Hem NYHETER Ny studie kartlägger nätverksbrister: Här bryts ditt samtal

Ny studie kartlägger nätverksbrister: Här bryts ditt samtal

Publicerat av: Redaktionen

Även om Sverige generellt erbjuder mobiltäckning i världsklass finns det fortfarande ”svarta hål” där din telefon inte fungerar.

Ny studie kartlägger nätverksbrister: Här bryts ditt samtal 4Det visar en ny studie från analyshuset Tutela Technologies.

Det svenska telekommunikationsnätet är ett av de bästa i världen, men även de bästa nätverken har blinda fläckar. Platser där du, oavsett vilken telekomleverantör du använder, kommer att vara helt bortkopplad från omvärlden.

Detta visar den senaste studien från Tutela Technologies, som är specialiserade på analys av teledata. Studien baseras på miljontals mätningar från vanliga smartphone-användares signalstyrka. När telemeterdata analyserats visar de områden där människor har rest och där det inte finns någon signal från några teleoperatörer – vad som i branschen kallas not-spots eller täckningsskuggor.

Studien av svensk signaldata visar att 1,62 procent av de områden som observerats i Sverige helt saknar täckning – där har kunder hos samtliga teleoperatörer registrerat att de inte har någon anslutning till telenätet.

”På grund av de fysiska begränsningarna i telekommunikationstekniken är det praktiskt taget omöjligt att täcka varje enskild kvadratmeter i ett land, men med rätt data är det möjligt att målmedvetet hitta de områden där de flesta upplever problem och därmed ta itu med problemet, säger Chris Mills, chefsanalytiker på Tutela Technologies.

Kartlägger Sverige
Ny studie kartlägger nätverksbrister: Här bryts ditt samtal 5Tutela Technologies har utarbetat en detaljerad karta över de svenska täckningsluckorna. Varje punkt återspeglar ett geografiskt område på 150m x 150m, där smarttelefonanvändare, oavsett telekomleverantör, har varit fysiskt lokaliserade och inte haft någon anslutning av något slag.

Punktens storlek indikerar trafiken – dvs hur många som har upplevt brist på täckning. Det är alltså också en indikation på hur mycket området bör prioriteras av teleoperatörerna. Punktens färg är en indikation på om signalbristen är inomhus (röd) eller utomhus (vit).

Undersökningen visar bland annat att det finns flest täckningsskuggor I Jämtland, platser där användare alltså helt saknar någon form av täckning.

Täckningsproblem kan lösas
Täckningshål som dessa förekommer av flera anledningar, varav den mest uppenbara är att det inte finns några radiomaster i närheten som smartphones kan ansluta till. Men det finns också andra skäl, bland annat att smarttelefonanvändare befinner sig i byggnader av t.ex. massiv betong (som sjukhus eller kontorsbyggnader), som blockerar signalen. Även mycket kuperad terräng kan skapa små anslutningshål.

Kartan ger en konkret och användbar bild av var riktiga smarttelefonanvändare upplever täckningsskuggor – exempelvis på platser i och omkring större tätorter som Göteborg, Uppsala och Sundsvall.

”I områden utanför storstäderna kan flera mobila master lösa problemen, men det är naturligtvis en dyr lösning. Vissa kommande tekniker, inklusive användning av lågbandsfrekvenser och 5G-implementering, kommer att vara en del av lösningen. Signalhålen inomhus kommer i allt högre grad att lösas med till exempel dedikerade antennsystem, exempelvis med hjälp av allmänt tillgängliga WiFi-nätverk”, avslutar Chris Mills.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00