Google Cloud lanserar molnregion i Sverige för att driva hållbar digital transformation
Hem DIGITALA VERKTYG Google Cloud lanserar sin första molnregion i Sverige för att driva hållbar digital transformation

Google Cloud lanserar sin första molnregion i Sverige för att driva hållbar digital transformation

Publicerat av: Redaktionen

I dag annonserar Google Cloud att de lanserar sin första molnregion i Sverige för att stärka landets hållbara och digitala transformation och möta den växande efterfrågan på molntjänster lokalt och runt om i världen.

Målet är att föra Googles innovativa lösningar närmare kunden och erbjuda en plattform som gör det möjligt för organisationer att arbeta mer resurseffektivt.

Molnregionen ger även svenska företag valet att behålla sin data lokalt, bevara sin datasuveränitet och öka takten i den digitala transformationen med hastighet, säkerhet och hållbarhet i fokus. Precis som Googles övriga molnregioner så kommer den svenska regionen att matcha 100 procent av den energi som används årligen med förnyelsebara alternativ. Utöver detta så är målet att den nya regionen 2030 kommer att drivas med koldioxidfri energi dygnet runt i enlighet med Googles globala åtaganden. På detta sätt får Google Clouds kunder tillgång till en klimatvänlig infrastruktur för att kunna driva sina verksamheter.

Google Cloud lanserar molnregion i Sverige för att driva hållbar digital transformation“Den nya molnregionen är ett mycket bra exempel på Googles ökade investeringar i Sverige och den förstärker vårt engagemang i att stödja en mer hållbar digitalisering i landet. Företag och organisationer idag vänder sig till tekniken för att bli så resurs -och kostnadseffektiva som möjligt. Oavsett om det handlar om att använda sin data mer effektivt eller att dra nytta av flexibiliteten från en öppen plattform som kan anpassa sig efter ändrade marknadsförutsättningar och regleringar, så kommer den nya molnregionen att ge våra kunder de verktyg de behöver för att optimera sin resursanvändning och transformera sin verksamhet.” säger Eva Fors, nordisk chef på Google Cloud.

Google Cloud har för närvarande 35 regioner och 106 zoner i drift runt om i världen. Det globala nätverket av molnregioner är grunden för den infrastruktur som byggs för att hjälpa organisationer oavsett storlek och bransch. Ledande organisationer inom allt från detaljhandeln till mediabranschen, finanssektorn, vården och offentlig sektor har valt Google Cloud som sin innovationspartner för att adressera fem huvudområden:

  • Effektiv användning av data: Google Cloud hjälper organisationer att bli smartare och ta bättre beslut med hjälp av en enad dataplattform. Vi hjälper våra kunder att minska komplexiteten och kombinera strukturerad och ostrukturerad data för att snabbt och enkelt dra nya, värdefulla slutsatser – oberoende av var datan är lagrad.
  • En öppen plattform för ökad tillväxt: När kunder migrerar till Google Cloud så får de en flexibel, säker och öppen molnplattform som utvecklas tillsammans med deras organisation. Vårt åtagande kring multi-cloud, hybrid infrastruktur samt open source skapar valfrihet och låter våra kunders utvecklare bygga snabbare och mer intuitivt.
  • Skapa möjligheter till samarbete: Google Cloud har verktygen för att förändra hur människor möts, skapar och samarbetar i dagens hybrida arbetsliv.
  • Göra system och användare mer säkra: Alla företag ser över sin säkerhetsstatus och vi hjälper kunder skydda sin data med hjälp av samma infrastruktur och säkerhetstjänster som Google använder.
  • Accelerera omställningen till en hållbar framtid: Google har varit koldioxidneutrala sedan 2007 och vi arbetar mot det högt ställda målet att vara helt koldioxidfria 2030. Google Cloud är den mest miljövänliga publika molntjänsten i branschen och när våra kunder använder våra tjänster idag så är deras workloads matchade med 100% förnyelsebar el. Utöver detta så hjälper vi våra kunder att minska klimatavtrycket för sin infrastruktur och applikationer med tjänster som Carbon Footprint och Active Assist. Google har sedan 2013 tecknat åtta stycken energiköpsavtal (PPAs) i Sverige vilket har resulterat i mer än 700 megawatt av ny koldioxidfri energi som adderats till elnätet.

Google Cloudregioner, likt den som kommer till Sverige, och andra redan i bruk runt om i världen, erbjuder lagring och tjänster till Google Clouds kunder, oavsett storlek. Det inkluderar små, mellanstora och globala bolag såväl som offentlig sektor. En molnregion tillhandahåller tjänster med hög prestanda och låg latens till Google Clouds kunder medan Google datacenter, å andra sidan, används för alla Googles tjänster (såsom YouTube, Search, Gmail och Google Docs).

När Sveriges molnregion öppnar kommer kunder på den svenska marknaden att dra nytta av flera funktioner som ger dem låg latens men högsta standard för säkerhet, datahemvist och efterlevnadsstandarder, inklusive specifika datalagringskrav. Fler detaljer, inkluderat var molnregionen kommer att vara belägen, kommer att fastställas under de kommande månaderna.

Allison Kirkby, Telia Companys VD och koncernchef, säger: ”Telias syfte är ’Reinvent better connected living’. Som ledare inom digitala kommunikationstjänster i Sverige, Norden och Baltikum tar vi ansvar för att våra kunder känner tillit till och litar på den uppkoppling som gör att de kan leva sina liv fullt ut. Etableringen av en ny Google Cloud-region här i Sverige kommer därför att stödja Telias syfte, och löfte om, att vara den mest pålitliga leverantören av uppkopplade tjänster till svenska privatpersoner, hushåll och företag.”

“Den finansiella sektorn genomgår en snabb förändring och Google Cloud är en viktig partner i SEB:s teknologiska transformation som bidrar till ökad skalbarhet, effektivitet och säkerhet. Etableringen av en ny molnregion i Sverige innebär att vi ur ett regulatoriskt perspektiv kommer att kunna accelerera vår molnsatsning och stärker samtidigt relationen med våra kunder, partners och leverantörer. Det kommer hjälpa oss att säkerställa att vi även fortsatt kan vara en betrodd partner för våra kunder – både idag och för kommande generationer”, säger Petra Ålund, chef för Technology och medlem av SEB:s verkställande ledning.

“Som ett banbrytande teknikföretag värdesätter Spotify sitt partnerskap med Google Cloud som en viktig del i vår tillväxt- och innovationsresa. Deras etablerade infrastruktur förenklar vårt arbete och gör att vi kan fokusera på att ge våra användare upplevelser som de känner till och älskar. Som ett globalt företag, baserat i Sverige, är vi glada över att se fortsatta hållbara investeringar för den digitala infrastrukturen i Skandinavien, och Sverige i synnerhet, säger Tyson Singer, utvecklingschef på Spotify.

“Under många år har vi på Einride varit fokuserade på vårt uppdrag att skapa en uthållig transportindustri. Google Clouds vision om att skapa hållbara molntjänster kompletterar mycket väl vår vision om att skapa en hållbar transportindustri på global skala. Vi ser den här nya molnregionen som en viktig milstolpe för området och som kommer att hjälpa till att driva vår egen innovation när vi fortsätter att transformera hela transportindustrin.”, säger Ellen Kugelberg, Chief Product Officer, Einride.

”Som Google Cloud Global Services Partner of the Year 2021 ser vi fram emot att teama upp med Google i deras nya Cloud Region i Sverige; för att accelerera värdeskapandet för våra gemensamma kunder. Vi ser en ökad efterfrågan på lokala molntjänster i snabba och säkra ramverk, vilket den här nya satsningen möjliggör. Genom att kombinera Googles innovationskraft med Accentures leveransförmåga och branschkunskap kan vi hjälpa våra kunder att realisera sin digitala transformation med hållbara molntjänster”, säger Mattias Lewrén, nordiskt ansvarig för Cloud på Accenture.

​“Som det största tech bolaget i Norden har Tietoevry tillsammans med Google Cloud bestämt sig för att demokratisera datadriven innovation i Norden med säkra och kompatibla molnlösningar och guida kunderna på deras molnresa. Det här partnerskapet är bara början på vårt gemensamma mål att erbjuda digital suveränitet för de nordiska företagen, organisationerna och medborgarna”, säger Johan Torstensson, VD, Tietoevry Connect.

”Vårt partnerskap med Google Cloud främjar ytterligare vår ambition att erbjuda kunden datadrivna omni-channel upplevelser. Som svenskt företag välkomnar vi investeringen på vår hemmamarknad, då den ligger i linje med vårt mål att uppnå net-zero år 2040, och samtidigt bidrar till att påskynda hållbar digital transformation i regionen, säger Alan Boehme, Chief Technology. Officer, H&M Group.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00