I en tid av snabb teknologisk utveckling står 3G-nätet inför sitt slutgiltiga avsked.
Utfasningen av koppar-, 2G- och 3G-näten är i full gång.
Medan vi säger farväl till de gamla näten och välkomnar den moderna 4G- och 5G-teknologin, finns risk att företag och organisationer tar tag i anpassningen för sent. Kritiska funktioner kan sluta fungera med allvarliga konsekvenser för många verksamheter.
Den snabba framväxten av 4G-nätverk har revolutionerat vår digitala kommunikation och möjliggjort för företag och privatpersoner att vara uppkopplade på ett snabbt och tillförlitligt sätt. De uppkopplade enheter som är beroende av dessa nät behöver nu anpassas till den nya teknologin. Det gäller allt från brand- och inbrottslarm till tekniska lösningar för feldetektering och övervakning. Med andra ord är det många kritiska system som riskerar att sluta fungera inom kort, vilket innebär att till exempel larmsignaler och nödrop inte når fram, eller att övervakningssystem och dataöverföring stoppas.
För att främja en smidig övergång och säkerställa fortsatt god kommunikation är det viktigt att hitta en omfattande lösning för att byta ut äldre 3G-utrustning mot den senaste 4G-teknologin.
“Vi får fler och fler förfrågningar från våra kunder om att de vill uppgradera sina 3G-sändare och modem till 4G”, säger Marcus Jutemar, verksamhetschef på RSA Säkerhet.
“När 2G/3G-nätet släcks ner innebär det att många larmanläggningar, solcellsanläggningar, övervakade driftsystem och annan utrustning med fjärranslutning tappar sin uppkoppling och i vissa fall helt slutar fungera. Vi är engagerade i att leverera högkvalitativa lösningar som kunderna kan förlita sig på och då är uppkopplingen grundläggande.”
Enligt Marcus är det viktigt att välja en leverantör som kan göra en grundlig inventering och analys av befintlig utrustning och dess kommunikationsvägar, samt sköta både installation, konfiguration, efterföljande support och underhåll.
“Genom att välja en helhetsleverantör, som RSA-gruppen, som partner för exempelvis övergången till 4G, kan företag och organisationer vara säkra på att de får en skräddarsydd helhetslösning där tekniken utnyttjas maximalt för att sedan märkas så lite som möjligt”, avslutar han.
Exempel på uppkopplad utrustning som kan sluta fungera:
- Inbrottslarm, brandlarm, överfallslarm och trygghetslarm
- Fjärrstyrd belysning, värme- och ventilationssystem, el-, gas- och vattenmätare
- Spårningsutrustning, husdjurspejlare och åtelkameror
- Parkeringsautomater, fjärranslutning samt nödtjänst i bilar(eCall)
- Äldre mobiltelefoner