är de därmed branschledande när det gäller antalet kvinnor inom de tekniska områdena.
Vi har precis haft ett trevligt samtal med ett levande bevis på det faktumet – Mary Jacques.
Läs mer om Lenovos Neptune-lösning här
Per Arnebro
redaktionen@itmediagroup.se