Rätt teknik för IoT: LTE-CAT M1 eller NB-IoT?
Hem TEKNIK NB-IoT och LTE CAT-M1: två tekniskt likartade tekniker som används inom framförallt IoT

NB-IoT och LTE CAT-M1: två tekniskt likartade tekniker som används inom framförallt IoT

Publicerat av: Redaktionen

Rätt teknik för IoT: LTE-CAT M1 eller NB-IoT?

NB-IoT och LTE-M är de två tekniker som har valts för ”Massive Machine Type”-kommunikation inom 5G. Bägge är av stor betydelse gällande kommunikation maskiner emellan, med olika fördelar och nackdelar. LTE-M och NB-IoT erbjuder båda bättre täckning än 4G i, till exempel, inomhusmiljöer och på avlägsna platser. Det är framförallt en avvägning mellan batterilivslängd, täckning och responsivitet som skiljer standarderna åt.

Bägge standarderna kan inte rakt av nyttjas i befintliga mobilnät, utan det krävs implementation av nya funktioner i basstationerna. För att spara ström krävs även funktioner som kallas PSM och eDRX, vilket även måste stödjas av varje device som vill använda strömsparfunktioner. LTE-M och NB-IoT använder båda förenklade versioner av den vanliga 4G-standarden, vilket reducerar hårdvarukomplexiteten på devicenivå och gör att kostnaden för tekniken är låg då den används i större skala.

Så, vilken är bäst för vilket ändamål?

För att kunna välja rätt teknik behövs en större förståelse för de olika nyckelegenskaperna de båda teknikerna erbjuder. Många företag vi på Induo möter har fått en operatörs hjälp att välja en viss standard av dessa två. Det är fel approach anser vi. Efter att ha analyserat likheter och olikheter mellan LTE-M och NB-IoT, kan du göra ett välgrundat val som kommer göra ditt system framgångsrikt för en lång tid framöver. Båda är en del av den kommande 5G-standarden och har förts fram av industrin tack vare sina unika fördelar.

Rätt teknik för IoT: LTE-CAT M1 eller NB-IoT?Vi anser att LTE-M just nu är det bättre alternativet när det gäller hantering av firmware- och programvaruuppdateringar under enheternas livscykel. LTE-M är skapat för roaming och har det bästa stödet för internationell spridning. Både LTE-M och NB-IoT har tydligt förbättrad inomhustäckning jämfört med LTE. LTE-M är det bättre alternativet för enheter i rörelse eftersom de inte förlorar pågående dataöverföringar. LTE-M är förberett för röstteknik och röstsamtal med VoLTE.

Genom att CAT-M1 har stöd för firmware over the air mm så kan vi tycka den är lämpligaste tekniken för proof of concept. Slutsats: Vår åsikt är att LTE-M just nu har övertaget som den mer robusta tekniken för IoT-lösningar.

Vi får ofta höra att strömförbrukningen i NB-IoT är lägre, men sanningen är att det är starkt beroende av användningsfall och hur enheter används. En direkt jämförelse mellan de två teknikerna är komplicerad eftersom många variabler dikterar strömförbrukningen (överföringsfrekvens, överföringsstorlek, kopplingsförlust). En ytterligare sak som komplicerar är att NB-IoT har en begränsad utbyggnadstakt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00