Militär teknik kan nu bekämpa skogsbränder
Hem TEKNIK Militär teknik kan nu bekämpa skogsbränder

Militär teknik kan nu bekämpa skogsbränder

Publicerat av: Redaktionen

Återigen hörs larmen om skogsbränder i flera delar av landet.

Med torra somrar som delvis är en följd av klimatförändringen ökar risken för skogsbränder inte bara i Sverige utan även globalt.

Många minns säkert sommaren 2018 när uppskattningsvis 25 000 hektar skog förstördes i Sverige, vilket motsvarar ytan av ca. 36 000 fotbollsplaner.

 MW Group arbetar med samhällsviktig infrastruktur som bland annat innebär avancerad kartläggning av skog och mark med hjälp av högteknologi. Bolagets VD Mikael Karlsson menar att vi borde jobba mer tillsammans och utnyttja ny teknologi mera effektivt för att bränder inte skall kunna bli så förödande. Han tycker att vi borde bekämpa skogsbränderna på ett ännu effektivare sätt om de uppstår men också förebygga dem.

  • Militär teknik kan nu bekämpa skogsbränder

    Mikael Karlsson, CEO på MW

    Alla länder behöver bredda informationen om skogarna och stärka upp när det gäller brandriskkartläggning för att proaktivt minska riskerna för skogsbrand, öka brandövervakning där man kan hitta de första små brandhärdarna och i ett tidigt skede kunna sätta in rätt åtgärder. Vi måste även bli smartare när det väl brinner och sätta in obemannade flyg (UAV) som kan flyga genom rök, fotografera i realtid och räkna ut hur bränderna troligtvis kommer röra sig och hur vi bäst släcker dem, kommenterar Mikael Karlsson, CEO på MW

I Finland har man kommit långt med att digitalisera sin skog. Genom en mobilapp kan det finska Räddningsväsendet snabbt få information om skogen. Avancerade algoritmer ger en överblick över området, beräknar risker, pekar ut riskområden, tänkbara spridningsvägar för en eventuell brand och ger information hur man kan ta sig fram med släckningsutrustning om en brand skulle uppstå.

  • Vi behöver lägga stora resurser på att bekämpa bränder och samtidigt värna om våra kolsänkor i skogarna. I Finland har man, med mycket goda resultat, prioriterat kartläggning och analyser innan bränderna är ett Detta är något som hela Europa kunde dra nytta av. Teknologin och kunskapen finns tillgänglig och MW Group har resurserna att påbörja en kartläggning av våra svenska skogar och står redo att rycka in, avslutar Mikael Karlsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00