Ränta – analogt verktyg i en digital värld
Hem DIGITALA VERKTYG Ränta – analogt verktyg i en digital värld

Ränta – analogt verktyg i en digital värld

Publicerat av: Redaktionen

2007 lämnade Hans Werner en framgångsrik karriär inom försvarsindustrin och IKEA för att starta eget.

Radar Group har under de senaste åren fått betydande inflytande på strategisk nivå tack vare sitt datadrivna sätt att hjälpa sina kunder med analys och insikter, och Hans är numera en av Sveriges mest anlitade framtidsanalytiker. 

IT-Kanalen fick en pratstund med Hans Werner efter hans keynote ”State of the Nation”.

I vårt samtal berör vi ämnen som geopolitik, NATO-samarbete, energi, IT-kompetens och IT-budgetar – samt vilka bolag som har potential att bli framtidens Google eller Amazon. Vi diskuterar även hur dessa ämnen påverkar den svenska IT-beslutsfattaren.

Geopolitiska läget 2023 

Om bakgrunden till Radar Groups ”State of the Nation” inför 2024: 

-Vi tittar på den ekonomiska utvecklingen och den ekonomiska verkligheten, hur det kommer påverka och utveckla, och sen tittar vi på den tekniska utvecklingen. Vilka möjligheter skapas och vilka risker associerat med det tekniska läget för Sverige just nu.  

Ränta – analogt verktyg i en digital värld

Hans Werner, VD och grundare av Radar Group

-Vi befinner oss i ett otroligt komplext geopolitiskt spel just nu, där lilla landet Sverige och den lilla delen av världen som kallas Europa.  

Varför är det geopolitiska läget viktigt att förstå när man arbetar inom den svenska IT-industrin?  

-Den ekonomiska utvecklingen är ju det som skapar verkligheten för IT-budgetar, för IT-prioriteringar och för IT-fokus och framförallt för riskvillighet då hur mycket riskvillighet finns det idag i våra branscher. 

Svenska NATO-inträdet 

Vidare i State of the Nation 2024 kring ett eventuellt svenskt NATO-inträde; försvarsstrategiska fördelar, men även risker cybersäkerhetsmässigt:  

-Vi ser ju till exempel att vi pratade ju tidigare på scenen om att det kanske är för tidigt att korka upp champagneflaskorna när det gäller NATO-processen. Men jag tror vi har övertro på att när vi kliver in i NATO så kommer saker och ting bli jättemycket bättre. Det blir det rent försvarsstrategiskt, men cybersäkerhetsmässigt så tror jag inte det kommer stötta och hjälpa oss, snarare tvärtom. Tittar du på Finland idag så har de en fyrdubbling av ransomware-attackerna sedan de gick med i NATO. De har 40% fler incidenter mätta i siffror efter NATO-medlemskapet än före medlemskapet, Ryssland var ju tydliga mot Finland. Går ni med så kommer det straffa er.  

-Vi använder oss av försvarsteknik för att skydda vårt land. Men om du vänder på det, så får du 100 gånger mer för pengarna inom det kommersiella än du får inom försvaret. Så, lärdomen tror jag kanske inte ligger på NATO-nivå, utan ligger mer på totalförsvarsnivå.  

 Ett konkret exempel på hur man i Ukraina under pågående situation snabbt fram en ny upplysningstjänst.  

-Det tog 24 timmar för Ukraina att vända en statlig tjänst som kan liknas vid verksamt.se i Sverige; till att istället bli en inrapporteringstjänst där man genom geolokaliserade bilder kunde följa ryska trupprörelser. Då fick man en mänsklig intelligensinhämtning som dessutom geolokaliserades. 

Exponentiell energibrist  

I State of the Nation och om faktumet Sverige saknar gränsöverskridande överenskommelse mellan politiska partier och ingen långsiktig strategi inom energiområdet.  

-Tyvärr har vi inte en långsiktig strategi inom energiområdet, och på grund av det attraherar vi inte kapital och investeringar som behövs för att verkligen ta oss ur den här energiförsörjningssituationen. Speciellt med tanke på den planerade utbyggnaden av datacenter i Sverige som är planerad till år 2025. Om vi betraktar den gröna omställningen som ska ske inom våra industrier krävs det att vi dubblar produktionen från 143 terawattimmar till omkring 300 terawattimmar i Sverige.  

Vilka konsekvenser kan energibristen innebära?  

-Det är tillgången till energi som kommer begränsa oss. En exponentiell teknik kan inte mötas av en exponentiellt växande energiproduktion, för det tål varken vår infrastruktur eller vårt klimat i ett längre perspektiv. Så vi måste tänka annorlunda.  

-Vi har också valt att titta på kopplingen mellan teknik, energi och kompetens för att de här 3 områdena är det som påverkar den digitalt mogna nationen i en väldigt hög omfattning, och vi har följt det här sedan 2019. 

Analog ränta i en digital värld 

Det utsatta geopolitiska läget och den ekonomiska tillväxt som är bland de sämsta i Europa gör att Sverige har en svår ekonomisk position, Hans delar sin syn på Riksbankens penningpolitiska strategi i relation med läget: 

-Vi befinner oss, alltså vi jobbar med någon form av gammal karta. Vi befinner oss i en digitaliserad värld i mångt och mycket. Det finns inte nationella gränser i den digitaliserade världen på samma sätt. Värdekedjorna går över många länder och kontinenter. Det som händer någonstans längs kedjan påverkar hela förädlingscirkeln eller förädlingslinjen. Ränta är ett skolboksexempel på hur man hanterar inflation i en analog värld. Ränta är inte ett skolboksexempel på hur man hanterar inflationen i en digital värld. Det har varit vår kritik, och jag tycker att man har läst det här fel.  

-Det hade varit mycket enklare att titta på PPI, dvs Produktionspris index, alltså hur påverkas kostnaderna i allt det som produceras och som ska konsumeras. Vi tycker inflation är ett för trubbigt mått, för det slår så brett och slår mot den totala ekonomin.  

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00