Fem “grönare” julklappstips till teknikentusiasten
Hem DIGITALA VERKTYG Fem “grönare” julklappstips till teknikentusiasten

Fem “grönare” julklappstips till teknikentusiasten

Publicerat av: Redaktionen

Önskar du dig hårda paket i jul, men vill samtidigt göra något gott för planeten?

Spana in dessa fem produkter som du kan lägga på önskelistan med gott samvete!

Låt oss vara ärliga för en sekund: stickade strumpor från släktingar i all ära, men det slår inte doften av ny teknik och känslan av att packa upp en efterlängtad elektronikpryl för första gången.

Men det finns en baksida. Svenskarna är bland de sämsta när det kommer till “e-waste” – alltså hur mycket elektroniskt avfall som slängs varje år. Därför bör vi i allt högre grad tänka på att köpa produkter som har lång livslängd, enkelt kan repareras eller till och med uppgraderas, och som tillverkas på ett mer skonsamt sätt.

Så vad gör man med julklappsönskningarna? Här kommer en lista på klappar du kan önska dig som är lite snällare mot planeten.

B&O Beosound Level

Bang & Olufsen lanserade förra året Beosound Level, en bluetooth-högtalare med en unik, om än stilren design. Utöver det klassiska ljudet och uttrycket som B&O är kända för erbjuder högtalaren också en modulär design så att den enklare kan repareras med så lite elektroniskt avfall som möjligt. Dessutom kan den uppgraderas om B&O skulle släppa ett uppgraderat chip i samband med till exempel nya Bluetooth-standarder.

Det betyder att du kan använda din bluetooth-högtalare ännu längre än vad batteriet eller mjukvaran tillåter.

Fairphone 5

Den holländska mobiltillverkaren Fairphone har utvecklat reparationsvänliga och “rättvisa” smartphones och hörlurar sedan XX, och den senaste versionen – Fairphone 5 – lanserades i augusti 2023. Det är den första Fairphone-telefonen där valet att välja en “grönare” smartphone inte upplevs som en stor kompromiss.

Telefonen kan, precis som sina föregångare, plockas isär med en vanlig Philips-skruvmejsel och repareras. De gruv- och fabriksarbetare som har hjälpt tillverka telefonen har dessutom jobbat under schyssta förhållanden med en mer rättvis lön. Fairphone 5 är inte en telefon som står sig mot Samsungs bästa, men om ditt smartphone-användande ser ut som det gör hos den genomsnittliga swede så kommer du långt med Fairphone 5 och dess 8 år av garanterade mjukvaruuppdateringar.

Daan Tech’s Bob

Fem “grönare” julklappstips till teknikentusiastenBor du i en mindre lägenhet eller studiorum med kök är den praktiska Bob-diskmaskinen från Daan Tech en genialisk julklapp. Den lilla diskmaskinen är designad för att lätt kunna repareras av användaren själv om den skulle gå sönder, och den fungerar antingen som en vanlig diskmaskin som kan anslutas till en vattenkälla eller fyllas med vatten inför varje disk. Den rengör det som passar för en eller två personer och är en utmärkt julklapp till studenten som snart ska flytta in i sin egen lägenhet.

Acer VERO

Den modulära Framework-datorn säljs tyvärr inte i Norden, men om du letar efter en laptop som du själv kan uppgradera med tiden bör du spana in Acers VERO-datorer. De är tillverkade i ofärgad återvunnen plast och metall och flera av de interna delarna, som RAM och SSD, kan enkelt nås med hjälp av en skruvmejsel.

Det är inte en laptop för krävande spel, men däremot en unik dator som ska hålla i flera år och där du enkelt – till skillnad från många andra nya datorer – kan uppgradera minnet eller lagringsplatsen över tid.

Repeat Boss

Bluetooth-hörlurar “dör” vanligtvis när batteriet ger upp. Lyckligtvis finns det nu flera hörlurar på marknaden med utbytbara batterier, bland annat Fairphones Fairbuds XL, och Dutch Repeats serie av modulära hörlurar är nog de mest intressanta.

Repeat-hörlurarna kommer omonterade – ungefär som ett paket vuxen-LEGO – och är helt modulära så att varje enskild del kan bytas ut och till och med uppgraderas löpande. En del av paketet är till och med skapt för att du ska kunna skicka tillbaka de använda delarna så att de kan återvinnas!

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00