Nutanix slår rot i HPEs privata molntjänst och servrar

Nutanix som gör mjukvara för effektiv IT-drift kommer till skot med två samarbeten med HPE.

Nutanix slår rot i HPEs privata molntjänst och servrar 1
Greg Smith, produktchef på Nutanix

Nutanix mjukvara integreras med både molntjänster och servrar från HPE.

Som utlovat i april i år gör nu Nutanix och HPE slag i saken och gör flera integrerade lösningar tillgängliga. I korthet handlar det om två saker:

Den första nyheten är att användare av HPEs tjänst GreenLake för att hantera hybridmoln och privata moln får direktåtkomst till funktionaliteten i Nutanix plattform Enterprise Cloud OS för IT-drift.

Vitsen med GreenLake är att det är HPE som sköter driften av det privata molnet åt kunden. Det innebär alltså en högre grad av automatisering av driften för HPEs räkning och tillgång till mer detaljerad information om de olika delarna i IT-miljön, samt automatiserade meddelanden om viktiga händelser, med mera. Indirekt är det naturligtvis tänkt att komma slutkunderna till godo.

För det andra kommer HPE att göra servrar i familjerna ProLiant och Apollo tillgängliga med Nutanix mjukvara installerad från början. Det görs med namnet HPE ProLiant DX för hela produkten, alltså själva servern och Nutanix mjukvara som finns förinstallerad på den. Leveranserna av de här servrarna ska komma i gång i mitten av november.

̶ Målgruppen för den här typen av samarbeten är kunder som vill att IT ska vara så osynligt som möjligt. Det ordnas med en hög grad av automatisering av driften, säger Greg Smith, produktchef på Nutanix.

Vad gäller support så är det två olika arrangemang som gäller. För GreenLakekunder som drar nytta av Nutanix mjukvara så är det HPE som står för supporten helt och hållet.

̶ Tanken är att GreenLakekunder bara ska ha en kontaktyta för support. Men vi samarbetar naturligtvis med HPE om det behövs för supportärenden, säger Greg Smith.

För HPE ProLiant DX-servrarna står HPE för supporten för hårdvaran och Nutanix för supporten av företagets mjukvara.

̶ Kunder kan ta kontakt med oss på Nutanix om något är oklart.

Nyheterna om samarbeten med HPE kommer samtidigt som Nutanix lanserar ett samarbete med ServiceNow som erbjuder molntjänster för att bland annat effektivisera IT-drift.

Går det till och med att tänka sig kunder som använder så väl de nämnda HPE-produkterna och -tjänsterna, som ServiceNows tjänster och Nutanix mjukvara?

̶ Ja, det finns. ServiceNowkunder och HPEs GreenLakekunder har samma profil.

Kan man förvänta sig fler samarbeten för Nutanix räkning, av samma typ som det med HPE?

̶ Vi har inte kommunicerat sådana. Men vägen framåt för Nutanix är att erbjuda värde genom att vi koncentrerar oss på våra kärnområden.

Slutsatsen av det uttalandet är rimligtvis att man kan förvänta sig fler samarbeten med Nutanix som en part. Just samarbetet med HPE är intressant för den svenska marknaden, eftersom HPE har en stark ställning här.