”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!”
Hem DISTRIBUTÖR ”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!”

”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!”

Publicerat av: Redaktionen

I Vadstenas anrika klostermiljö hölls årets upplaga av Tech Datas event Insights.

”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!” 7Under två dagar presenterade Tech Data sin del av en ledande position som lösningsleverantör inom IoT. Det gavs möjlighet att lyssna till många intressanta föredrag, ta del av Use Cases Demos samt prata med representanter för de leverantörer som Tech Data bjudit in.

Det medeltida klostret ritades av Heliga Birgitta och invigdes år 1384. När vi nu samlades i klostermiljön 634 år senare blev det en härlig mix av gammalt och nytt med spännande kontraster. Dagarna leddes av moderator Mats Lindsten samt Tech Datas egen Johnny Lindholm. De gjorde båda ett lysande jobb när de med en stor portion humor ledsagade oss genom det digra programmet. Dessutom fick vi med jämna mellanrum Heliga Birgittas livsöde berättat för oss av Mats som tog tillvara på varje chans som gavs att öka på vår kunskap om denna historiska person. Det var mycket uppskattat.

Endast 1 % tas till vara

Inledningsvis berättades att egentligen är Artificiell Intelligens (AI), Internet of Things (IoT) och Maskininlärning inte något nytt. Begreppen har funnits sedan millennieskiftet. Det som är nytt är att nu är det konsumerbart och tillgängligt. Vi får höra om exempel från Dragracing där motorer slås av därför att sensorerna märker, långt innan föraren, att något är fel i motorn. På så sätt undviks farliga situationer utan att föraren har gjort något. Ett mer vardagsnära exempel är Asset Management inom sjukvården där man förser rullstolar och sjuksängar med sensorer som gör att de går att spåra upp i fall de inte är där de borde vara. Generellt sett är transport och logistikbranschen långt framme när det gäller IoT-tillämpningar.
Ett annat budskap från Tech Data är att det inte är den tekniska lösningen i sig som ger de största affärsmöjligheterna. Inom industrin är över 30 % av verksamheten ansluten på något sätt via sensorteknik och/eller automation. Ändå är det bara 1 % av datan som används. Här finns det en stor förbättringspotential

Tech Data på turné

”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!” 8

Tech Data´s specialinredda lastbil som de använder på sina roadshows runt om i Europa

För de som inte känner till Tech Data fullt ut kunde Kenton Turner, Industry Solutions Consultant på Tech Data, upplysa oss om att företaget har verkat i IT-branschen i drygt 40 år, har en försäljning på 36 miljarder dollar per år, 14 000 anställda, rankas som nummer 107 på Fortune 500 samt verkar i över 100 länder. Det är ingen liten nybörjare med andra ord.

Han berättade också om ett lyckat marknadsprojekt som han var mycket skeptisk till första gången han hörde talas om det. Tech Data har en specialinredd lastbil som de använder på sina roadshows runt om i Europa. Precis som de vallarbussar som de flesta längskidlandslag har nu förtiden kan man skjuta ut väggarna och få en stor utställningsyta i Tech Datas lastbil. Ytan är indelad i dedikerade områden där man demonstrerar olika lösningar inom detaljhandel, tillverkning, transport & logistik, smarta parkeringslösningar och smarta utrymmeslösningar. Självklart är lastbilen uppkopplad. Målgruppen är såväl partners som slutkunder.
Årets turné – IoT on Wheels 2018 – besökte inte mindre än elva städer i sex länder runt om i Mellaneuropa.

Vad är egentligen en sak?

Mattias Kiltorp, Cloud Solution Architect på Tech Data, förklarar att även gamla sensorer, givare och annat som redan finns installerade på olika platser kan få nytt liv och bli en del av sakernas Internet. Han ställer sedan frågan – Vad är en sak? – och svarar på den själv.

”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!” 9

Martin Larsson, Distribution & Channel Manager på Red Hat

”Allt som har en IP-adress och ett certifikat, till exempel MQTT, kan kopplas upp och bli en del av IoT”, säger han.

Martin Larsson, Distribution & Channel Manager på Red Hat, tog oss med på en resa till en värld av Open Source. Han gjorde en jämförelse mellan Closed Source och Open Source och säger att generellt sett så är det mer säkert med Closed source i det korta perspektivet men att styrkan i Open Source är att det finns närmare 16 miljoner utvecklare (!) i den ”community” som arbetar med Open Source. När det kommer nya lösningar från den gruppen analyserar Red Hat lösningen samtidigt som de löpande lyssnar på vad marknaden efterfrågar. När de hittar en intressant lösning som de tror på validerar och certifierar de den. Det sista steget är att de även supporterar lösningen. På så sätt skapar de säkra lösningar även i Open Source-världen. Red Hat är för övrigt strategisk medlem i Eclipse Foundation som är en ideell organisation som arbetar med och för Open Source.

30 miljarder foton per sekund!

Magnus Wetterberg och Peder Berglund från HPE samt Alexander Ojanen, Tech Datas HPE Datacenter specialist, gav oss en liten inblick i vad som väntar när det gäller kommunikation via Internet i en nära framtid. Video kommer att stå för 95 % av kommunikationen redan år 2020. Man beräknar att 30 miljarder foton per sekund (!) kommer att produceras år 2020 av övervakningskameror världen över. Det är enorma mängder och analysen av dessa behöver i vissa fall ske direkt. Det rör sig bland annat om uppskattningsvis en miljard övervakningskameror som är placerade vid trafikplatser, tågstationer, flygplatser och andra offentliga platser med mycket människor i rörelse. Förutom att hantera mängden data kommer det att bli en stor utmaning att få slutenheterna att bli mer intelligenta. Det finns helt enkelt inte tid att skicka alla foton till en central analysenhet utan det måste ske på plats i slutenheten.

Ett exempel på hur en analys av människoflöden kan gå till fick vi av Lars Enström och Rickard Fristedt från Dell EMC. De berättade om hur man kan hitta ficktjuvar genom analyser av övervakningsfilmer på rulltrappor i köpcentrum. Om en eller flera personer åker upp och därefter ner igen och detta upprepas om och om igen är det sannolikt inte någon rulltrappsentusiast utan snarare en ficktjuv som väntar på nya offer hela tiden.

Skippa jorden och odla inomhus

De tipsade också om vikten av att utgå från behoven och inte från den tekniska lösningen. Det är då affärsnyttan blir optimal. De berättade om företaget AeroFarms som såg behovet av att lösa matbristen i världen. De har utvecklat en modell där de kan odla grönsaker inomhus utan jord. Dessutom krävs inte lika mycket yta som vid traditionell odling. De bygger odlingarna på höjden genom att ha flera odlingshyllor över varandra. En genomtänkt uppsättning av olika sensorer och givare gör att de bland annat sparar upp till 95 % av den normala vattenförbrukningen. Av bara farten har de även löst ett annat problem. Eftersom de kan ha sina odlingar i lokaler mitt inne i stora städer behövs det inte några långa transporter som både tar tid och påverkar miljön på olika sätt.

Lars och Rickard avslutade med att konstatera att snart är det så billigt med sensorer att det nästan är ett tjänstefel att inte sätta en på varje sak vi har runt omkring oss.

Ett smakprov av vårens roadshow

”Om du väntar på framtidens IT så är du för sent ute!” 10Under raster och i samband med måltiderna fanns det möjligheter att prata med Tech Datas personal på plats samt de leverantörer som ställde ut. Tech Data visade även de Use Cases Demos som de hade med sig på sin roadshow i Europa i våras. Dessa Use Cases är helhetslösningar som bygger på verkliga case framtagna för specifika slutkundsbehov där Tech Data tillsammans med leverantörer och partners tagit fram lösningar som ger verklig verksamhetsnytta, effektivitet och kostnadsbesparingar.

Eventet visade verkligen på den höga kompetens som Tech Data har internt då de flesta talarna var deras egna specialister. Det avslutades med ett fantastiskt intressant och roligt föredrag av Wilhelm Landerholm som kåserade runt ämnet datavetenskap sett ur en matematisk statistikers perspektiv. Många kloka ord och beskrivningar blandades med dråpliga historier ur Wilhelms eget liv. En perfekt avslutning på ett mycket givande tvådagarsevent.

Ta din position – Börja bygga – Påbörja den affärsmässiga dialogen med din kund – Framtidens IT är här!
Precis som rubriken signalerar avslutades Tech Datas event med ett tydligt budskap till samtliga deltagare om att framtiden är här. Mer information om det budskapet finns i nedanstående länkar.

Se filmen från Tech Data Insight 2018:

IoT made simple by Tech Data

Techradar Podcast Portal – Framtidens plattform för det senaste inom IT

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>