Molnet sparar tonvis av CO2-utsläpp
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ Molnet kan minska CO2-utsläppen till noll

Molnet kan minska CO2-utsläppen till noll

Publicerat av: Redaktionen

Genom att använda molnet kan företag minska elförbrukningen kopplat till IT-tjänster med mer än 80 procent och samtidigt  visar en ny rapport från IDC.

Molnet kallas de nätverk av datacenter som driftar tjänster som Facebook, Gmail, Spotify, TikTok och många andra.

Sådana molnplattformar eller IT-plattformar kan även drifta andra IT-tjänster såsom lagring, databaser, backup, program osv.

En stor del av de tekniska lösningar och tjänsterna som vi använder till vardags, privat eller på jobbet, driftas i så kallade molnplattformar. Samtidigt har många företag fortfarande egna datarum eller datacenter med servrar som driftar olika applikationer.

Om företag flyttar sin IT-infrastruktur och sina applikationer till molnet kommer de också att bidra till en grönare värld. Anledningen är att allt fler molndatacenter drivs av förnybar energi. Dessutom utnyttjar molnet servrar, nätverksutrustning, kyla och annan hårdvara mer effektivt än vad som är möjligt i företagets egna datacenter.

Molnet sparar tonvis av CO2-utsläpp

Rafael Gonzalez

Det här är inget jag hittar på. Det är det välrenommerade analysföretaget IDC som konstaterar att molntjänster bidrar till ökad hållbarhet. ”Molndatacenter hjälper till att minska CO2-utsläppen eftersom molnet använder hårdvara och mjukvara mer effektivt.

Utsläppsreduceringen kommer från smartare energianvändning, optimerad kylning, optimering och bättre utnyttjande av servrar, lagring och annan hårdvara,” skriver IDC i rapporten ”Worldwide CO2 Emissions Savings from Cloud Computing”.

Enligt IDC kan övergången till molntjänster bidra till en minskning av utsläppen på minst en miljard ton CO2 under de kommande fyra åren globalt.

I tillägg till att molndatacenter utnyttjar maskinparken effektivt så används inte heller många av företagens egna servrar. Analyser gjorda av IT-företaget Oracle visar att runt 30 procent av alla servrar i företagens egna datarum är ”zombie”-servrar som inte har arbetsuppgifter, men som ändå använder ström.

En av våra kunder minskar CO2-utsläppen med 5 ton årligen genom att flytta sin IT-infrastruktur till molnet. Dessutom har koncernen minskat elförbrukningen relaterad till IT-driften med 86 procent.

Det är viktiga siffror att presentera både för klimatmedvetna kunder och när koncernen ska göra sin hållbarhetsrapportering till myndigheter, investerare och anställda.

Skalbarhet, prestanda, flexibilitet, säkerhet och pris är välkända argument för att flytta applikationer och infrastruktur till molnplattformar. Nu är ”hållbarhet” också ett viktigt argument.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00