Piteförslag, ett nytt sätt att bidra till kommunens utveckling
Hem Nyheter Piteförslag, ett nytt sätt att bidra till kommunens utveckling

Piteförslag, ett nytt sätt att bidra till kommunens utveckling

Publicerat av: Redaktionen

Piteförslag – ett nytt sätt att vara med och påverka kommunens utveckling

Via en e-tjänst lämnar du förslag, som pitebo kan du dessutom ge stöd åt förslag du gillar.

När fler än en promille av Piteås invånare, 42 personer, ger stöd åt ett förslag ska det beredas inför politiskt beslut.

Piteå kommun arbetar just nu med sista förberedelserna med Piteförslag som införs 1 november. Piteförslaget är en interaktiv tjänst där alla pitebor kan engagera sig i frågor som är viktiga i deras vardag. Med Piteförslag kan du lämna förslag och du kan även söka stöd för att just ditt, likväl som andras, förslag ska tas upp för politisk beredning. Du kan göra det på olika sätt – i dina nätverk, i sociala medier eller annat.

– Då endast de förslag som redan har ett visst folkligt stöd går vidare för politisk beredning så blir processen en del i utvecklingen av det demokratiska arbetet. Vi har en förhoppning om att många pitebor tar chansen och lämnar förslag och söker stöd för det, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Piteförslag, ett nytt sätt att bidra till kommunens utvecklingE-förslag är en digital tjänst som är lätt att använda. Du loggar in med din e-legitimation och lämnar ditt förslag. För medborgare som inte har e-legitimation kommer det finnas möjlighet att lämna in förslag via handläggare. Förslaget visas därefter i två månader, under den tiden kan alla pitebor som har e-legitimation gå in och ge stöd till ditt eller andra inlämnade förslag. I e-tjänsten finns det snabblänkar så du lätt kan dela ditt förslag i sociala medier. De förslag som får stöd av minst en promille av Piteå kommuns invånare, 42 personer, ska beredas inför ett politiskt beslut.

Piteå kommun bedriver ett löpande arbete för att förbättra medborgarinflytandet. Piteförslag är ett sätt att komplettera befintliga metoderna med ett digitalt alternativ.

– E-förslag handlar också om att vi vill snabba på tiden från dess ett förslag lämnas till dess politiken fattar beslut i frågan. Vi ser fram emot att engagerade pitebor snabbare kan få svar på sina förslag, säger Andreas Lind, kommunchef.

Via kommunens webbsida kommer du till e-tjänsterna – dels för att lämna förslag, dels för att ta del av befintliga förslag som andra skickat in. Förhoppningen är att synligheten av alla inkomna förslag kan bidra till debatt likväl som ökat engagemang och intresse för Piteås utveckling.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>