Mynewsdesk mäter känslor i nyheter om politik med hjälp av AI
Hem NYHETERAI Mynewsdesk mäter känslor i nyheter om politik med hjälp av AI

Mynewsdesk mäter känslor i nyheter om politik med hjälp av AI

Publicerat av: Redaktionen

Det är valår, och det rapporteras dagligen om såväl partier som om enskilda politiker.

Inför valet har Mynewsdesk, ett svenskt företag som är specialiserade på omvärldsbevakning, med hjälp av AI tagit reda på vilka känslor som gömmer sig i nyhetsrapporteringen om svensk politik, de svenska partierna och partiledarna.

Mynewsdesk har analyserat över 20 000 artiklar, från över 600 digitala källor, och analysen visar att 53 % av nyheterna om svensk politik kategoriseras som “upprörda” negativa nyheter av AI-algoritmen. Tar man även med “lugna” negativa nyheter blir siffran 71 %. Analysen gör det också möjligt att se vilka partier det skrivs flest negativa samt positiva nyheter om, och vilka partiledare det rapporteras mest intensivt om. De möjligheter som AI erbjuder skapar helt nya förutsättningar för omvärldsbevakning och medieanalys, något som kan komma den breda allmänheten till nytta i framtiden. Inte minst när det gäller stora frågor som demokrati, källkritik och politiskt debattklimat. Det tror Louise Barnekow, VD på Mynewsdesk.

Mynewsdesk mäter känslor i nyheter om politik med hjälp av AI

Louise Barnekow, VD på Mynewsdesk.

– Det jag tycker är mest intressant är inte de inbördes skillnaderna i rapporteringen om partierna, utan den stora bilden. Vi ser tydligt i vår analys att en stor mängd av artiklarna om det svenska valet är såväl negativa som intensiva. Vad har det för effekt på de som tar del av dessa nyheter? Hur påverkar det polariseringen i samhället? Det är frågor som vår analys väcker. Ytterligare en sak som jag tycker är intressant är vilken roll AI, som den vi applicerar här, kan spela för framtidens journalistik och för det demokratiska samtalet, säger Louise Barnekow.

För att genomföra analysen har Mynewsdesk använt en teknik som kallas ‘transfer learning’, vilket innebär att man använder en omfattande språkmodell och låter den bedöma intensitet och känsloläge i en text. Algoritmen som Mynewsdesk använder har dammsugit internet på samtliga nyheter om svensk politik, och analyserar inte bara enskilda ord, utan även förkortningar, synonymer, meningar och kontext. Det gör att metoden blir väldigt sofistikerad, berättar Ola Gustafsson, Data Scientist på Mynewsdesk.

– Inför valet 2022 har vi på Mynewsdesk använt modern språkteknologi för att utläsa känsloläget i nyhetsrapporteringen. Vi utläser i vilken grad texten är positiv eller negativ, men också den intensitet som känslan förmedlas med, hög eller låg, upprörd eller lugn. Att kunna säga något om intensiteten ger ledtrådar om vilka texter och ämnen som polariserar. Vi har gått igenom samtliga nyhetsartiklar online om svensk politik sedan den första juni, och analyserar nyheter om svensk politik och höstens val löpande. Resultaten är otroligt intressanta, säger Ola Gustafsson.

I framtiden skulle AI som den som Mynewsdesk använder för att analysera nyheter kunna användas för att till exempel hjälpa nyhetskonsumenter med källkritik. När det gäller källkritik är fokuset ofta på vad som sägs och vem avsändaren är, inte hur det sägs.

Genom att låta en AI-algoritm som kan mäta intensitet analysera nyhetstexter skulle det gå att få en typ av varudeklaration för nyheter, vilket kan göra att läsare får hjälp att bedöma huruvida en text är polariserande eller laddad med politiska värderingar. Att media, och samhället i stort, blir allt mer polariserat är någonting som diskuterats länge, och som blir än mer aktuellt under en valrörelse. Med hjälp av AI går det att visa svart på vitt hur det faktiskt ser ut.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00