Orkestrera flöden nyckel för morgondagens vinnare
Hem TEKNIK Orkestrera flöden nyckel för morgondagens vinnare

Orkestrera flöden nyckel för morgondagens vinnare

Publicerat av: Redaktionen

2007 lämnade Hans Werner en framgångsrik karriär inom försvarsindustrin och IKEA bakom sig för att starta eget.

Radar Group har under de senaste åren fått betydande inflytande på strategisk nivå tack vare sitt datadrivna sätt att hjälpa sina kunder med analys och insikter, och Hans är numera en av Sveriges mest uppskattade framtidsanalytiker. 

IT-Kanalen fick en pratstund med Hans Werner efter hans keynote ”State of the Nation”.

I vårt samtal berör vi ämnen som geopolitik, NATO-samarbete, energi, IT-kompetens och IT-budgetar – samt vilka bolag som har potential att bli framtidens Google eller Amazon. Vi diskuterar även hur dessa ämnen påverkar den svenska IT-beslutsfattaren.

IT-budget 2024  

Radar Group har i många år analyserat svenska IT-budgetar, vi fick insyn vilka storheter de har räknat fram inför verksamhetsåret 2024:  

-Vi kommer att omsätta 234 miljarder kronor totalt sett i det svenska IT-ekosystemet. Men det möts också av kostnadsökningar, så att det betyder inte bara positiva saker vad gäller volym. Vi kommer att omsätta fler människor, fler timmar och fler produkter och tjänster, men det kommer också att resultera i prövningar. Så att det innebär inte nödvändigtvis volymökning på leverantörssidan, utan det finns också prisökningar och prisökningseffekter som vi behöver ta hänsyn till.  

Orkestrera flöden nyckel för morgondagens vinnare

Hans Werner, VD och grundare av Radar Group

Men det rör sig inte bara om ökade volymer på leverantörssidan.  

-Inte minst kommer IT-avdelningarna själva att uppleva en ökad kostnadsmassa med 3,3% nästa år, eftersom dessa 234 miljarder även används internt för egen personal, egen overhead, egna datacenter. Och den kostnadsmassan ökar med 3,3% nästa år. IT-marknaden kommer att öka med totalt 1,8%. Hårdvara, mjukvara och tjänster nästa år, där den största ökningen ligger på tjänstesidan.  

Hur IT-budgeten är fördelad mellan IT och verksamheten? 

-1 av 4 kronor är idag en verksamhetskrona bland de här 234 miljarderna.  

Hur den traditionella industrin numera har så hög grad av digitalisering att den kan räknas som IT.  

-Och skulle man räkna in det så går vi snabbt från 234 miljarder upp till 340 miljarder om vi inkluderar operativa tekniken och R&D (forskning och utveckling) och då är det ju så att många av våra leverantörer idag jobbar ju i hela det ekosystemet. Och vi har aktörer som bara har jobbat OT-ekosystemet som är de gamla teknikkonsulterna som gör rör sig mer mot IT-ekosystemet nu för det här konvergerar så att vi kommer ju rätt snabbt börja prata om helt andra värden egentligen än de här med traditionella värdena som vi pratar om just nu 234 miljarder, så det är 340 miljarder. 

 Kompetensbristen inom IT-branschen ropar varg 

Bristen på kompetens inom IT-branschen stämmer inte överens med hur man på Radars analyser, Hans adresserar dock ett område i Sverige där den digitala kompetensen är i behov av fortbildning.  

-Vi har till sist då kompetensområdet där vi har haft en sanning egentligen om att vi saknar 70 000 medarbetare inom IT/teknik. Den här sanningen är rätt jobbigt att bära för leverantörsledet som letar kompetens i en rätt accelererad löneutvecklingskurva. Den är jobbig för verksamheter som tror att det råder kompetensbrist och därmed betalar villigt med rätt höga priser för kompetens.  

-Men faktum är att vi inte har en sådan brist på kompetensnivån. Däremot har vi för närvarande en personalomsättning på 16 % inom branschen, särskilt inom IT-sektorn, av de omkring 315 000 människorna som för närvarande arbetar inom den svenska IT-ekonomin. Det blir en betydande mängd människor som byter jobb månadsvis inom detta ekosystem.  

Vart är det i Sverige råder det kompetensbrist?  

-Vi lider brist på 70 000 människor när det gäller digitalt. Kunniga människor i sina yrkesroller som läkare ska förstå medtech, bank och finansaktörer som ska förstå fintech och dess möjligheter, industriarbetare som ska förstå industri 4.0 och den tekniken; där har vi re-skilling och up-skilling behov. 

Framtidens Google och Amazon 

Efter att IT-bubblan sprack år 2000 så växte några av nutidens mest framgångsrika företag som Google och Amazon fram, Hans gav sin syn på framtidens möjligheter för teknikbolag:  

-Vi ser ju en bubbla som byggs runt AI-företag. Vi tror att den kommer spricka eftersom man värderar bara AI-komponenten. Men den är ju i grund och botten en standardkomponent, och man har inte kunnat berätta vilken data man använt för att träna den här standardkomponenten. Sedan har man en tjänst, och då ska riskkapitalet försöka värdera tjänsten. Det är en omöjlighet, och man har kastat vansinniga pengar på dessa bolag.  

Vilka är då framtidens vinnare inom IT och tekniksektorn?  

-Vi har ändå länge pratat om att de som har förmågan att kunna orkestrera flöden är de som är morgondagens vinnare. Det betyder att de som ägnar sig åt plattformsekonomiska tjänster idag är på rätt väg. Det är ett sätt att integrera affärsmodeller, bygga konsumtionsbaserade modeller som är transparenta och inte försöker dölja tillägg som sedan drabbar köparna.  

Några konkreta exempel på vad Hans ser möjligheter för dig som IT/teknikbolag:  

-Sedan handlar det om att orkestrera, att kunna tillföra värde runt relationer, datatransaktioner och även inkludera extern data för att öka värdet ytterligare. Vi ser fortfarande väldigt lite av det. Det finns några exempel inom sales automation och market automation där man är duktig på att tillföra öppen data eller annan data till kundens processer för att skapa ännu mer värde.
 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00